Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Șcheia: În amintirea pr. Iosif Andrici

Sâmbătă, 16 iunie 2012, zi închinată Inimii Neprihănite a Mariei, începând cu ora 16.00, Surorile Misionare ale Pătimirii Domnului Nostru Isus Cristos din Butea, în colaborare cu pr. paroh Anton Moraru din Șcheia vor organiza un moment de rugăciune și comemorare în amintirea pr. Iosif Andrici prin sfânta Liturghie la ora 16.00, în capela închinată sfintei Fecioare Maria de Guadalupe.

Amintirea vie pe care ne-a lăsat-o părintele vizavi de persoana Sfinției sale este întotdeauna relaționată la devotamentul pe care l-a manifestat întreaga sa viață față de sfântul Anton de Padova.

Cine nu-și amintește mulțimea de oameni care venea de pretutindeni să găsească un cuvânt de mângâiere și un sprijin în nevoi la patronul minunilor? Dacă ar putea, și pietrele ar vorbi... Mii de pelerini din localitățile învecinate și îndepărtate străbăteau drumurile în fiecare marți aducând grijile și problemele lor la picioarele sfântului Anton. Părintele îi primea pe toți și pentru fiecare avea un cuvânt special... Un cuvânt care avea puterea de a mângâia, de a oferi certitudinea că sfântul Anton într-adevăr este mijlocitorul celor care îl iubesc pe Dumnezeu.

Cine nu-și amintește cu drag biserica din Șcheia... O biserică în stil modern, originală, gândită în cele mai mici detalii de însuși părintele Andrici. Închinată sărbătorii "Înălțarea Sfintei Cruci", biserica reprezintă o adevărată operă de artă mai ales datorită plăcilor din marmură alba pe care însuși mâinile Sfinției sale au sculptat cu mult talent Calea sfintei cruci. În partea dreaptă a altarului se înaltă impunătoare și elegantă, statuia tot din marmură albă a sfântului Anton. În fața acestei statui zeci de mii de oameni și-au aplecat genunchii și au primit răspuns la rugăciunile lor. Unii aduceau cererile lor, rugăciuni de mulțumire pentru harurile primite din partea făcătorului de minuni, alții atingeau lucrurile pentru a fi binecuvântate... Mulți și-au recăpătat starea de sănătate fizică sau au regăsit pace sufletească... Toți cei care veneau la Șcheia știau că părintele Andrici era înzestrat cu un dar deosebit: darul încrederii și al răbdării. Nu era predica în care să nu spună că minunile nu le face Sfinția sa, nici sfântul Anton, ci încrederea care trebuie sa fie totală, autentică și constantă în Dumnezeu.

În partea stângă a altarului se află statuia sfintei Fecioare Maria, sub înfățișarea unei mame tinere, purtându-l pe Isus în brațele sale. Părintele a dorit prezența acestei statui tot la fel de impunătoare ca și cea a sfântului Anton pentru a scoate în evidență faptul că, indiferent de devoțiunile și preferințele noastre față de anumiți slujitori ai lui Dumnezeu, sfânta Fecioară este și va fi mereu mama noastră. Doar iubirea maternă poate înțelege și alina suferința fiului. Îndemna adesea, ca înainte de a merge la sfântul Anton, fiecare să se oprească în fața sfintei Fecioare pentru a-i admira copilul din brațele sale, iubirea de mama si frumusețea ei!

Iubitor de arte, părintele s-a dedicat in mod deosebit muzicii pe care a studiat-o mai întâi în Seminarul Teologic din Alba Iulia, dezvoltând abilitățile sale componistice și pianistice pe tot parcursul vieții. Dintre lucrările sale amintim: Psalmi, Aleluia, Tatăl Nostru, Sfânt, Mielul lui Dumnezeu (pentru momente liturgice); "Marșul pentru orgă și chitara" în do M dedicat sărbătorii hramului "Înălțarea Sfintei Cruci"; "Roman pribeag" dedicat fericitului Ieremia Valahul și multe alte cântări religioase pentru Crăciun și Paște.

Daca ar fi să sintetizăm în câteva cuvinte persoana părintelui, cu respect am îndrăzni să-l numim: un preot în slujirea poporului lui Dumnezeu, un om liber, o minte sclipitoare, un artist emerit și un mare devot al sfântului Anton de Padova.

Cuvintele cele mai des rostite de Sfinția sa au fost: "Toată dragostea"!

Cu toată dragostea răspundem invitației de a ne uni în rugăciunea sfintei Liturghii care va fi celebrată la Șcheia, în ziua de 16 iunie 2012, la ora 16.00, în capela închinată sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, lăcaș în care părintele a trecut la cele veșnice la 19 noiembrie 2007.

După momentele de rugăciune va avea loc prezentarea proiectului pe care părintele dorea să-l implementeze la Șcheia, proiect care constă în deschiderea unei case pentru bătrâni și bolnavi; deschiderea unui centru de recuperare pentru persoanele cu probleme de alcool, operă care va fi continuată cu ajutorul Domnului de către Congregația Surorilor Misionare ale Pătimirilor Domnului Nostru Isus Cristos.

Ștefan și Matilda Andrici;
Sr. Elisabetta Barolo


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat