Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în vizită la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia

În perioada 7-9 iunie 2012, un grup de opt preoți din Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au răspuns invitației Seminarului "Incarnatae Sapientiae" din Alba-Iulia, făcându-le o vizită preoților și seminariștilor din această instituție de formare a preoților.

Ca întotdeauna, ospitalitatea și disponibilitatea confraților de la Alba Iulia au fost exemplare. În seara zilei de 7 iunie, după cină, oaspeții au fost conduși în cetatea Alba Iulia, restaurată și foarte frumos amenajată. În lumina lampioanelor, am putut admira vestigiile unui oraș construit de romani la începutul secolului al doilea.

În cursul dimineții de 8 iunie oaspeții de la Iași, însoțiți de părintele rector Oláh Zoltán, au fost primiți în audiență de episcopul dr. Jakubinyi György, care timp de două ore le-a prezentat mai multe cărți editate de Arhiepiscopia de Alba Iulia si le-a vorbit cu multă precizie istorică, documentară despre această arhiepiscopie de la origini până în prezent.

Un moment emoționant l-a reprezentat vizitarea catedralei, veche de mai bine de un mileniu, și mai ales cripta unde sunt înmormântați mai mulți episcopi, printre care și Márton Áron, a cărui cauză de beatificare a fost depusă la Sfântul Scaun.

În după-amiaza acestei zile, preoții de la Iași însoțiți de cei de la Alba Iulia au vizitat Monumentul Victimelor regimului comunist din penitenciar, Râpa Robilor, din Aiud. Atâtea persoane importante ale acestei țări terorizate, omorâte cu o cruzime diabolică și apoi înmormântate într-o râpă, fără nici un semn după care să poată fi recunoscute. În seara acestei zile, preoții celor două seminarii majore au celebrat sfânta Liturghie în biserica mănăstirii franciscanilor observanți din Sebeș, după care a urmat o cină oferită de confrații călugări.

În dimineața zilei de 9 iunie, la ora 8, preoții de la Iași, împreună cu preoții și seminariștii de la Alba Iulia au celebrat sfânta Liturghie în biserica catedrală. Impresionantă și impunătoare această catedrală sub bolțile căreia au răsunat împreună rugăciunile și cântecele gregoriene ale celor prezenți. Liturghia a fost prezidată de pr. Ștefan Lupu, fiind ziua aniversarul său. După sfânta Liturghie a urmat micul dejun luat împreună și apoi preoții de la Iași, însoțiți de părintele rector Benone Lucaci, s-au întors la Iași, bucuroși și mulțumiți de această vizită.

A fost o vizită devenită de acum tradiție: un an vin părinții de la Alba Iulia la Iași, și un an pleacă părinții profesori și formatori de la Iași spre Alba Iulia. Este un schimb minunat de experiențe și informare reciprocă, în care ne cunoaștem mai bine, schimbăm opinii și idei despre actualul context eclezial din România de dincolo și de dincoace de munți, țară în care lucrăm pentru formarea viitorilor preoți.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat