Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciofliceni: Biserica și comunicarea - provocări actuale

Comunicarea credinței și comunicarea instituțională din partea Bisericii în universul media au constituit preocuparea principală a celor aproximativ 30 de reprezentanți ai diecezelor și eparhiilor catolice din România, prezenți la Mănăstirea Carmelită din Ciofliceni-Snagov între 7 și 10 mai 2012. Întâlnirea Națională a Operatorilor Mass-Media Catolice din acest an, ajunsă la a XII-a ediție, a fost onorată de prezența unor invitați de seamă din țară și străinătate.

Din Dieceza de Iași au participat preoții Cornel Cadar, Iosif Dorcu și Petru-Sebastian Tamaș, precum și părintele Sebastian Benchea din partea Ordinului Carmelitan (Luncani). Coordonator a fost pr. Francisc Doboș, secretar al Comisiei Media - a Conferinței Episcopilor din România (CER).

Punctul de plecare l-a constituit mesajul papei Benedict adresat în acest an comunicatorilor media, în care acesta aprofundează rolul tăcerii. A ne educa pentru a comunica înseamnă a învăța să ascultăm, să contemplăm, nu doar să vorbim.

Noul "areopag" al lumii moderne, universul media, constituie o adevărată provocare pentru Biserică. Părintele Bruno Mastroianni, jurnalist, profesor la PUSC (Roma) și director al Biroului de presă al Opus Dei din Italia, a amintit operatorilor media că orice comunicare e precedată de un act de gândire. Vorbind apoi despre comunicarea instituțională, a amintit că nu va exista comunicare externă bună fără o comunicare internă sănătoasă. "Relațiile media sunt relații informative, personale, constante și programate între instituția Bisericii și mass-media. Percepția despre Biserică trebuie să corespundă identității ei".

Conținutul credinței trebuie să se regăsească ușor în spațiul virtual. Părintele Paolo Benvenuto, fondator și coordonator www.cathopedia.org, a vorbit despre importanța accesului imediat la învățătura Bisericii. S-a realizat și o sesiune practică de lucru pentru implementarea proiectului www.cathopedia.org în limba română.

"Deși depozitul credinței e același, modul de prezentare trebuie să fie diferit" a amintit Radu Capan în intervenția sa. Prin urmare, trebuie folosite toate oportunitățile mediatice, iar în ultimul timp se impun tot mai mult aplicațiile pe telefoane mobile. Obsesia pentru social media vine din dorința de comunicare, însă conținutul credinței pentru a fi accesat trebuie să fie concentrat și imediat accesibil.

"Biserica are nevoie de vocea ta" a fost motoul prezentării realizate de Jack Valero - coordonator al proiectului Catholic Voices. E nevoie ca creștinii laici să redobândească încrederea în comunicarea media și să împărtășească propriile convingeri religioase. Formarea unor laici care să aibă "glas" în spațiul mediatic românesc se impune tot mai mult ca o prioritate a Bisericii locale.

După ce timp de 20 de ani a fost director al cotidianului francez La croix, pr. Michel Kubler a împărtășit câteva gânduri profunde despre comunicarea instituțională. "Misiunea mea este misiunea Bisericii" e un principiu valabil pentru orice jurnalist creștin, adică misiunea "de a vesti evanghelia". Este foarte important pentru un comunicator creștin ce chip al lui Cristos lasă să se vadă în media.

"De la informarea corectă la știrea spectacol" a fost tema expusă de Mirela Vașadi, prezentator TV. I s-a alăturat apoi Vlad Mixich, jurnalist în presa scrisă. S-au analizat principiile după care funcționează presa comercială și atitudinea Bisericii în acest sector. S-au evidențiat trei caracteristici ale adevăratului comunicator: spontaneitatea, noutatea și carisma.

Cei prezenți au putut înțelege că misiunea operatorului media catolice este de a face ca mesajul credinței să strălucească și din mijlocul mizeriei în care a fost aruncat, iar cuvintele din evanghelie "Mergeți și spuneți ce ați văzut" sunt adresate fiecăruia.

Pr. Petru Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-10 mai: Ciofliceni: Biserica și comunicarea - provocări actuale


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat