Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecții la duminica a XIII-a de peste an - B

Să nu avem nici o teamă, Isus este acela care ne va elibera de boli și moarte.

Ascultând în evanghelia de astăzi cum Isus a vindecat cu atâta ușurință boala veche și fără leac a unei femeii ce suferea de 12 ani, și apoi cum a înviat cu aceeași ușurință pe fiica lui Iair, scoțând din ea otrava păcatului și a morții, noi credem cu tărie că vindecările miraculoase și învierile trupești, începute de Isus la venirea sa în lume, vor continua și se vor desăvârși la venirea sa de-a doua.

Prima lectură de astăzi, luată din Cartea Înțelepciunii (cf. Înț 1,13-15; 2,23-24), răspunde astăzi la una dintre întrebările cele mai grele ale omenirii: De unde moartea? Nu numai că moartea oamenilor nu vine de la Dumnezeu, dar Dumnezeu nici n-a pus otravă de moarte în om, nici nu se bucură de moartea omului. Moartea a intrat în lume prin invidia diavolului.

Încă din Vechiul Testament, Dumnezeu, prin profeții săi, ne-a vorbit despre faptul că el ne va salva de moarte. Astfel prin:

- profetul Isaia (745-695 î.C.) ne spune: "Morții vor învia, și cei care zac în morminte se vor ridica" (Is 26,19).

- profetul Daniel (606-534) ne spune: "Cei care dorm în țărâna pământului se vor scula" (Dan 12,2).

- profetul Ezechiel (592-570) ne spune: "Iată, vă voi deschide mormintele voastre și vă voi scoate din ele" (Ez 37,12).

Înainte de venirea sa în lume, Isus Cristos i-a spus Tatălui său ceresc: "Părinte, cruță-l pe om, vreau să mor eu în locul lui". Și, într-adevăr, Isus a venit pe pământ, a îndurat dureri și chinuri, și apoi a murit pe cruce și a înviat pentru ca noi oamenii să putem fi vindecați și înviați.

În fiecare duminică facem sărbătoare pentru că Isus a înviat, pentru că Isus a învins suferința și moartea noastră, cu moartea și învierea sa. Din ziua învierii lui Isus nu ne mai temem de moarte. Iată ce a promis Isus : "Cine crede în mine, chiar daca moare, va trai. Și oricine trăiește și crede în mine nu va muri niciodată" (In 11,25,-26).

André-Marie Ampère (1775-1836) a fost un fizician și matematician francez. Acesta fiind întrebat odată cum vor învia morții, a luat un pumn de pilitură de fier și a amestecat-o cu un pumn de pământ. Apoi a luat un magnet și cu el a separat pilitura de fier de pământ. Apoi a adăugat: "Dacă un magnet poate separa pilitura de fier de pământ, atunci și Dumnezeu va putea să adune trupurile noastre din țărâna pământului".

Răscumpărați de pedeapsa păcatului și a morții, la crucea lui Isus de pe Golgota, ne putem socoti deja înviați prin credința și speranța pe care le avem.

Chiar de la începutul creștinismului, credincioșii au crezut că tărie în învierea morților. Astfel a fost cazul sfântului Sabin (+ 304), episcop de Spoleto, Italia. Pentru credința sa în Cristos, a fost arestat și duși în fața judecătorilor păgâni din Assisi, dar el nu s-a înspăimântat. Guvernatorul Ventuzian i-a spus: "Cum de îndrăznești să îndupleci poporul să părăsească zeii noștri și să urmeze un mort pe cruce? Tu numai te prefaci că nu știi, că Isus după moarte a înviat!" Guvernatorul schimbând vorba îi zise: "Este în puterea ta să alegi ca să jertfești zeilor noștri și să trăiești, ori să mori în chinuri groaznice, așteptând învierea promisă de Învățătorul tău! Atunci sfântul Sabin a răspuns: "Aceasta este dorința mea cea mai arzătoare, să mor și apoi să înviez ca Mântuitorul meu!" Atunci Ventuzian a poruncit să i se taie mâinile episcopului Sabin și să fie schingiuit până la moarte. Cu mâinile tăiate sfântul Sabin s-a întors spre cei arestați și condamnați la moarte împreună cu el, și i-a încurajat în credința învierii unde vor primi înapoi trupurile sfâșiate; iar ei rezistat împreună cu el, atât promisiunilor cât și amenințărilor, atât chinurilor cât și morții.

Sfânta Perpetua (+ 202) era o mamă profund creștină. Ea nu a putut fi înduplecată cu nimic, ca să se lepede de Isus, mort și înviat pentru dânsa. Dusă în fața călăilor pentru a fi chinuită în chipul cel mai îngrozitor, ea le-a spus călăilor: "Astăzi voi judecați peste noi, dar în curând voi veți fi judecați de Mântuitorul nostru. Însemnați-vă bine chipurile noastre, ca să ne recunoașteți la judecata de apoi și la învierea de pe urmă!"

Karl Friedrich Stumpf Brentano (+ 1884), profesor de istorie la Innsbruck, fiind pe patul de moarte, și-a chemat soția și copiii și le-a zis: "Știința, frumusețea, onoarea, puterea, bogăția, toate acestea sunt nimic fără credință. Numai credința te ține drept și cinstit în viață și la moarte". Apoi cu mâna tremurândă, făcu tuturor semnul crucii pe frunțile lor și apoi adormi în Domnul.

Dar iată ce ne spune sfântul Paul astăzi: "Fraților, așa cum vouă vi s-au dat cu generozitate toate darurile, credința, cuvântul și cunoașterea lui Dumnezeu, acest zel și această dragoste pe care le aveți de la noi, tot așa și fapta voastră de dragoste să fie făcută cu generozitate" (2Cor 8,7-8).

Viața, vindecarea și învierea sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi. Ca să ne învrednicim de ele, noi trebuie să dăruim altora din ceea ce am primit de la Dumnezeu. Dăruind, îi spunem semenului nostru că vrem ca el să trăiască și și să fie fericit. In funcție pe câți i-am fericit în această viață prin faptele noastre bune, vom primi și noi bucurie în cer.

Din secolul I, datează o legendă despre Toma, ucenicul, care a fost trimis de Cristos în India. Toma a fost angajat de regele țării, Gundaphorus, să coordoneze lucrarea de construcție a unui palat. Regele i-a dat banii necesari pentru angajarea de lucrători și pentru achiziționarea materialelor de construcție. Toma a dat banii la săraci, în același timp asigurându-l pe rege că palatul se înălța în ritm constant. Dar pentru că tot amâna să îi arate cum evolua lucrarea, regele a devenit suspicios. În cele din urmă, nemaiputând răbda, l-a chemat pe Toma și l-a întrebat: "Mi-ai construit palatul?" "Da", a răspuns Toma. "Atunci vom merge ca să îl vedem acum," a dispus regele. Toma i-a răspuns: "Acum nu îl poți vedea, însă când vei părăsi această lume, îl vei privi cu ochii tăi. ?i-am înălțat palat în ceruri prin dăruirea banilor tăi săracilor împărăției tale".

Regele, furios, a poruncit ca Toma să fie aruncat în temniță. Iar în noaptea ce a urmat s-a gândit și a chibzuit cum să îl execute. "Hm, am să ordon să fie ars pe rug!" Însă în chiar acea noapte a murit fratele regelui, care, ajuns în ceruri, a văzut palatul pregătit de Toma pentru rege. Imediat a cerut să-i fie îngăduit să se întoarcă pe pământ. Cererea i-a fost ascultată și trupul mort a prins din nou viață. Înviatul a mers și i-a povestit regelui despre palatul care îl așteaptă în ceruri. Toma a fost eliberat din închisoare, iar regele și fratele lui au devenit creștini.

Un mare scriitor spaniol, Lope de Vega (1562-1635), se afla pe patul de moarte. Viața i se derula înaintea ochilor ca un film. A avut multe succese și întreaga sa viață a fost copleșita de multe aplauze. I-a entuziasmat și încântat pe oameni cu cele peste o mie de piese de teatru. Trăise doar pentru succes. N-ar fi trebui sa fie mulțumit acum la sfârșitul unei vieți așa de rodnice?

Când se apropie ceasul din urmă, deodată a început să vadă lucrurile altfel. Medicul care-l îngrijea îi spuse plin de admirație: "Puteți să muriți fericit. Lumea nu vă va uita niciodată. Veți intra în istorie". "Domnule doctor, îi spuse muribundul, abia acum înțeleg: înaintea lui Dumnezeu este mare doar acela care a lucrat pentru slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea sufletelor. Aș da acum toate aplauzele vieții mele, dacă în schimbul lor mi s-ar mai adăuga încă o faptă bună!".

O tânăr, pe nume Andrei, mărturisește: "Un preot mi-a spus ca atunci când întâlnesc un cerșetor, să mă gândesc că Isus este cel care îmi cere ceva, prin intermediul lui. Și cum să îl refuzi pe Isus? Cum să nu-i dai din toată inima tot ceea ce ai mai bun, Celui care te iubește atât de mult, Celui care ți-a dat tot ceea ce ai și ești?" "Cine dă săracilor, împrumută pe Dumnezeu" (Prov 19,17)

* * *

Dumnezeu ne iubește și ne salvează din suferințe și moarte.

Am să încep considerația din această duminică cu o întrebare: "Ați fost învinuiți vreodată pe nedrept? Dacă da, nu-i așa că v-ați simțit foarte rău? Și cu atât mai rău v-ați simțit cu cât lucrul de care ați fost acuzați, nici măcar nu l-ați gândit vreodată!"

Am început astfel considerația de astăzi, căci prea adesea noi oamenii îl acuzăm pe Dumnezeu de lucrurile rele care ni se întâmplă: boală, accident, moarte, ca și cum ni le-ar fi pricinuit el.

- De ce ne-a făcut Dumnezeu mie asta, striga un bolnav de cancer?

- De ce ne-a făcut Dumnezeu nouă asta, striga o familie la moartea unicei lor fetițe?

- De ce ne-a făcut Dumnezeu nouă asta, puteți striga și dumneavoastră în necazul prin care treceți?

Dar oare de la Dumnezeu ne vin durerea, boala, necazul, eșecul, paguba sau moartea? Nu, căci nimic din ce este rău în această lume, nu vine de la Dumnezeu, nu este rânduit de Dumnezeu, nu este făcut de Dumnezeu și nu bucură pe Dumnezeu.

Să ascultăm numai ce ne spune Sfânta Scriptură în acest sens, în speță prima lectură de astăzi: "Dumnezeu nu a creat moartea și nici nu se bucură de moartea celor vii. El a creat totul spre existență. El nu a pus venin de moarte în nici o creatură. El l-a creat pe om spre nemurire. El l-a creat pe om foarte bun. El l-a creat după chipul și asemănarea sa" (Înț 1,13-15; 2,23-25).

Noi în orbirea păcatului nostru îl acuzăm de vinovat pe Cel Nevinovat, pe Dumnezeu, și nu spunem aproape nici un cuvânt de adevăratul vinovat de toate relele care ni se întâmplă, și care este diavolul, prin a cărui invidie au intrat în lume toate: suferințele, durerile, eșecurile, neîmplinirile, nefericirile, neatențiile fatale și moartea.

Tot prima lectură ne spune foarte clar și răspicat: "Moartea a intrat în lume prin invidia diavolului" (Înț 2,15). Căci "plata păcatului este moartea" (Rom 6,23). Cine a mușcat din nada păcatului întinsă de diavol în lume, a mușcat din veninul morții. Și de asta nu este vinovat Dumnezeu.

Așa stând lucrurile, abia acum vedem cât de nedrepți și răutăcioși sunt acei oameni, care se îndepărtează de Dumnezeu Iubire, pentru că au avut neșansa să treacă prin experiența dureroasă a unei boli, a unei pagube, a unei decepții sau a unui deces.

Cineva îmi povestea odată că o persoană, în urma unui deces în familie, a trecut la religia musulmană. Iar după ce a intrat în religia musulmană, a mai avut un deces în familie.

Ceea ce trebuie să învățăm noi astăzi și să nu mai uităm niciodată, este faptul că pe Dumnezeu îl doare soarta grea în care a căzut omul prin mușcarea din nada păcatului dătător de moarte pe care a întins-o diavolul. Și în acest sens a elaborat un plan divin, prin Cristos și Duhul Sfânt, prin care să aducă omenirea la o fericire mai mare decât cea de la început.

O casă a luat foc. Mama era la cumpărături. În casa care ardea era un copilaș care dormea. Un tânăr pompier s-a oferit să meargă după copilaș. "Și eu am un copilaș acasă și dacă locuința mea ar lua foc, și eu aș vrea ca cineva să intre să îmi scape copilașul". Tânărul pompier a urcat scările, a luat copilul și l-a aruncat în plasa de salvare. Dar imediat acea casă a cedat și pompierul acela a pierit în flăcări. 20 de ani mai târziu, lângă un mormânt, o tânără de 20 de ani plânge încetișor. La capul mormântului se înalță statuia unui pompier. Un domn se oprește și o întreabă respectuos: "A fost tatăl dumneavoastră?" "Nu". "Fratele?" "Nu". "A fost omul care a murit pentru mine". Privind crucea, toți trebuie să spunem: "Isus, a murit pentru mine!"

De aceea Biblia ne spune: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că l-a dat, că l-a jertfit pe propriul său Fiu, pentru ca oricine crede în el să nu piară, dar să aibă viață veșnică" (In 3,16).

Prin aceste cuvinte Dumnezeu ne spune, că el l-a jertfit la cruce pe propriul său Fiu, pentru a distruge lucrările diavolului și ale păcatului (cf. 1In 3,8), adică pentru a distruge: suferințele de orice fel, necazurile de orice fel, întristările de orice fel, eșecurile de orice fel, pagubele de orice fel, și moartea sub toate aspectele ei.

Acest lucru l-a știut exact femeia cu scurgere de sânge, care suferea de 12 ani, și pe care nici un doctor pământesc nu a reușit să o vindece, în ciuda întregii averi cheltuite. Ea a venit la Isus, și cu mare credință s-a atins de el, și instantaneu a fost vindecată de suferința ei. Atunci Isus i-a comunicat și ceea ce nu se aștepta să audă, că prin credința ei a și fost mântuită, că prin credința ei a dobândit și un loc în împărăția cerurilor, împărăția cea fără lacrimi, fără durere, fără tânguire și fără moarte (cf. Ap 21,4).

Acest lucru foarte important l-a știut și Iair, fruntașul sinagogii din Cafarnaum, care a venit cu mare credință la Isus, și i-a cerut să-i scoată fiica de 12 ani, din suferință și moarte. Iar Isus printr-o singură prindere de mână, a trezit-o ca dintr-un somn pe fetița care murise, făcând de rușine "râsul lumii" necredincioase.

Același lucru l-au știut foarte bine și îngrijitorii de morminte din Vicenza, Iatalia. În urmă cu câțiva ani, cineva a vizitat la Vicența și cele cinci cimitire unde au fost înmormântați soldații englezi care au murit în Primul Război Mondial și a rămas uimit de îngrijirea dată acelor cimitire, dar mai ales de cuvintele pline de iubire și credință în Dumnezeu, ce le-a găsit peste multe pietre funerare. Iată doar câteva dintre ele: Dumnezeu este iubire; Facă-se voia ta; Doamne, nu putem înțelege dorințele tale, dar totul e bine când e făcut de tine. Într-o zi vom înțelege. Dumnezeu te-a luat sub protecția sa.

Acest lucru foarte important trebuie să îl știm și noi, în toate durerile și necazurile noastre. Să venim cu ele la Isus ca să primim rezolvarea lor.

În lectura a doua, sfântul Paul ne invită și pe noi, împreună cu credincioșii din Corint, să-i ajutăm pe frații noștri săraci. A-i ajuta pe săraci înseamnă a-l imita pe Cristos care, pe lângă bunurile trecătoare, dă cel mai mare dar, care este viața de aici și viața veșnică (2Cor 8,7-8).

Un înțelept din China petrecea deseori timpul sau liber pe malul unui râu, unde reflecta si medita asupra apei. "De ce faci tu acest lucru?", îl întreba un om. El privi calm în apa, apoi spuse: "Apa se poate asemăna cu un om bun. Acolo unde ajunge apa, ea este darnică și generoasă. Oriunde ajunge, duce viața cu sine". Să dăruim cu generozitate, ca izvorul și ca pomul bun.

Gabriel Marcel (1889-1973), marele filozof francez, spunea odată: "Cine îl ajută pe aproapele său sărac și îi dăruiește din cele necesare, prin acest fapt el îi spune: Vreau ca tu să trăiești! Vreau ca tu să nu mori!"

Alex Haley (1921-1992), autorul romanului Rădăcini, ne povestește cum viața tatălui lui s-a schimbat datorită unui gest de bunătate. Tatăl lui Alex era cel mai mic dintre cei opt copii ai unei familii de dijmași. O vară a lucrat ca însoțitor de tren ca să câștige bani pentru liceu. Un domn pe care l-a cunoscut în tren, i-a dat 5 dolari. Alex Haley ne spune ce s-a întâmplat apoi: "La începerea anului școlar, dirigintele l-a chemat la el și i-a arătat o scrisoare care tocmai sosise. Scrisoarea era de la bătrânul pe care tatăl meu îl cunoscuse în tren și conținea un cec de 518 dolari care acoperea taxele școlare și cheltuielile esențiale ale tatălui meu, pe un an întreg". Bunătatea acestui necunoscut l-a adus pe tatăl lui Alex Haley la credința în Isus, dar nu numai pe el ci și pe familia lui, pe el și generațiile ce s-a ridicat din această familie. Dragostea noastră pe câți i-a adus la Isus? Iar a aduce oameni la Isus, înseamnă a-i aduce la vindecare și înviere.

Închei cu psalmistul: "Te preamăresc, Doamne, pentru lucrările tale minunate" (Ps 29,2) !

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat