Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: "Voi sunteți prietenii mei". Prima Împărtășanie

Duminică, 13 mai 2012, comunitatea catolică românească din Ladispoli a fost în mare sărbătoare, deoarece, pentru cinci dintre acești copii, a fost pentru prima dată când l-au primit pe Isus în sfânta Împărtășanie.

Dorința de a-l cunoaște, a-l întâlni și a-l primi pe Isus în sufletul și în inima lor i-a făcut pe cele trei fetițe și cei doi băieței să parcurgă cu răbdare și bucurie un timp special de pregătire și cateheză în care au învățat mai multe despre Dumnezeu și despre sacramente. Pregătirea lor s-a axat cel mai mult pe cunoașterea iubirii lui Dumnezeu față de oameni, dar și pe darurile pe care le oferă tuturor în special prin sacramentele Spovezii și Euharistiei.

Primul moment care a marcat încheierea catehezei a fost vineri, 11 mai, zi în care acești copilași au întâlnit pentru prima dată iubirea și iertarea lui Isus în sacramentului Spovezi. În acest fel ei și-au pregătit sufletul pentru primirea celui de-al treilea sacrament: sfânta Euharistie.

Momentul culminat al bucuriei și al sărbătorii a fost duminică, 13 mai, în sărbătoarea apariției sfintei Fecioare Maria la Fatima, când la ora 9.15, procesiunea pentru sfânta Liturghie i-a îndreptat pe copii spre altar. Ca semn al pregătirii și curățirii sufletești, aceștia au fost prezentați la altar de către părinții lor, în haine albe și purtând în mână un crin, pe care l-au așezat pe picioarele crucii.

Imediat după cuvântul de salut al parohului acestei comunități, pr. Adrian Chili, un copil, în numele celorlalți sărbătoriți, printr-o minunată poezie, i-a spus Domnului că sunt pregătiți să-i ofere în dar inima lor, ca el să o umple cu bucuria și binecuvântarea sa. Ca semn că sunt pregătiți și vor să facă mai mult de acum înainte în comunitate, tot ei au fost aceia care au citit lecturile și psalmul, au prezentat darurile la ofertoriu și au cântat la sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură, pr. Romeo Neculai a subliniat necesitatea de a fi mereu pregătiți pentru a-l primi pe Domnul în sfânta Împărtășanie. Pentru a exemplifica acest lucru s-a folosit de imaginea hainelor albe pe care le poartă acum și pe care trebuie să se străduiască să le păstreze curate; dar și de vremurile în care părinții acestor copii știau să prețuiască mai mult lucrurile noi și se mulțumeau cu mai puțin.

Cristos cel Înviat i-a luminat pe acești copii, iar lumânarea aprinsă în mână la mărturisirea de credință a arătat adeziunea lor liberă și totală la Cristos.

Cu mari emoții și nerăbdare a sosit și clipa în care dorința s-a transformat în mare bucurie: acești copilași l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie, sub forma pâinii și al vinului. Acest lucru a fost subliniat în poezia recitată de unul din cei sărbătoriți, imediat după primirea sfintei Împărtășanii, prin care a dorit să-i mulțumească Domnului că a venit în inima lor mică și curată.

În cuvântul de încheiere, pr. Adrian, păstorul acestei comunități, i-a felicitat de cei cinci îngerași dorindu-le să fie mereu prieteni cu Isus și să păstreze întotdeauna dorința de a fi cu el. Totodată a mulțumit catehetelor, corului și celor implicați direct pentru ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă și în special pr. Tony Mihăiță Cântaciu care a stat în scaunul de spovadă pentru a ne ajuta să trăim din plin sărbătoarea Euharistiei.

Mama noastră din ceruri, care a apărut celor trei copilași la Fatima: Luciei, Iacintei și lui Francisc, să ne ocrotească mereu cu o inimă de mamă și să ne conducă pașii spre Fiul ei, Isus!

Ester și Simona

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Ladispoli: "Voi sunteți prietenii mei". Prima Împărtășanie


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat