Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 16 preoți nou-sfințiți

La încheierea anului academic jubiliar 2011-2012, în catedrala din Iași, în ziua de 29 iunie 2011, în solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, au fost hirotoniți întru Preoție 16 diaconi: 12 pentru Dieceza de Iași, doi pentru Arhidieceza de București și doi pentru Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali. Cei 16 diaconi au primit hirotonirea prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Oaspete special a fost ÎPS Edward Ozorowski, arhiepiscop de Bialystok (Polonia). La Liturghie au participat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, profesori de la institutele unde au studiat candidații, peste 160 de preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși.

Ajutați de Dumnezeu, îndrumați de preoții formatori și sprijiniți de propriile familii, preoții nou-sfințiți au ajuns la momentul mult așteptat: ziua hirotonirii lor. Această zi marchează sfârșitul drumului formării în Seminar, dar, totodată, este ziua în care încep drumul perfecționării între oameni.

Cei 16 diaconi candidați la treapta Preoției au trăit cu emoție fiecare moment al acestei zile. Unii erau stăpâni pe sine, alții erau mai emotivi, dar cu siguranță toți erau fericiți. Așezați în rânduri de câte doi, cu hainele de preot pe brațe, cu inima vibrând de emoție și bucurie, diaconii au pornit în procesiune spre catedrala nouă.

Cei peste 160 de preoți și cei 16 de diaconi au pornit în procesiune din catedrala veche. Diaconii purtau pe brațe hainele preoțești pe care aveau să le îmbrace mai târziu.

Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a salutat pe ÎPS Edward Ozorowski, pe ceilalți episcopi, pe candidații la Preoție, pe oaspeții din Italia, Germania, Polonia.

După proclamarea Evangheliei, pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, i-a strigat pe nume pe fiecare în parte și menționând și dieceza în care vor activa. Astfel, 12 sunt pentru Dieceza de Iași, doi pentru Arhidieceza de București și doi pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași. Excelența sa, pornind de la lecturile zile, a vorbit despre cei doi mari apostoli ai Bisericii. Chemarea celor doi apostoli reprezintă pentru toți o provocare și o prețuire a darului lui Dumnezeu făcut Bisericii, a menționat preasfințitul. Cu toții suntem cuprinși în planul de mântuire al lui Dumnezeu, căci el a ales apostoli, i-a întărit și confirmat în credință, pentru ca să vestească tuturor chemarea la mântuire. Mai întâi a subliniat personalitatea lui Petru. Prima lectură face referință la Petru și la suferința sa personală. Petru înfruntă toate încercările știind că Dumnezeu îi este aproape și că acesta nu-l va abandona. În lectura întâi întâlnim un Petru care știe să înfrunte toate pentru a vesti învierea și victoria lui Isus. Petru simte și atinge cu mâna că Domnul îi stă aproape și nu-l abandonează. El se încrede cu totul în forța care reiese din credința totală pe care el și-a manifestat-o în Isus. Când va ajunge la Roma va completa cu propria viață credința sa, dându-și viața ca martir din dragoste și recunoștință față de Isus. Cristos vede schimbarea din sufletul lui Petru și îi adresează cuvintele: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea". Petru a fost cel dintâi care l-a recunoscut pe Cristos drept Fiu al lui Dumnezeu, iar Isus recunoaște primatul lui Petru între ceilalți apostoli. Apoi, Preasfințitul a vorbit despre Paul care luminează misterul lui Cristos. Paul a căutat mereu ca "instrumentul" (apostolul) să fie unit întotdeauna cu Cristos. Căci a fi apostol, a fi preot înseamnă a fi într-o continuă stare de slujire, de sacrificiu. Cel care iubește oferă totul pentru ceilalți. Paul este în totalitate convins că el este chemat să dea mărturie despre Cristos, pe care l-a întâlnit pe drumul Damascului și, pentru care, mai târziu, va muri ca martir.

În încheiere, Preasfințitul s-a adresat celor 16 diaconi amintindu-le întrebarea pe care Cristos i-a adresat-o lui Petru: "Mă iubești?". «Cristos, a continuat episcopul, vă strigă, la fel ca pe Saul, chemându-vă la o misiune nouă: aceea de a fii crainicul său între popoare. Cristos vrea să vă înscrie în misterul Bisericii sale și să vă ofere darul slujirii preoțești»". Preasfințitul i-a îndemnat, pe noii prezbiteri să fie o imagine vie a Marelui Preot Cristos în mijlocul credincioșilor.

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. În grupuri de câte doi, diaconii veneau în fața Preasfințitului, îngenuncheau și promiteau ascultare și respect episcopului și superiorilor lor. A urmat apoi momentul de prosternare. Candidații au căzut cu fața la pământ în semn de umilință față de Dumnezeu.

Corul invoca ceata sfinților prin intonarea litaniei tuturor sfinților.

Un gest semnificativ, în cadrul ritului de sfințire, a fost impunerea mâinilor din partea cetei de prezbiteri. Era impresionant să-i vezi pe preoți, de la cei mai tineri, care au fost hirotoniți anul trecut, până la cel mai în vârstă, oferindu-le candidaților gestul de primire în marea familie a preoților.

Cei hirotoniți au îmbrăcat apoi hainele preoțești, iar mâinile le-au fost unse cu sfânta crismă. Le-au fost înmânate pâinea și vinul și au primit sărutul păcii. Au urcat în altar și, alături de episcopi și de ceilalți preoți, au celebrat prima lor Liturghie.

La final preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

În numele tuturor celor 16 noi prezbiteri, pr. Marian Gărghi i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit apoi episcopilor prezenți, profesorilor, rudelor părinților care le-au dat viață, binefăcătorilor și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării. A adus slavă lui Dumnezeu pentru că i-a chemat la această viață minunată.

PS Cornel Damian a adus salutul și sentimentele de recunoștință ale ÎPS Ioan Robu și i-a îndemnat pe neoprezbiteri să trăiască chemarea la sfințenie. În misiunea sa de a sfinții poporul lui Dumnezeu, preotul trebuie să ofere exemplul sfințeniei sale. Esența Preoției este prietenia cu Cristos, iar această prietenie se cultivă prin rugăciune și adorarea preasfântului sacrament.

Arhiepiscopul Edward Ozorowski i-a felicitat la rândul său pe noii prezbiteri, asigurându-i de rugăciunea sa, ca ei să nu-l abandoneze pe Cristos și să aibă o credință vie.

La final, soborul de preoți a împărțit binecuvântarea specială.

Bucuria noilor preoți a continuat și după sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul lor să-i felicite. Seara, la seminar, s-a ținut o oră de adorație, condusă de trei dintre noi prezbiteri, la finalul căreia întreaga capelă a intonat imnul Te deum, ca mulțumire pentru darul primit.

În dimineața zilei de 30 iunie 2012, noi clerici au celebrat o Liturghie de mulțumire în capela seminarului. La celebrarea liturgică au participat preoții noi sfințiți, părinții profesori, seminariștii și surorile care activează la seminar.

Virgiliu Demșa-Crainicu

Înregistrarea video a transmisiei live pe internet disponibilă pe site.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 29 iunie: Iași: Hirotonirea a 16 preoți. Foto: Virgiliu Demșa-Crainicu
- 29 iunie: Iași: Hirotonirea a 16 preoți. Foto: Gabriel Cucuteanu
- 29 iunie: Iași: Hirotonirea a 16 preoți. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat