Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Gânduri la procesiunea cu sfântul sacrament

"E Domnul!" (In 21, 7)

De câte ori citesc acest pasaj din Evanghelia după Ioan, mă învăluie o stare de bucurie și emoție care atinge de multe ori inima și o face să tresalte în piept, iar dacă uneori lacrimile apar printre gene le las... sunt binevenite, sunt de fericire.

Aș vrea să mă explic. Era după Înviere. Ucenicii reluaseră ocupația lor de mai înainte - pescuitul - când deodată Isus le apare pe țărm. Ioan e singurul care-l recunoaște (oare pentru că tot el a fost și sub Cruce?) și, cu fața iradiind de bucurie, de fericire, se uită spre Petru și spune, exclamă chiar: "E DOMNUL!" Cu alte cuvinte: Petre, dragul meu, privește, deschide-ți inima și sufletul! Nu-l recunoști? Este chiar Învățătorul nostru! Este chiar cel pe care noi l-am văzut răstignit pe cruce! Este Isus! Fața lui Ioan spunea totul pentru că fața sa era luminată de cel ce e lumina.

După 2.000 de ani, pe 10 iunie 2012, în duminica următoare după Joia Verde, mă îndreptam la catedrală pentru Liturghia de la ora 16.00, când telefonul părintelui Vasile mă anunță că, în cadrul acestei Liturghii, va trebui să mă ocup și de mici probleme organizatorice. Bineînțeles, răspunsul a fost "da" din toată inima.

Liturghia a început. Altarul s-a umplut de alb, iar corul seminariștilor a umplut catedrala cu cântul lor. Ce stare! Ce bucurie! ... Predica părintelui Mihai Budău ne-a pregătit, parcă, pentru marele moment de pe străzile orașului - procesiunea cu preasfântul sacrament. Noi, cei din secolul XXI, cine spunem că este Cristos? Răspunsul îl dă fiecare în inima sa.

Liturghia se sfârșește și procesiunea începe... Din fața catedralei "Sfânta Fecioara Maria, Regină", totul se pune în mișcare. În față - CRUCEA, tronul Mântuitorului, semnul victoriei, al biruinței asupra păcatului și al morții. Este încadrată de două lumini - erau și acum 2.000 de ani în persoana Mariei și a lui Ioan. Urmează ministranții îmbrăcați în alb, flancați de patru steaguri fluturând în vânt: cel diecezan (suntem catolici din Dieceza de Iași), tricolorul (români ce aparținem acestui neam), steagul Uniunii Europene (facem parte din familia creștină a bătrânului continent) și steagul papal (pentru că aparținem Bisericii Universale cu "capul la Roma"). Vin la rând icoanele care pășesc grandios, descoperind tuturor: Inima lui Isus, Inima Mariei, Sfânta Familie, Fecioara Îndurerată, Sfânta Tereza, Fericitul Ieremia, dar și Preasfințitul nostru martir Anton Durcovici.

Procesiunea îi are acum în rol pe copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie care vor să-i aștearnă lui Isus un covor de petale de trandafiri, reușind să-l facă pe Isus să zâmbească. Vin apoi slujitorii Domnului - preoții, toți în alb, cântând împreună cu corul și cu toată adunarea Noi vrem pe Domnul.

În fața baldachinului, fumul de tămâie se ridică spre cer și aduce laudă și mulțumire.

Cei doi episcopi ai noștri, Petru și Aurel, ni-l arată nouă tuturor pe Domnul. Pe el îl purtăm acum pe străzile orașului nostru. Lui îi aducem laudă și mulțumire. Lui ne închinăm și-i mulțumim. Baldachinul este însoțit, nici nu se putea altfel, de sfeșnice luminoase. Urmează corul seminariștilor. Tinerii seminariști, viitori preoți, îi cântă Creatorului, celui ce s-a numit pe sine iubire. Fanfara cântă de răsună până departe. Întreaga mulțime de credincioși se alătură și cântă cu toată bucuria.

Intrăm pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Oamenii se opresc... Sunt fețe senine, dar și fețe mirate, sunt fețe ce întreabă ce se întâmplă, iar mie îmi vine să spun, privind spre baldachin, la fel ca Ioan la Marea Tiberiadei: "E Domnul!" Dragii mei, priviți-l, e aici în orașul nostru, pe străzile noastră! E cu noi! E Domnul! Bucurați-vă! ...

Și s-au bucurat pentru că s-au oprit pentru câteva clipe din mersul prin această lume și l-au privit, iar Domnul, privindu-i, i-a îndrăgit... Acum l-am înțeles pe regele David care dansa în fața chivotului de bucurie la intrarea în Ierusalim. Ce-o să zică supușii săi? Ce vor zice curtenii săi? Nu-l interesa, el trebuia să se bucure ca un copil pentru că lângă el... E Domnul.

Am revenit în catedrală, ne-am rugat și i-am mulțumit Domnului că a fost împreună cu noi în această după amiază de iunie 2012.

Cântecul, rugăciunea, bucuria, lumina și iubirea s-au unit astăzi, pentru o vreme la catedrala catolică. Procesiunea de Joia Verde are caracterul său cu totul aparte - ea scoate din rutină și din lâncezeală pe toți.

Aș vrea într-o zi ca toți oamenii, privind spre baldachinul ce adăpostește iubirea, să exclame cu fețe iradiind de lumină: e Domnul.

Emil Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Iași: Procesiune cu Isus Euharisticul

*

10 iunie: Procesiune cu Isus Euharisticul. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat