Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Fetița

Stătea într-un colț și plângea. Mă uitam de ceva timp la ea. Fiecare alerga la treburile lui, iar noi, care rămăseserăm înăuntru nu ne dezlipeam privirea de la trupul fără viață întins la pământ. Așa cum cere datina. Cine știe la ce se gândea fiecare - fiecare vede în moarte altceva, după cum și viața înseamnă pentru fiecare altceva - numai cuvintele par să sune la fel. Și totuși... când ridicam ochii, o vedeam acolo. Plângea tăcut, fără suspine, parcă se făcuse una cu lacrimile ei - izvorau așa, nu de sub pleoapele plecate, ci din toată ființa ei - dacă ar fi jelit ca toate celelalte femei, poate i-ar fi fost mai ușor. Poate și mie mi-ar fi fost ușor s-o vad. Pe măsură însă ce priveam la chipul fără viață, mi se părea că lacrimile ei și chipul acela își vorbeau tainic - un șuvoi de viață și durere trecea din ființa ghemuită la pământ spre cealaltă, întinsă, împăcată, luminoasă și... la fel de tăcută. Între ele două, păreau vii doar lacrimile și tăcerea fără de sfârșit. Și lumina. Dar cum să vezi lumina în atâta mâhnire?

Era străină.

N-o mai văzusem până atunci. Nimeni n-o zărise venind. Și nici portul nu-i era de pe la noi. Cine știe ce dureri or fi adus-o... Când a intrat, a văzut trupul întins la pământ, s-a uitat cu atâta uimire și disperare, de parcă toată viața ei s-ar fi prăbușit acolo, la pământ, s-a clătinat o clipă, apoi s-a așezat. Încremenită. Cu ochii închiși. Și pe măsură ce plângea, parcă se făcea ea însăși lacrimi. Tăcute și fără sfârșit. Nu știu cum, dar durerea tuturor se strânsese și plângea în ea. Pentru o clipă, mi s-a făcut frică: "Baruch atah Hashem Elokeinu melech haolam, dayan ha'emet"1, "Binecuvântat ești tu, Doamne Dumnezeul nostru, Cel care conduci Universul, adevăratul Judecător" - m-am ridicat și i-am șoptit. Părea că nu m-a auzit. Plângea. Poate că nu m-a înțeles - "Baruch dayan emet" - "Binecuvântat este unul singur, adevăratul Judecător" - atunci a ridicat spre mine o față de copil - nu părea să aibă mai mult de 12 ani. Oare cum adunase atâta durere, ce era cu ea, ce știa, de ce și de unde venise?

S-a ridicat ușor și mi-a făcut semn s-o urmez. Nu se cade să vorbești lângă cel care n-o mai poate face; nu se cade să mănânci și să bei acolo, nu se cade. Am ajuns în pragul casei. Era acolo. Cu pasul ușor, neauzit, părea că lunecă pe pietrele colțuroase. Ajunsese înaintea mea. Se uita de-a lungul drumului: "Nu-i așa că vine ?" - m-a întrebat când am ajuns lângă ea. "Cine să vină, copilă dragă? Pe cine cauți ?" - am întrebat-o. A tăcut. "Cum te cheamă?" "Fetița". "Hm! Ăsta nu-i un nume. Cum te cheamă, fetiță dragă?" "Nu știu" mi-a răspuns. Toată lumea-mi spune doar așa: "Fetița". S-a uitat încă o dată de-a lungul drumului. "Bine ca nu mai plânge"- mi-am spus. "Nu-i așa că vine?" a întrebat iarăși fetița. "Cine, copilă dragă, cine să vină?" S-a uitat lung la mine. Cu uimire. Și reproș. Nu se mai uitase cineva așa la mine. Oare ce-o fi vrut să spună? Stăteam unul lângă celălalt. Așteptam să spună ceva - nu știu nici eu cum, dar de la o vreme am început să privesc ca ea, de-a lungul drumului. Nu se făcea s-o las singură așa, cu mintea rătăcită de durere. Într-un târziu a continuat: "Vezi că și tu îl aștepți?! De ce-ai vrut să mă păcălești?!"Am tăcut. Știam că nu pot afla ceva de la ea.

...Cine știe de cât timp stăteam acolo...

Într-un târziu s-a lăsat jos, pe pietrele reci. O fi obosit, i s-o fi făcut foame și sete. Am dat sa mă ridic, dar cu o putere neobișnuită pentru un copil, m-a tras de haină: "Nu pleca, trebuie sa-l vezi pe mirele meu!"

De data asta m-am speriat de-a binelea: "Fată dragă, ce ți se năzare?! În casa asta a murit un om, nu ne pregătim de nuntă!" "Tu nu înțelegi nimic !" - a răspuns. "El e mirele meu, El, fiul femeii de colo" - zise, arătând spre ușa deschisă unde zăcea, fără viață, trupul ei. "Toată lumea mă întreabă mereu ce-mi aduc aminte. Ei bine, le spun același și același lucru și nimeni nu mă crede: El a venit, m-a luat de mână pe când dormeam și mi-a spus să mă scol. Or numai mirele poate intra când o fată doarme, numai el o poate lua de mână ca să se trezească și numai el poruncește masa de nuntă. Doar l-am auzit când a spus mamei să-mi dea să mănânc. Când am sărit jos din pat, am alergat după El, dar nu l-am mai ajuns din urmă. Era mare veselie în casă. Unii plângeau de bucurie, alții râdeau, alergau și vorbeau tare în jurul meu, unii îmi dădeau să mănânc, alții îmi aduceau haine noi și brodate cu aur - doar suntem bogați - nu vezi, îmi pregăteau nunta?! De atunci îl aștept. Și încă n-a venit. De asta am venit eu la Mama Lui, fiindcă doar ea știe unde-l pot găsi. Acuma, dacă s-a întâmplat așa, sigur că vine. Doar a venit la mine când tot așa adormisem - cum n-o să vină la mama Lui?!"

Și a tăcut. Obosise. Răsufla greu. A început iar să plângă. "Și ce-ți mai aduci aminte?" - am întrebat-o. Dacă vorbește, măcar nu mai plânge - mi-am zis. A întors iar spre mine fața aceea de copil senina și frumoasă, scăldată în lacrimi: "Nu-mi amintesc decât ochii. Avea ochi de lumină, o lumină verde-albastră, ca a mării, ca a vieții, ei înșiși erau lumina - o lumină verde-albastră, așa i-am văzut în somn, era la început doar o lumină albă, nesfârșită, ca a soarelui de amiază, care inunda totul, dar blândă, mângâietoare, spre care lunecam plină de bucurie, apoi s-a făcut albastră-verde, unduitoare, ca o apa nesfârșit de adâncă și înmiresmată - și atunci i-am auzit glasul: "Fetiță, scoală-te" și m-am căznit să deschid și eu ochii și lumina se făcu mai mică, tot mai mică, până când n-am mai văzut decât ochii Lui - nesfârșit de blânzi și adânci - e Mirele meu: "Talita, kumi"2 "Fetiță, scoală-te".

Încetase să mai plângă. "Uite, vezi" - îmi arătă mâna - "cum m-a prins de mână, mi-a lăsat și semn": într-adevăr, la încheietură, strălucea o pată roșie, cât ai pune degetul mare - o pată de forma unei inimi. "Privirea Lui în inima mea, inima Lui pe mâna mea. Vezi, e Mirele meu! Am să rămân aici la voi să-l aștept. Cum a venit la mine, așa o să vină și la Mama Lui. Și o să facem nuntă la Tatăl Lui. În cer, adică. Să nu te temi. Vezi, eu nu mă tem de moarte. De asta sunt ca atunci, când m-a prins de mână. Cel dăruit Lui nu se schimbă niciodată. Nu îmbătrânește. Nu moare. Fiindcă Darul Lui de nuntă acesta e: viața nesfârșită".

Mă uitam la minunea de copil de lângă mine. Glasul răsuna cu putere și parcă-i răspunseseră din cer, clopote de nuntă.

Nu știam ce să spun. Așa că am întrebat-o într-o doară: "Dar tatăl tău, cine e ? Și ce spune ?" A râs: "Ei, tatăl meu demult m-așteaptă acolo, unde-i și Tatăl mirelui meu... A murit demult, uitându-se la mine și șoptind: «Fetița mea, fetița mea...»

Era șeful sinagogii... Ce, nu-l știi ?...

Iair se numea, Iair...

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Expresie tradițională de condoleanță în ritul funerar ebraic.
2 Luca 8,41-56.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat