Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert vocal-simfonic de muzică sacră

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", după sfânta Liturghie de seară, începând cu ora 19.30, a avut loc un concert vocal-simfonic de muzică sacră, susținut de Corul Catedralei Romano-catolice din Iași și de Orchestra de Tineri interpreți ieșeni. Soliști: Daniel Munteanu (Opera Română din Iași) - bas; Mihaela Blându (Filarmonica Moldova din Iași) - alto; Liviu Muntean (Filarmonica Moldova din Iași) - tenor și Andreea Chinez (Opera Română din Iași) - sopran. Aceștia au fost acompaniați la orgă de către domnul Octavian Bișoc, iar dirijor a fost pr. dr. Florin Spătariu, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Programul concertului a cuprins următoarele lucrări muzicale:

F.M. Bartholdy - Cantata "O, Haupt voll Blut und Wunden" ("O, chip (al lui Cristos) plin de sânge și răni"), una dintre cele mai emblematice melodii pentru timpurile liturgice penintențiale din Biserica Catolică. Această lucrare este prelucrarea lui Bartholdy a unui coral vechi german ce provine din secolul al XVI-lea.

W.A. Mozart - "Missa Încoronării" ("Krönungsmesse") KV 317. Această lucrare, cu un caracter deosebit de solemn, este, potrivit unor muzicologi, punctul culminant al genului sacru missă în creația mozartiană. A fost finalizată la 23 martie 1779, dar unii autori afirmă că partitura a fost destinată evenimentului încoronării lui Leopold al II-lea la Praga în 1791, ca rege la Boemiei. Ca structură formală, Missa respectă ad literam textul din liturgia catolică și stilul preponderent omofon, ornamentat continuu de scriitura orchestrală.

Corul "Alleluia" din oratoriul Messiah de G. Fr. Händel. Această celebră arie muzicală îl prezintă pe Cristos domnind în glorie peste toate puterile lumești și cerești și are la bază un text din Ap 19,6.15-16.

La acest eveniment cultural au luat parte PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți de la Institutul Teologic Romano-catolic "Sfântul Iosif" din Iași, din parohiile din Iași și împrejurimi, persoane consacrate, seminariști și un mare număr de credincioși și persoane doritoare de un moment cultural de înaltă ținută artistică.

Diac. Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Iași: Concert vocal-simfonic de muzică sacră


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat