Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru tineri

La Mănăstirea Carmelită din Luncani (BC), în zilele 26-30 iunie 2012, s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru tineri cu tema: "Oare eu pot fi profet?". Au fost organizate de Comisia de Pastorație Vocațională (FCRSM): sr. Patricia Rediu, CJ; sr. Iuliana Neculai, NDS; sr. Teodorina Birtoc, CMD; sr. Francesca Piaggi, SCMR. Au colaborat: pr. Augustin Folner, carmelit, și pr. Claudiu Eva, SVD.

Sr. Francesca Piaggi

* * *

Oare eu pot fi profet?

Am pornit în 26 iunie spre mănăstirea din Luncani fără să mă gândesc prea mult la ceea ce mă așteaptă știu că am simțit o bucurie pentru că aveam ocazia de a petrece câteva zile în liniște și de a mă gândi la ceea ce vrea Dumnezeu de la mine.

Am ajuns la mănăstire și a sosit momentul de a scrie pentru ce ne aflăm noi aici, ce căutam, ce dorim de la aceasta experiență. M-am gândit foarte bine și știam ce caut, ce doresc. Caut să învăț să cunosc prezența lui Dumnezeu în viața mea, dar tot îmi puneam aceasta întrebare: Oare eu pot fi profet?

Înainte de a te forma în pântece, te-am cunoscut și înainte de a te naște te-am sfințit. Oare cum este posibil ca, fiind atât de mici, să avem totuși această misiune de la Dumnezeu? Cum putem noi ști drumul pe care trebuie să-l urmăm și cum avem să îndeplinim această misiune pe care toți o avem încredințată.

Ni s-au pus trei întrebări la care trebuia să răspundem individual:

1. Ce știu eu despre nașterea mea?

2. Ce este sau ce înseamnă viața pentru mine?

3. Dacă știu că vin de la Dumnezeu, care este relația mea cu Dumnezeu?

Viața pentru mine este un dar un sens sau scop pe care îl caut și îl descopăr în fiecare zi. Viața este a munci pentru aproapele și rodul munci este bogăția veșnică. Relația mea cu Dumnezeu este să îl caut și știu că m-a găsit și cer și știu că îmi va oferi și pentru toate acestea îi mulțumesc. Mi-a plăcut foarte mult când am mers la Casa Olarului și am început a crea cu mâinile noastre auzeam în jurul meu atâtea voci: "Eu voi face un vas... eu o bărcuță" Încercam și eu să fac un vas, dar nu reușeam. A durat o perioadă astfel încât am rămas aproape ultima și tot nu știam ce să fac cu acea bucățică de lut din mâinile mele apoi pur și simplu mâinile munceau și am rămas uimită că aveam o inimă și la sfârșit m-am hotărât să fac o inimă care arde. Cât de mult a contat să rămâi în liniște și să nu asculți ceea ce este în jurul tău, să fii doar tu și acea bucățica de lut, așa suntem noi în mâinile Domnului.

În următoarea zi am pornit prin pădure, imitând drumul lui Moise prin deșert, nu a fost un drum ușor, dar priveam soarele care ne urma, stațiunile de la drumul crucii care se aflau pe drumul nostru și aveam încredere că nu suntem singuri, că Dumnezeu nu ne părăsește, ne călăuzește și ne dă tăria de a merge mai departe în orice situație.

În urmă filmului Ieremia pe care l-am vizionat, a urmat o seară de veghe. Am fost chemați fiecare pe nume. A venit și rândul meu și eram întrebată: Ce vezi? Vedeam teama pe care o aveam pentru că nu știam să vorbesc, dar și răspunsul "Nu-ți fie teamă, du-te și vorbește. Am pus cuvintele mele în gură ta, du-te și vestește iubirea". Și am luat un bilețel care conținea ceea ce avea să-mi spună Domnul. Apoi am auzit și ceea ce vedea Ieremia și m-au copleșit cuvintele lui pentru că mi-am dat seama cât de multă nevoie este de noi în lume, de profeți de adevăr și de curaj.

În ultima zi am împărtășit câteva impresii, am vrut să rămân ultima pentru a asculta cu atenție pe toți; unii spuneau că își doresc să mai revină, că au învățat umilința, alții că a fost o experiență frumoasă, că au găsit liniștea pe care nu o găseau în altă parte, unii le mulțumeau organizatorilor și se considerau norocoși că au trăit această experiență, iar eu am prins curaj și vorbele mele au fost multe. Mi-am dat seamă câte daruri avem: de a vorbi, a asculta, a merge, a îmbrățișa, a vedea, iar noi suntem atât de posesivi, ne gândim numai la noi. Și m-au întrebat unii de ce plângeam la vorbele lui Ieremia și le-am răspuns că plângeam pentru cei care plâng pentru copiii flămânzi, abandonați, suferinzi, avortați.

Ceea ce voi lua cu mine din această experiență sunt curajul, implicarea și dăruirea față de aproapele. Iar ceea ce scria pe bilețelul meu: "Profet peste națiuni te-am pus și te-am dăruit!"

Cristyna


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat