Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de formare și de reculegere pentru tineri

Ziua de formare "Pune în circulație iubirea" propusă pe 12 mai 2012 din seria celor șase zile cu titlul generic "De la iubirea de cristal la iubirea cristalină" la propunerea coordonatorilor noștri, pr. Marius Adam și sr. Silvia Brandiu, s-a încheiat cu o zi de reculegere în minunatul colț de la Luncani în care am reușit să îl întâlnim pe Dumnezeu și prin natura atât de minunată și proaspătă cu care și de data aceasta ne-a surprins.

După ce am trăit această zi, vreau să îți spun ție, care citești: Găsește puțin timp și pentru tine!

Sufletul, sinele nostru, are nevoie de timp și hrană la fel de mult cum are nevoie trupul nostru. Este trist faptul că acest lucru este neglijat din ce în ce mai mult. Omul are nevoie și de o pastilă pentru suflet, nu numai alimente pentru trup.

În tumultul vieții cotidiene, devine din ce în ce mai greu să găsim timp pentru noi înșine, pentru puțină reflecție, puțină rugăciune și raport cu Dumnezeu, puțină organizare interioară.

Te întrebi probabil și constați sobru că oamenii din jurul tău, în frunte cu tine, nu-și mai vad capul de stres și nu mai dovedesc să-și îndeplinească multele obiective pe care și le-au propus.

Cu toții știm că timpul nu este infinit pentru noi. Suntem zilnic bombardați cu informații de tot felul.

Numai în SUA, cel puțin, s-a constatat în urma unor studii desfășurate în 2008 că omul recepționează și procesează un milion de cuvinte și echivalentul a 34 Gb de date pe zi. Asta înseamnă aproape 5 Mb pe secundă de informație, echivalentul unei cărți în format electronic.

După cum vezi, e foarte mult.

Așadar, pentru a evada puțin din acest context, noi, 20 de tineri din Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif", însoțiți și conduși de pr. Marius Adam și de sr. Silvia Brandiu, am încheiat succesiunea de zile de formare desfășurate pe tot parcursul acestui an, printr-o zi de reculegere desfășurată în Luncani, la Mănăstirea Carmelită.

Am aprofundat aici trei modele cu ajutorul cărora am conștientizat specialul din fiecare din noi. Acea trăsătură care se exteriorizează prin haina colorată a lui Iosif, fiul lui Iacob, dar și prin statura micuțului David care, în ciuda aparențelor, îl învinge pe uriașul Goliat.

Acest lucru special din noi, care l-a salvat pe David și l-a ridicat pe Iosif, este talantul dat de Dumnezeu, vocația noastră, misiunea pe care o avem pe acest pământ. Ne definește.

Am fost curioși totodată să aflăm povestea micii languste. Aceasta, tot umblând pe fundul mării și văzând că la un anumit timp i se schimbă carapacea, fiind înlocuită cu una nouă, devine revoltată. De ce trebuie mereu să-mi cadă carapacea și să-mi apară alta fragedă în loc?

Atunci langusta merge ușor-ușor la Dumnezeu să-l roage să facă astfel încât carapacea să rămână tot timpul. Dumnezeu îi îndeplinește rugămintea.

Dar, după un timp, langusta simte că trupul îi este strâns. Fiindcă a crescut, carapacea, care nu a mai căzut jos, începuse să o sugrume.

Atunci langusta vruse să meargă din nou la Dumnezeu să-i ceară să o facă cum era înainte. Carapacea o strângea din ce în ce mai tare, și cu greu, cu foarte mult efort, ajunse din nou în fața Creatorului.

Ei bine, pe baza acestei povestioare, noi am avut prilejul să răspundem la câteva întrebări adresate nouă înșine.

Cum mă vad eu? ... Cum mă vad ceilalți? ... Cum mă vede Dumnezeu? ... Îmi place "carapacea" mea? ... I-am cerut vreodată lui Dumnezeu să mi-o schimbe?

Răspunzând sincer la aceste întrebări, am avut deosebita plăcere să constatăm anumite aspecte legate de personalitatea noastră. Unele pe care nu le-am fi aflat niciodată. Am dezvoltat capacitatea noastră de autocunoaștere și o am dezvoltat o nouă perspectivă în privința raportului dintre noi și Dumnezeu.

( răspunde : Cum mă vede Dumnezeu? I-am cerut vreodată să-mi schimbe "carapacea"?)

Spre seară Am vizionat un film foarte frumos, intitulat "Culoarea Paradisului".

Aici este vorba despre un copil orb, al cărui tată devine din ce în ce mai respingător față de fiul său și față de mama sa, vrând să evadeze din condiția de om sărac. Mohammed, neavând șansa să vadă, a învățat de la profesorul său să-l caute pe Dumnezeu în vârfurile degetelor. Bunica lui l-a ajutat foarte mult, purtându-i o dragoste maternă deosebită. Până la urmă, micul băiat va reuși în final să facă o schimbare în comportamentul tatălui său.

Dacă ai ocazia să vizionezi acest film, vei observa legătura foarte strânsă și telepatia dintre Mohammed și bunica lui atunci când sunt despărțiți.

Sunt multe momente în care băiatul se lasă învăluit de atingerea vântului și parfumul florilor câmpului. El simte culoarea acestora, cu toate că este orb. Simte CULOAREA din jurul său, fiindcă ceva special din el îi dă putere. Pipăind, îl citește pe Dumnezeu pretutindeni: în apă, pe flori, în vânt, în picăturile de ploaie...Nu și-a negat condiția, dimpotrivă, a acceptat-o, și a continuat să caute, fără să se îmbufneze. Tocmai de aceea oamenii rămâneau uimiți când îl vedeau.

Filmul are însă un final trist, dar plin de semnificații.

Printre alte multe idei uimitoare expuse în final de fiecare, am ajuns să vedem că, asemenea langustei și nevăzătorului, "carapacea" noastră era cât pe ce să ne îndepărteze cu totul de Dumnezeu. De altfel, El este cel care ne-a instituit libertatea. Mulți fug căutând libertatea

De aceea, în loc să fugim, haideți să căutăm în noi înșine. Nu degeaba se spune că daca ajungi să te cunoști pe tine întru totul, vei ajunge să cunoști toate tainele universului.

Caută 15 minute din timpul tău, mergi într-un loc liniștit, închide ochii și respiră adânc. Gândește-te puțin la tine, la Dumnezeu, și apoi ce acțiuni vei face pentru a te îmbunătăți.

Încearcă să răspunzi pe cât posibil de sincer: Cine sunt eu? Ce am în mine special? Cum mă văd eu? Sunt mulțumit de mine? Cum mă văd ceilalți? Dar Dumnezeu, cum mă vede? I-am cerut vreodată lui Dumnezeu să mă schimbe?

Iulian Baciu, clasa a XI-a, CNC "Sfântul Iosif" Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai:Bacău: Zi de formare și de reculegere pentru tineri


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat