Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințiri de preoți la Iași

În sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, vineri, 29 iunie 2012, în catedrala romano catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 16 diaconi: 12 pentru Dieceza de Iași, doi pentru Arhidieceza de București și doi pentru Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali.

La Liturghia de hirotonire au participat ÎPS Edward Ozorowski, arhiepiscop de Bialystok (Polonia), PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, profesori de la institutele unde au studiat candidații, peste 160 de preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși. Cei mai de departe au venit din București, Buzău, Brusturoasa, Onești și Ploscuțeni.

La predică, Preasfințitul Petru a invitat pe cei prezenți să reflecteze asupra chemării apostolilor Petru și Paul și asupra misiunii lor. "Astăzi, le a spus episcopul candidaților, trebuie să răspundeți Domnului ca cei doi apostoli. El vă întreabă cum l-a întrebat odinioară pe Petru: Mă iubești? Vă trimite să vestiți evanghelia cum l-a trimis pe apostolul Paul". "Deschideți inima ca să primiți darul preoției", le a spus episcopul la încheierea predicii.

La finalul Liturghiei, PS Cornel Damian a transmis salutul ÎPS Ioan Robu și urarea de la muți ani Preasfințitului Petru pentru aniversarea zilei de naștere și pentru ziua numelui său. Folosind cuvintele apostolului Paul, le a spus candidaților: "Voința lui Dumnezeu este sfințirea voastră". Arhiepiscopul Edward Ozorowski i-a felicitat, a spus că se bucură că a participat la o asemenea sărbătoare și i-a asigurat că se roagă pentru noii preoți să nu-l abandoneze pe Cristos și să aibă o credință vie.

Păstorul diecezei, după ce i a încurajat pe preoți, a apreciat familiile din care provin, primul seminar în care au fost formați.

Alături de episcopi, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

După o perioadă îndelungată de formare, cei 16 și au văzut visul împlinit: au fost hirotoniți preoți. În următoarele două duminici, aceștia vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale: bucurie pentru părinți, pentru rude, pentru credincioșii din satele în care au fost botezați, pentru Biserică.

Cu ce gânduri pornesc noii preoți la drum? Ce a însemnat pentru ei această zi? Sunt întrebări la care au răspuns unii dintre ei.

  • "Preoția reprezintă pentru mine bucuria de a-l sluji pe Dumnezeu și pe aproapele. Este un mare dar, de aceea îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a întărit și m-a găsit vrednic de încredere chemându-mă să-l slujesc. După sfântul Francisc din Assisi, preotul este totul, pentru că îl reprezintă pe Cristos pe pământ. Mă rog lui Dumnezeu să mă păstreze fidel chemării sale" (Fr. Liviu Baciu).

  • "Iată, vin, Doamne, să împlinesc voința ta!". Sunt doar câteva cuvinte ce străbat întreaga mea ființă în această zi sublimă și minunată. Este ziua când visul meu a devenit realitate: aceea de a mă dărui cu totul lui Dumnezeu, de a-i sluji lui și întregii Biserici. Sunt nespus de bucuros, deoarece, începând de astăzi, am devenit instrumentul din mâna Domnului prin care se aduce jertfă de ispășire atât pentru păcatele omenirii, cât și pentru ale mele. Acest eveniment a devenit și mai important mie deoarece, în cadrul sfintei Liturghii, am simțit cum degetul lui Dumnezeu, care, cândva, pe muntele Tabor, a scris pe două plăci de piatră cele zece porunci, iar astăzi a trasat și a imprimat cu același deget patru cuvinte: «Tu ești preotul meu!» Îl rog pe Cristos, marele preot, să facă vrednică preoția mea, iar Fecioara Maria, Mama tuturor preoților, să mă însoțească neîncetat pe acest minunat drum". (Pr. Alin-Cătălin Butnaru)

  • "Oricât aș încerca să vorbesc despre acest har pe care l-am primit prin consacrarea întru prezbiterat, simt că cuvintele mele pălesc în fața măreției binecuvântării cu care am fost copleșit. Într-adevăr, e un mare har a fi chemat de Dumnezeu la o misiune atât de nobilă, a fi invitat la configurarea cu modelul suprem. Păstorul cel Bun, Isus, în ciuda nevredniciei mele, a binevoit a mă alege dintre atâția alții ca să slujesc prin întreaga mea viață. Singura mea dorință este aceea de a fi vrednic de el și de a mă ridica la înălțimea misiunii care îmi este încredințată. Implor mijlocirea Preasfintei Fecioare pentru ca, așa cum mi-a fost alături încă de la începutul formării mele pentru slujirea ca preot, să mă însoțească până la sfârșitul vieții pentru a fi un vrednic slujitor în via Domnului" (Pr. Dominic Sorin Ciobanu)

  • "În această zi atât de sfântă pentru Biserică, dar și pentru mine, cuvintele și gândurile, oricât de solemn ar fi exprimate, sunt extrem de sărace pentru a exprima ceea ce simte inima mea în aceste momente, când Dumnezeu m-a învrednicit cu darul sfintei Preoții. Primirea acestui sacrament atât de sfânt mă configurează intim cu Cristos și mă face și pe mine un mijlocitor înaintea tronului milostivirii lui Dumnezeu. Cu ocazia sfințirii mele întru Preoție, înalț din adâncul inimii un gând de recunoștință pentru marea iubire cu care Domnul m-a iubit și implor mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, ca darul primit, fără vrednicia mea, să aducă rod bogat în poporul lui Dumnezeu!" (Pr. Andrei Dumitrescu)

  • "Preoția este o chemare pe care o simțim și care vine din partea lui Dumnezeu. Pentru mine acest eveniment este unul important, deoarece de mult timp l-am așteptat. Preoția este o misiune nobilă pe care o primim fără vreun merit de-al nostru și de care nu toți oamenii se pot bucura. Dumnezeu este cel care oferă acest dar. El alege cu grijă apostoli, care să ducă mai departe opera de mântuire. Preotul celebrează în persoana lui Cristos toate sacramentele. El este un alt Cristos. Însă pentru a ajunge la preoție există un timp de formare, un drum de parcurs, care uneori este anevoios, însă, cu ajutorul celui care ne-a chemat, putem trece peste toate obstacolele care se ivesc în cale. Astăzi îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a chemat la o așa misiune nobilă, dar și pentru că mi-a dat toate cele necesare pentru a putea ajunge până la capăt". (Pr. Daniel Frâncu)

După gândurile preoților nou sfințiți, rămân totuși întrebările: Cum vor predica ei evanghelia într-o lume care pare că se îndepărtează tot mai mult de Cristos? Cum își vor păstra entuziasmul pe care îl au acum? Cum să procedeze ca să aibă curajul lui Petru sau zelul lui Paul?

Fără îndoială, suntem invitați să ne rugăm pentru ei, pentru sfințirea preoților în general și pentru a obține de la Dumnezeu vocații la sfânta Preoție, împlinind în felul acesta chemarea pe care Isus a făcut-o odinioară: "Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători la secerișul lui" (Mt 9,37-38).

Pr. Cornel Cadar

Relatare audio a evenimentului:

Înregistrarea video a transmisiei live pe internet disponibilă pe site.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 29 iunie: Iași: Hirotonirea a 16 preoți. Foto: Virgiliu Demșa-Crainicu
- 29 iunie: Iași: Hirotonirea a 16 preoți. Foto: Gabriel Cucuteanu
- 29 iunie: Iași: Hirotonirea a 16 preoți. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat