Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: "Coroana mea este Fiul meu!" - Hramul Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul"

Comunitatea "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău a celebrat cu bucurie deplină hramul parohiei, duminică, 13 mai 2012. Celebrarea sfintei Liturghii a avut loc la ora 11.00. Comunitatea s-a bucurat de prezența PS Petru Gherghel, care a fost însoțit la altar de pr. Dumitru Gabor, parohul comunității, pr. Isidor Dâscă decan de Bacău, pr. Iosif Bisoc, OFMConv, pr. dr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia", și pr. Alois Bulai. Acestora li s-au alăturat aproximativ 30 de preoții din parohiile vecine.

În ciuda vremii, care s-a arătat mai puțin prietenoasă, numeroși credincioși au dorit să participe la sărbătoarea comunității din Bacău, așa încât biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel care a salutat comunitatea, precum și pe toți preoții și credincioșii sosiți din celelalte parohii vecine. Preasfințitul a amintit la începutul sfintei Liturghii de legătura profundă care a existat între fericitul Ieremia și sfânta Fecioară Maria, care i s-a arătat fratelui Ieremia spunându-i: "Coroana mea este Fiul meu!". După exemplu fratelui Ieremia, toți cei prezenți a fost invitați să-l descopere pe Isus la celebrarea sfintei Liturghii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iosif Bisoc, OFMConv, parohul comunității din Buruienești. Preluând întrebarea tânărului din evanghelia proclamată: "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?", părintele predicator a dorit să contureze răspunsul urmărind evenimentele importante ale vieții fericitului Ieremia. Părintele Iosif i-a îndemnat pe toți cei prezenți să îl însoțească pe fratele Ieremia pe drumul credinței, renunțând la tot ce oferă lumea și oferindu-se lui Dumnezeu pentru a se sfinți. Sfințenia o descoperim în familiile noastre căci noi toți suntem fii și moștenitori ai împărăției lui Dumnezeu. În viața fericitului Ieremia putem vedea cu ușurință faptul că Dumnezeu îi înalță pe cei smeriți. Asemenea fratelui Ieremia trebuie să învățăm smerenia și să-l lăsăm pe Dumnezeu să ne conducă. În încheiere, părintele predicator a îndemnat cu fermitate ca toți să avem curajul de a fi lângă Dumnezeu, și urmând exemplul fericitului Ieremia, să îi iubim pe cei de lângă noi, care sunt frații noștri.

La finalul sfintei Liturghii, pr. Alois Bulai a prezentat primele două volume ale traducerii Vechiului Testament în limba română de către Biserica Catolică, traducere realizată împreună cu pr. Eduard Patrașcu și publicată de Editura "Sapientia" din Iași.

După aceasta, pr. paroh Dumitru Gabor a mulțumit călduros PS Petru Gherghel pentru că a binevoit să participe la bucuria comunității, precum și pr. decan Isidor Dâscă, pr. predicator Iosif Bisoc pentru cuvintele de învățătură, pr. Alois Bulai pentru munca depusă în traducerea Vechiului Testament și tuturor celor care s-au ocupat ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă.

Celebrarea a fost animată de corul mare al parohiei condus de Adrian Farcaș.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Bacău: "Coroana mea este Fiul meu!" - Hramul Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat