Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Procesiune cu Isus Euharisticul

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului sau Joia verde a fost marcată la Iași duminică, 10 iunie 2012, printr-o sfântă Liturghie solemnă la ora 16.00, prezidată de PS Aurel Percă, având alături pe PS Petru Gherghel și un grup de preoți de la Institutul Teologic Romano-catolic "Sfântul Iosif" din Iași, din parohiile din Iași și împrejurimi. Celebrarea liturgică a fost urmată de procesiunea cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Au participat persoane consacrate, seminariști și un mare număr de credincioși.

Anul acesta, în Biserica Catolică, Joia verde s-a sărbătorit la 7 iunie. Din motive pastorale, în municipiul Iași s-a hotărât ca acest eveniment să fie marcat duminică, 10 iunie.

În primele bănci se aflau copii de la toate parohiile din Iași, care au primit anul acesta sfânta Împărtășanie. Îmbrăcați în alb și având coșuri cu flori în mână, au participat cu emoție la această sărbătoare a Bisericii.

Corul seminariștilor de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași a animat cântarea liturgică.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de pr. Mihai Budău. Sfinția sa a subliniat importanța sacrificiului lui Cristos în istoria mântuirii și i-a încurajat pe cei prezenți să mediteze mereu la jertfa Mântuitorului și să o facă prezentă în viața lor de credință. De aceea, pr. Mihai a propus trei exemple de oameni care au știut să îndrăgească și să prețuiască marele dar al Sfintei Euharistii: sfântul Padre Pio da Pietrelcina, renumit confesor și duhovnic capucin; fericita Tereza de Calcutta, un adevărat apostol al celor mai săraci dintre săraci și mare apărătoare a vieții; și un preot al Diecezei de Iași, Iosif Matei, aflat în prezent la Villanova-Mondovi (Italia), în casa Surorilor Misionare ale Patimii lui Isus unde primește îngrijiri medicale pentru o boală care l-a paralizat complet. Acești trei oameni ai Bisericii și ai lui Dumnezeu au fost îndrăgostiți de Isus din preasfântul sacrament, din iubirea față de sfânta Euharistie au știut să ia energie și putere pentru a depăși toate obstacolele vieții, iar prin viața lor au știut să-i conducă și pe alții la cunoașterea lui Cristos.

Conform tradiției, după sfânta Liturghie toți cei prezenți au pornit în procesiune cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Traseul urmat a fost: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa.

Crucea procesională a fost urmată de lumânări, steaguri, ministranți, icoane, persoane consacrate, copiii de la prima sfântă Împărtășanie, care au aruncat petale de flori din coșulețele purtate în mâini, preoți, baldachinul sub care s-a aflat PS Petru Gherghel cu ostensoriul, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Prin rugăciuni și cântare, credincioșii au înălțat cererile lor către Domnul prezent în ostia consacrată.

Procesiunea s-a încheiat în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", prin binecuvântarea cu preasfântul sacrament dată de PS Petru Gherghel.

Diac. Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Iași: Procesiune cu Isus Euharisticul

*

10 iunie: Procesiune cu Isus Euharisticul. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat