Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou: Sfințirea casei Congregației "Fiicele Sfântului Francisc"

Ziua de sâmbătă, 12 mai 2012, a marcat istoria comunității credincioșilor noștri din Satu Nou, județul Bacău, prin sfințirea casei surorilor din Congregația "Fiicele Sfântului Francisc".

Se spune că dacă ai un bătrân să-l prețuiești, iar dacă nu ai, atunci să-l cumperi. Se pare că în timpurile contemporane lucrurile s-au întors pe dos: astăzi copiii au devenit o specie rară (pe cale de dispariție și nici nu prea sunt ocrotiți de legislație), însă bătrânii sunt în pericolul de a nu avea la timp, îngrijirea necesară: creștină și umană. Surorile "Fiicele Sfântului Francisc" au această carismă. În același timp copiii și tinerii duc lipsă de modele în formarea morală, umană și creștină. Acest fapt a determinat chemarea și primirea surorilor din Congregația "Fiicele Sfântului Francisc".

La îndemnul Preasfințitului Petru Gherghel, în urma sugestiei pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap., și a voinței pr. Serafim Romila, parohul din Satu Nou, surorile au răspuns prompt și cu devotament la această necesitate urgentă.

Surorile din această congregație au început oficial activitatea în Satu Nou la 1 iulie 2010. Acum, după încheierea lucrărilor de la casa locuinței lor, avem bucuria să felicităm statornicirea unui loc pentru sediul activității caritative și paleative conform carismei încredințate de Domnul acestor surori prin mijlocirea sfântului Francisc de Assisi, tatăl spiritual și a sorei Carla Brunner fondatoarea congregației. Casa a fost construită de surorile congregației, cu mari eforturi din țară și din străinătate.

La evenimentul sfințirii și inaugurării casei au participat pr. Alois Fechet, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată pe teritoriul Diecezei de Iași, sr. Gerarda, superioara generală, venită de la Bratislava, surori din aceeași congregație care își desfășoară activitatea în țara noastră și în străinătate: Slovacia, Ungaria și Statele Unite ale Americii.

Au fost prezenți părintele Toma Rediu, decan de Trotuș, preoți și călugări din Decanatul de Trotuș și invitați. De asemenea, au participat surori din diferite congregații, ce activează în parohii ale diecezei noastre sau în alte dieceze din țară.

Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica parohială, iar la sfârșit, împreună cu toți credincioșii, am mers în procesiune până la casa surorilor unde am stropit cu apă binecuvântată, am cântat și ne-am rugat. La sfârșit surorile au mulțumit tuturor pentru participare, oferind ceva și pentru întărirea trupească a celor prezenți.

Colaborarea noastră cu surorile diecezane și cu surorile franciscane, pe teritoriul parohiei noastre, reprezintă o binecuvântare pentru comunitatea credincioșilor noștri. Activitatea surorilor se extinde la întreaga comună Pârgărești cu satele componente: Pârgărești, Satu Nou, Nicorești, Pârâu Boghii și Bahna.

Rugăm pe bunul și milostivul Dumnezeu ca împreună să conducem cu credință și delicatețe umană și creștină sufletele încredințate, către păstorul suprem Isus Cristos, prin mijlocirea sfântului Mihai (patronul comunității noastre), a sfântului Francisc (patronul acestor surori), și a fericitului Ieremia, sub patronajul căruia a fost încredințată noua casă a surorilor.

Mulțumim bunului Dumnezeu care cheamă persoane generoase la preoție, la viața consacrată și creează carisme necesare ajutorării umane și creștine pe întregul pământ.

Pr. Serafim Romila

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Satu Nou: Sfințirea casei Congregației "Fiicele Sfântului Francisc"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat