Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A decedat Pierre Babin, un "gigant" în comunicația catolică

În ziua de 9 mai 2012, a încetat din viață Pierre Babin, fondatorul CREC și pionier în domeniul comunicației, plecând la Cristosul pe care s-a străduit să îl ducă tuturor.

Pe situl Signis.net este amintit ca "un om al credinței, deschis, sociabil și mai presus de toate un comunicator". Între altele expert în psihologia educațională, scriitor și eseist, Pierre Babin s-a născut în 1925 la Paray-le-Monial, Franța. A intrat în Congregația Oblații Mariei Imaculate (OMI) în anul 1942, fiind hirotonit preot șapte ani mai târziu.

A studiat teologia la Universitatea Catolică din Lyon, specializându-se în relația dintre teologie și psihologie. Din anul 1955, Babin a devenit profesor la Universitatea Catolică din Lyon și apoi la Paris, Strasbourg, Ottawa și Montreal. În anul 1971, a înființat Centrul pentru Cercetare și Educație în Comunicare (CREC, www.crecinternational.org) în Lyon, specializându-se în instruire în comunicare, slujind în principal instituții creștine. A publicat multe articole și cărți, în care a arătat, între altele, cum să se combine comunicarea și vocația religioasă. El a optat pentru supremația imaginii (în sensul cel mai larg, incorporând simbol, intuiție, muzică și sunet) deasupra la orice formă de comunicare "orală". Pentru el, limbajul audiovizual era mai mult decât un simplu instrument educațional folosit pentru a transmite mesajul credinței.

Rezultatul a fost "Calea simbolică" - mai mult decât o metodă de învățare, aceasta s-a referit la o stare de spirit, un nou mod de a înțelege realitățile și culturile. Începând din anii 1980, Pierre Babin a lucrat cu Universitatea "Sfântul Ioan" din Bangkok, care în anul 2002 i-a acordat titlul de doctor honoris causa. După ce s-a retras din CREC în februarie 2008, Babin a devenit profesor și cercetător onorific la Facultatea de Arte ale Comunicării, de la Universitatea "Sfântul Ioan". În septembrie 2008, Universitatea a deschis Centrul pentru Comunicații "Pierre Babin", cu sarcina de a oferi un program de instruire și cercetare bazat pe moștenirea și viziunea lui Babin.

Începând din anii 1970, Babin a avut legături strânse cu OCIC și UNDA și cu rezultatul fuziunii lor din anul 2001, SIGNIS, participând la întâlniri și proiecte. Timp de peste 30 de ani, Pierre și "Calea Simbolică" au învățat, influențat, format și îndrumat sute de comunicatori catolici, dintre care mulți sunt în prezent foarte activi în rețeaua SIGNIS. La aflarea veștii morții lui, Augustine Loorthusamy, președintele SIGNIS, a declarat: "(Pierre) a fost un gigant în domeniul său, mai mult, a fost un profet. A fost direct responsabil de intrarea mea în lumea comunicațiilor. Timp de mai bine de 30 de ani a avut o mare influență în viața mea. A fost un mentor și un prieten". La rândul său, vicepreședintele Peter Thomas a declarat: "A fost un mare pionier în folosirea mijloacelor audio-vizuale în scopuri catehetice și a avut o profundă influență asupra gândirii mele în anii 1980".

Preluare și adaptare după www.Catholica.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat