Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Botoșani: Prima Sfântă Împărtășanie

Duminică, 3 iunie 2012, în Solemnitatea Preasfintei Treimi, biserica romano-catolică din Botoșani s-a aflat în mare sărbătoare: 18 copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în inima lor în Sfânta Împărtășanie.

Sfânta Liturghie a fost animată pe tot parcursul ei de copiii care după o perioadă de pregătire spirituală și catehetică sub îndrumarea părintelui paroh Iosif Gherghelaș și după prima lor Sfântă Spovadă în ziua precedentă, ardeau de nerăbdare pentru a-l întâlni pe Isus care a venit la ei în taina sfântului altar.

Încă de la început, unul din copii ne-a introdus în atmosfera sărbătorii, invitându-ne pe toți să participăm la bucuria lor. Iubirea și fericirea copiilor a fost exprimată și prin rugăciunile și cântecele lor adresate lui Isus.

"Spre tine, Doamne, ne-ndreptăm și inima și gândul; la sfânta jertfă ne-adunăm, să-ți ascultăm cuvântul". Acest refren al cântecului de la intrare a fost transpus în fapt în timpul Liturghiei cuvântului, când o parte din copii au proclamat Cuvântul Domnului din lecturile sfinte și au cântat psalmul care exprimă într-o manieră atât de sugestivă dorința din inimile tuturor: "Așa cum cerbul dorește izvorul, la fel, o Isuse, dorim, în inima noastră să vii, ca setea să ne-o potolești".

În continuare, la predică, părintele Iosif a întreținut și a întețit focul din inima copiilor, prin unele întrebări adresate lor și prin exemple concrete din viețile sfinților care încă de la o vârstă fragedă ardeau de dorul primirii sfintei Împărtășanii. Invitația de a ne împărtăși cât mai des a fost adresată copiilor dar și tuturor celor prezenți.

După reînnoirea făgăduințelor de la Botez, cu lumânările aprinse, a urmat rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor tot de către copii.

Adunați în jurul altarului, copiii au fost și protagoniștii liturgiei euharistice. Înainte de Împărtășanie, cu toții ne-am amintit de ziua în care l-am primit pentru prima dată pe Isus, ajutați și de cântecul ales cu grijă pentru aceste clipe: "Din toată viața voastră, e cel mai scump moment, căci îl primiți pe Domnul în sfântul sacrament. ...Venim cu bucurie la sfântul său altar, întâia oară-n viață, îl vom primi în dar!"

După primirea trupului și sângelui lui Cristos, cei 18 copii au simțit cum raiul coboară pe pământ, în inimile lor curate primind pe Domnul sfânt. Fețele lor, ale părinților și ale tuturor celor care i-au înconjurat cu multă dragoste radiau de o fericire cerească. Pentru aceasta îi mulțumim Domnului, implorând harul și binecuvântarea Sfintei Treimi, pentru ca lucrarea de sfințire a sufletelor copiilor începută cu acest eveniment, să aducă roade în viețile lor, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea lor.

Ciprian Nesimuca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 iunie: Botoșani: Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat