Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul Bolnavilor la sanctuarul marian de la Cacica

Pentru a marca Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași, peste 800 de persoane s-au adunat sâmbătă, 12 mai 2012, la sanctuarul marian de la Cacica, pentru a-i cere Domnului, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, alinare în suferință. Aceasta a fost posibil datorită răspunsului pe care diferite organizații și parohii din întreaga dieceză au ales să-l dea invitației făcute de Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași cu ocazia acestei sărbători.

Programul evenimentului a cuprins o celebrare penitențială, recitarea Rozariului, sfânta Liturghie, urmată de un moment de adorație euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament.

Liturghia solemnă a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, împreună cu pr. Laurențiu Dăncuță, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară al diecezei, pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului de la Cacica, pr. Egidiu Condac și pr. Marius Adam, directori ai Centrului Diecezan Caritas Iași, alături de numeroși preoți din diferitele parohii participante la eveniment.

Pr. Egidiu Condac la cuvântul de început a menționat că ne-am adunat pentru a ne uni în rugăciune, pentru a prezenta lui Dumnezeu bucuriile, dar și suferințele noastre. Atât suferințele fizice, cât și suferințele spirituale. De asemenea dorește ca această sfântă Liturghie să fie un moment de comuniune pentru a fi alături de toți cei care suferă, din comunitățile noastre, din familiile noastre, din dieceza noastră, dar si cu toți cei care suferă într-un fel sau altul în întreaga biserică și în întreaga lume.

La cuvântul de învățătură, Preasfințitul Petru Gherghel a transmis un mesaj de susținere pentru cei aflați în suferință:

"Dragi și iubiți credincioși, dragi și stimați credincioși pe care Cristos v-a ales să fiți alături de el, dragi bolnavi: astăzi suntem aici în sanctuarul nostru din Cacica, având în suflet același sentiment - de data asta supranatural, spiritual, că avem o mamă - o mamă care ne-a dat viață spirituală, aleasă de Cristos să fie mama noastră a tuturor. O mamă care se îndreaptă spre noi cu o dragoste infinit mai mare ca a oricărei mame de pe pământ. O mamă care nu ne-a uitat și nu ne uită niciodată. Care ne însoțește la momente de bucurii, dar mai ales ne însoțește pe drumul vieții noastre. Și nu numai ne însoțește... ne încurajează, ne întărește și ne cheamă să avem sentimentele ei, ale mamei cerești față de Cel care ne-a ales pe noi cum a ales-o și pe ea, ca în această viață noi să fim cei ce dăm mărturie despre Cristos - fiul său.

Ne bucurăm astăzi să fim aici dragi și iubiți credincioși, la dorința Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, fericitul nostru. El ne-a chemat și ne cheamă și astăzi sa ne apropiem de ea, să ne rugam cu ea, să trăim împreună cu ea momentele noastre de bucurie, dar și momentele noastre de încercare, de suferință. Să-i aducem, prin ea, o floare pe altar.

Dar tot în această zi, când gândul nostru se îndreaptă spre cei care sunt în suferință, cei care se îngrijesc de cei bolnavi, când gândul nostru ne poartă către Maica Domnului, primim de la Sfântul Părinte actual, papa Benedict al VI-lea, un mesaj. Un mesaj în care el ne invită cu adevărat să descoperim rolul pe care îl are jertfa și suferința în viața noastră. Un mesaj pe care el vrea să ni-l transmită chemându-ne ca atunci când dorim sănătatea trupului, mai întâi să dorim și să căutăm sănătatea sufletului, vindecarea sufletului. Mesajul său care ne spune "Ridică-te și mergi, credința ta te-a mântuit", Sfântul Părinte vrea să ne arate că pentru a obține acest curaj și acest dor al vindecării trupești, trebuie mai întâi să alergăm la sacramentele vindecării: sfânta spovadă, în care ni se iartă păcatele, ni se șterge orice pată și ne face cu adevărat să fim vindecați sufletește având în suflet pacea, taina bolnavilor, sau sacramentul Maslului - care cu adevărat ne aduce această întâlnire și vindecare sufletească și întărire pentru obținerea vindecării trupești și curajului nostru în suferință și mai ales taina Euharistiei care este hrana ce dă viață pentru fiecare dintre noi, ce ne întărește, ce ne curăță și ne vindecă

La sfârșitul omiliei episcopul Petru Gherghel ne-a invitat să recităm împreună următoarea rugăciune: "Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeule, Părinte atotputernic, care pentru noi și pentru Mântuirea lumii, l-ai trimis pe fiul tău pe pământ să sufere, să moară și să învie glorios din mormânt pentru ca noi să avem viață. Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeule, Fiule unul născut, care ai luat asupra ta firea noastră omenească, pentru a ne ușura și alina în toate suferințele noastre sufletești și trupești și a ne mântui. Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeule, Duhule Sfânt, care prin focul iubirii tale ne-ai reînnoit și reînnoiești mereu viața noastră și astfel transformi în rugăciune trupul nostru. Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeule Atotputernic, care ne-ai dăruit în Fecioara Maria, mama lui Isus și mama noastră o mijlocitoare și o ocrotitoare cerească în toate suferințele și slăbiciunile noastre. Binecuvântat să fii, Doamne Dumnezeule, în veci de veci. Amin".

Această zi specială de rugăciune pentru cei bolnavi a fost instituită de papa Ioan Paul a II-lea la începutul anului 1992, cu scopul de a-i sensibiliza pe credincioși față de semenii care suferă. Pentru organizarea și desfășurarea acestui pelerinaj în dieceza noastră au conlucrat Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, în colaborare cu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, parohiile din Dieceza de Iași și nu în ultimul rând comunitatea binevoitoare și ospitalieră a sanctuarului de la Cacica.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului și au participat alături de cei bolnavi la acest pelerinaj.

Antonina Dogariu,
coordonator executiv
Programul "Servicii de îngrijire la domiciliu"
Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Pelerinajul Bolnavilor la sanctuarul marian de la Cacica


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat