Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare către preoți

Un dar pentru noi toți

"Ca voi să fiți sfinți" (1Tes 4,3)

Luna iunie, dedicată Inimii Preasfinte a lui Isus, reprezintă pentru credincioșii catolici o ocazie fericită pentru a întâlni și experimenta iubirea lui Dumnezeu, manifestată în taina euharistică și în misterul inimii lui Isus. Apropierea de el și de iubirea inimii sale aprinde în suflete curajul și speranța divină.

Celebrările solemnităților Trupul și Sângele Domnului (7 iunie) și Preasfânta Inimă a lui Isus (15 iunie) sunt momente de vârf în cunoașterea și trăirea acestui sublim adevăr: Isus rămâne mereu cu noi, până la sfârșitul veacurilor, ca să ne împărtășească iubirea sa divină și cu ea toate darurile cerești.

Tot în această lună, Biserica noastră locală, dintr-o tradiție îndelungată, se bucură și de o zi aparte, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, când are loc consacrarea noilor preoți, apostolii iubirii inimii lui Isus și ai tainei euharistice. Toate aceste celebrări ne cheamă să reflectăm la marea alegere din partea lui Dumnezeu ce o încredințează oamenilor și la necesitatea de a fi la înălțimea chemării preoțești. Dumnezeu cel sfânt împărtășește fiilor săi darul sfințeniei sale, iar aleșilor săi le cere să facă la fel.

Fiind asigurați de însuși Cuvântul lui Dumnezeu că el, în iubirea sa, ne va da păstori după inima sa (cf. Ier 3,15), considerăm aceste fericite solemnități ca un dar pentru poporul credincios și ca o adevărată binecuvântare pentru sufletele noastre.

În acest sens, luna iunie este o lună fericită și cu un mesaj puternic, mai ales pentru preoți, slujitorii altarelor și apostolii iubirii Inimii Preasfinte.

În iubirea și grija sa față de cei care sunt chemați să fie apostolii iubirii divine, preoții noului legământ, sfânta Biserică se apleacă cu viu interes spre ei, arătându-le necontenit marea demnitate de care se bucură, precum și responsabilitatea pe care trebuie să o arate în toată viața lor.

Anul acesta, Congregația pentru Cler, cu binecuvântarea Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, îndreaptă spre toți slujitorii altarelor și ai poporului lui Dumnezeu, ca o expresie de mare prețuire, o scrisoare specială, cu o invitație de suflet: "Aceasta este voința lui Dumnezeu: ca voi să fiți sfinți" (1Tes 4,3).

Această invitație a sfântului Paul se referă la toți creștinii, dar ea îi privește într-un chip special pe preoți, pe cei aleși să se bucure de preoția ministerială, pe cei învredniciți de Dumnezeu cu preoția lui Cristos.

Preotul are o dublă obligație: mai întâi să se sfințească pe sine și așa să-i ajute și pe alții să se sfințească.

Într-un context în care pericolele și răul se năpustesc cu furie asupra tuturor oamenilor, și mai ales asupra preoților, când slăbiciunile omenești îi amenință și pe toți, grija pentru sfințire trebuie să fie o preocupare și mai mare, așa încât, în lumina misterului iubirii și a crucii, toți să poată să se păstreze în comuniune cu Acela care este izvorul iubirii și al sfințeniei și astfel să fie pentru ceilalți un continuu izvor sfințitor de suflete.

Solemnitatea Inimii Preasfinte le oferă tuturor preoților, și nu numai, ocazia unei rugăciuni comune, pentru ca drumul lor de slujire să fie un drum de sfințenie și de adevărat apostolat pentru vestirea și răspândirea cuvântului lui Dumnezeu și a credinței.

Apelul Bisericii este în același timp o invitație către toți preoții și slujitorii altarelor să exprime regretul lor pentru abuzurile și scandalurile date, să ceară iertare pentru păcatele proprii ca și pentru lipsurile și greșelile celor care au uitat de chemarea lor, care s-au lăsat amăgiți de slăbiciunile lor și să nu înceteze să ceară de la Dumnezeu ca, în bunătatea sa, să trezească în inimile tuturor preoților o relansare generoasă spre acele idealuri de dăruire fără rezerve, care stau la baza slujirii preoțești (cf. Ioan Paul al II-lea, 2002).

Rugăciunea tuturor preoților și a credincioșilor din această lună dedicată Inimii Preasfinte a lui Isus trebuie să fie alimentată și de invitația Bisericii din acest an, de a trece din nou prin poarta credinței (porta fidei), adică de a trăi cu viu interes angajarea preoțească cu ocazia rememorării momentelor forte ale Bisericii: 50 de ani de la deschiderea Conciliului Ecumenic Vatican II (11 octombrie 1962), 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice (11 octombrie 1992), celebrarea Sinodului Episcopilor din luna octombrie a.c., care ne cheamă la o nouă evanghelizare și la un nou avânt apostolic.

Sfințiile voastre, dragi slujitori ai altarelor și ai lumii,

Primind această Scrisoare către preoți a Congregației pentru Cler și această dorință a Bisericii de a reînnoi avântul și grija noastră pentru viața proprie, pentru sfințirea proprie, garanție pentru succesul muncii noastre apostolice, vă îndemn, cu grijă frățească și părintească, să trăiți cu mare intensitate ziua de 15 iunie, solemnitatea Inimii lui Isus, înălțând către marele preot rugăciuni pentru sfințirea proprie și a celorlalți confrați întru preoție pe drumul lor de consacrare și de slujire.

Textul integral al acestui document al Congregației pentru Cler, transmis pentru această binecuvântată zi, îl veți putea afla pe situl Episcopiei de Iași, împreună cu modele de reflecții și rugăciuni și cu formularul unei cercetări speciale a cugetului, adaptat chemării preoțești de slujitori ai Bisericii și ai poporului creștin. Toate vor fi de real folos pentru viața noastră sacerdotală și pentru a înțelege că aceasta e voința lui Dumnezeu: ca toți să fim una și să fim sfinți.

Cu îmbrățișarea noastră frățească și dorințe de binecuvântare cerească.

Iași, 1 iunie 2012

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Congregația pentru Cler: Scrisoare pentru preoți


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat