Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia, muncă și sărbatoare: Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Milano 2012

În perioada 27 mai - 5 iunie 2012 un grup de pelerini format din familii din Iași, Bacău, Roman, Rădăuți, București, conduși de părintele Fabian Măriuț și însoțiți de pr. Alois Fechet și părintele Iulian-Eugen Kropp, au făcut un pelerinaj la Milano cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor.

Călătoria a început cu participarea la sfânta Liturghie unde participanții au primit harurile Duhului Sfânt. În pelerinaj, zi de zi ne-am întâlnit cu Dumnezeu participând la sfânta Liturghie, recitând rugăciunea Rozariu și intonând cântece dedicate Reginei Familiei. După un drum lung am ajuns la Milano și am fost cazați în localitatea Buccinasco la familii italiene, unde am fost primiți cu multă dragoste. În această parohie am fost însoțiți în permanență de pr. Maricel Mititelu, responsabil cu pastorația românilor catolici de rit latin din Dieceza de Milano.

După ce am vizitat orașul Milano, pe 31 mai am participat la sfânta liturghie concelebrată de PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, și PS Cornel Damian, episcopul auxiliar de București. Această celebrare ne-a pregătit pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte.

Pe 1 iunie participarea la conferințe ne-a întărit convingerea că familia este temelia societății. S-a pus accentul pe sărbătoarea trăită împreună în familie și pe faptul că în familie primim toată formarea necesară vieții; rugăciunea făcută în familie ajută la unitatea acesteia, iar masa luată împreună duce la comunicare și la cunoaștere. De asemenea, s-a pus în discuție și rolul femeii în societatea de astăzi. La a doua conferință în centru a fost ziua de sărbătoare, de duminică: Sfânta Liturghie de duminică reprezintă lumina pentru familie și dacă pierdem această Liturghie, pierdem lumina. În familie, tatăl are un rol special, fiind exemplu pentru ceilalți membri; astfel, dacă tatăl merge duminica la biserică, cu siguranță vor merge și ceilalți membri. Duminica este o zi de sărbătoare și de comuniune pentru că întâlnirea familiilor din comunitate are un rol important și în cunoașterea între enoriașii parohiei.

Prima întâlnire cu Sfântul Părinte a avut loc în această zi la Domo din Milano, după sosirea papei la aeroport. A doua întâlnire a avut loc sâmbătă, 2 iunie, în ziua mărturiilor. Familii din toată lume au adus mărturii despre viața lor raportată la problemele societății din ziua de astăzi. Sfântul Părinte a ascultat mărturiile și a dat sfaturi și îndemnuri familiilor pentru a merge mai departe.

Punctul central al pelerinajului a fost participarea împreună cu cei peste un milion de participanți la Liturghia de duminică, 3 iunie, celebrată în aer liber în parcul din Bresso de lângă Milano, de către Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea.

Odată cu binecuvântarea primită de la Sfântul Părinte am avut și ocazia de a ne întâlni cu foarte mulți români care lucrează în Italia ca și cu ceilalți pelerini români din alte dieceze din România, am cunoscut ospitalitatea familiilor italiene care ne-au găzduit și ne-am bucurat de asistența episcopilor și preoților noștri.

Ne bucurăm că am avut șansa de a lua parte la această întâlnire, mulțumim celor care au făcut posibilă participarea noastră și încurajăm toate familiile să participe la cât mai multe activități din anul familiei.

Ana Doboș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat