Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși "Sfântul Anton de Padova": "Peregrinatio Mariae"

După o îndelungată perioadă de așteptare, icoana sfintei Fecioare Maria din Cacica a poposit în comunitatea noastră, însoțită de pr. Dumitru Patraș, OFMConv. Timp de trei zile, între 6 și 9 mai 2012, Parohia Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" Huși a fost în plină sărbătoare, sufletele creștinilor catolici și foarte mulți ortodocși, unite într-o singură voce, rostind cu speranță și credință ruga lor mamei noastre cerești.

Icoana Sfintei Fecioare Maria din Cacica a sosit în comunitatea noastră în seara zilei de duminică, 9 mai, fiind primită în aplauze de bucurie și cântec de un număr foarte mare de credincioși catolici și ortodocși, împreună cu Preasfințitul Aurel Percă, înconjurat de preoți.

După ritualul de primire a icoanei, a urmat sfânta Liturghie, care a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, care a oferit, prin predica sa, invitația sfintei Fecioare adresată copiilor acesteia, chemându-i la speranță, credință și iubire în mama lor plină de dragoste. Spre final, părintele paroh Andrei Ciobănică a mulțumit Preasfinției sale pentru prezență și pentru darul minunat pe care l-a adus hușenilor, chemând pe toți credincioșii la rugăciune.

Liturghia animată de corul mare al comunității alături de corul ecumenic al tinerilor a fost urmată de rugăciuni la icoana Fecioarei, rugăciune ce s-a desfășurat în decursul nopții.

Ziua următoare, luni, în cadrul Liturghiei de la ora 10, au fost aduși bolnavii și bătrânii comunității noastre făcându-le o surpriză deosebită, căci mulți nu au ajuns niciodată la Cacica. În cadrul sfintei Liturghii, pe lângă binecuvântările primite, au primit și sacramentul Maslului. Spre seară, copiii comunității noastre, și mai mici, și mai mari, au venit la mămica lor iubită care îi aștepta. Cu emoții și cu voci tremurânde au înălțat imnuri de laudă, mulțumindu-i Fecioarei pentru dragostea și sacrificiile ei. Au învățat, din predica părintelui Ionuț Balan, cât de importante sunt mamele lor și cu câtă ardoare trebuie iubite pentru a putea răscumpăra măcar o fărâmă din suferințele lor, cu toate că ele fac acestea din iubire, neașteptând nimic în schimb. După Liturghie, micuții s-au unit în rugăciune, adorând icoana sfintei Maria.

În seara zilei de marți, părintele Alois Bulai a avut bunăvoința de a învăța poporul despre dragostea Mariei și despre misiunea ei sfântă aici, pe pământ. După sfânta Liturghie, icoana Sfintei Fecioare a fost dusă în procesiune prin orașul Huși, străzile umplându-se de voci rostind mistere de rozariu și cântece mariane. Întorși in incinta bisericii, credincioșii au continuat pelerinajul sufletelor lor și rugăciunea pe parcursul nopții.

în ultima zi, miercuri, la ora 10, pr. Alois Fechet împreună cu mulți preoți și credincioși au celebrat Liturghia de încheiere a pelerinajului sfintei Fecioare Maria din Cacica în comunitatea "Sfântul Anton" din Huși. În cadrul sfintei Liturghii, au fost sfințite icoanele sfintei Fecioare Maria, aduse de credincioși, după care icoana preasfintei Fecioare Maria s-a retras din parohia noastră așa cum a sosit, în ropote de aplauze înmuiate în lacrimi de speranță, credință și nădejde. Icoana s-a întors la Cacica în așteptarea pelerinajului ce va avea loc pe 12 mai, cu ocazia Zilei Bolnavului.

...Și așa au trecut aceste trei zile sfinte în Parohia "Sfântul Anton". Ce ne așteaptă? Nu știm. Spunem, însă, cu credință: "Nihil sine Deo, nihil sine Mater Mariae".

Bucură-te, Regina Sfântului Rozariu!
Hușenii te iubesc și se încred în tine!

Gabriel Ambăruș

* * *

Regina Florilor

Și pe deal și pe câmpie,
Și pe munți, în văi ascunse,
Pâlcuri, pâlcuri, buchețele,
Mii de flori răsar pe glie
Numai una e regină,
Cine-i oare, cum o cheamă?

O fi luna printre stele,
Sau vreun fir de păpădie,
O lalea sau romaniță,
Margaretă sau gherghină,
Cine-i oare, cum o cheamă?

O fi ghiocel ieșit din fașă,
O leiță copiliță sau vreo mândră garofiță,
O mireasă iasomie, violetă, lăcrămioară,
Cine-i oare, cum o cheamă?

O fi macul din câmpie,
Trandafirul sau bujorul,
Flori de in, clipiri de stele,
Sânzâiană galben-albă,
Cu parfum și gust din miere,
Cum o cheamă, cine-i oare?

O fi crinul din grădină,
Sau mușcata din fereastră,
Ori sulfina ori cicoarea, rătăcite pe colină?
Cine-i oare, cum o cheamă?

Multe flori sunt pe câmpie,
Și pe munți, în vâi ascunse,
Numai una e regină, mai gingașă
Și mai pură,
Cum o cheamă, cine-i oare?

E MARIA printre ele!

Eugenia BIînda

* * *

Huși "Sfântul Anton de Padova": "Peregrinatio Mariae" - moment liric

Huși: Adorație cu Maria (link extern)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-9 mai: Huși "Sfântul Anton de Padova": "Peregrinatio Mariae"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat