Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea Mondială a Familiilor - Milano 2012

Un eveniment extraordinar, care cheamă Biserica și lumea la o mare responsabilitate

Cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care s-a desfășurat anul acesta între 30 mai și 3 iunie la Milano, în Italia, s-a încheiat, înscriind în istoria recentă a Bisericii o adevărată pagină memorabilă.

Familii din întreaga lume, însoțite de păstorii lor și de experți în diverse domenii științifice, teologice și pastorale, au analizat cu viu interes diferite aspecte antropologice, doctrinare și sociologice bazate pe cuvântul revelat și pe învățătura Bisericii, pentru a redescoperi profunditatea acestui legământ, nucleul central al societății, așa cum a ținut să definească familia cardinalul de Milano, Angelo Scola.

Un adevărat eveniment bisericesc, ce a marcat viața creștinilor și a suscitat interesul societății civile față de o asemenea instituție care, astăzi, în multe părți ale lumii pare să fie uitată sau minimalizată, cu urmări dezastruoase pentru viitorul omenirii.

Cele trei zile ale Congresului Teologico-Pastoral, premergătoare întâlnirii cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, au avut menirea să îi facă pe participanți să înțeleagă că "părinții sunt fundamentul, copiii sunt zidurile, iar sărbătoarea și munca sunt camerele casei, iubirii și a relațiilor", iar toți împreună, părinți și copii, constituie familia concepută de Părintele ceresc, consfințită de însuși Fiul său Isus Cristos, și consacrată și transformată de Duhul Sfânt într-un sanctuar al iubirii, al vieții și al sfințeniei.

La sfârșitul Congresului Teologico-Pastoral, ce a adunat reprezentanți din toate continentele și specialiști dintre cele mai diferite domenii, peste 100 de relatori din 27 de țări, atât cardinalul Ennio Antonelli, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie, cât mai ales Sfântul Părinte papa Benedict au avut cuvinte de mare apreciere și au exprimat o întemeiată și adevărată speranță cu privire la misterul familiei și sacramentul căsătoriei.

"Familia normală, cea formată dintr-un bărbat și o femeie, unită prin sacramentul Căsătoriei, cu doi sau mai mulți copii, este cea mai fericită, prin persoanele care o compun și este cea mai de folos pentru societate, deoarece, chiar dacă este mai săracă din punct de vedere economic, este mai bogată în relații umane. Această afirmație este confirmată de recentele analize sociologice, bazate pe cercetări științifice, făcute în timpul congresului, demonstrând astfel că poziția Bisericii nu e doar o simplă afirmație ideologică, ci ea este confirmată din partea științelor și, mai ales, de realitate", avea să concludă cardinalul Antonelli în cuvântul său de la sfârșitul Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Milano.

În atmosfera creată în timpul Congresului Teologico-Pastoral, potențată de momentele de rugăciune și de întâlnirea cu Sfântul Părinte, putem sublinia împreună cu cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, care afirma rolul acestei mari manifestări de credință: "Un eveniment istoric care a întărit viața creștinilor, atât în dimensiunea ei eclezială, cât și în cea civilă de cetățeni ai lumii, arătând astfel că familia tradițională se află în centrul atenției și a dorinței concrete a bărbaților și femeilor de astăzi".

Întâlnirea Sfântului Părinte Benedict cu copiii și tinerii care au primit sau vor primi anul acesta sacramentul Mirului, pe vestitul stadion San Siro, în număr de peste 80.000, a constituit o adevărată suflare a Spiritului Sfânt, care a impresionat întreaga asistență și pe toți ce au participat la moment înălțător care a lăsat să se înțeleagă că darurile Duhului Sfânt lucrează în inimile tinerilor pentru a vesti lumii cuvântul vieții, într-o lume mereu mai secularizată, sub lozinca sugestivă: Înaintați în larg cu Petru (Papa Benedict).

Celebrarea finală, din Duminica Sfintei Treimi, la care au ținut să ia parte peste un milion de oameni din toată lumea creștină și desigur din marea metropolă a orașului Milano, a sigilat bucuria unei adevărate familii creștine împreună cu Sfântul Părinte papa Benedict, cu episcopii veniți din toate continentele, cu foarte mulți preoți și persoane consacrate, cu un număr impresionant de asistenți și cateheți, care au însoțit toate familiile sosite la Milano, multe dintre ele împreună cu copiilor, eveniment ce s-a transformat într-un eveniment, cu adevărat istoric ce transmite întregii societăți un important tezaur de credință și o mare îndatorire de care va depinde viitorul omenirii și al Bisericii.

Îi mulțumim Domnului că la acest eveniment istoric au avut bucuria să participe un număr frumos de familii din Dieceza de Iași, din București și din Ardeal, precum și multe alte familii și persoane ce se află în emigrație, în nordul Italiei, pentru un loc de muncă. A fost o adevărata bucurie și o întâlnire ce nu se va putea uita ușor.

Un gând de prețuire organizatorilor, însoțitorilor acestui pelerinaj de credință a familiilor și pentru familie.

De asemenea, o vie mulțumire pr. Marcel Mititelu, asistentul spiritual al credincioșilor catolici români din Milano și împrejurimi, ca și venerabilului, paroh de Buccinasco, Don Silvano și întregii comunități parohiale.

Mărire să fie Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt.

Iași, 11 iunie 2012

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai - 6 iunie: O familie de familii în pelerinaj la Întâlnirea Mondială a Familiilor - Milano 2012 (Foto: pr. Iulian-Eugen Kropp și Ioan Șmid)

* * *


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat