Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Sărbătorirea fericitului Ieremia Valahul

Fericitul Ieremia, întruchipare vie și înflăcărată a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele său

"Fiule, îți dau un sfat: dacă îți dorești extazul, adică vederea chipului divin, atunci îi vei rămâne pentru totdeauna dator lui Dumnezeu; dacă însă vei face fapte de milostenie, atunci Dumnezeu va rămâne pentru totdeauna dator față de tine" (Din înțelepciunea unui sfânt: Ieremia Valahul)

Glasul sonor și duios al clopotelor i-a chemat și în acest an pe cinstitorii fericitului Ieremia la Onești, în jurul moaștelor acestui fericit, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ajutorul acordat prin mijlocirea slujitorului său și pentru a implora noi haruri și sprijin în această vale de lacrimi.

Sărbătoarea Fericitului Ieremia din 8 mai 2012 a fost pregătită de o novenă și de un triduum solemn, în care predicatorul, pr. Mihai Benchea, OFMCap., maestru de novici, a căutat să scoată în evidență atât figura fericitului Ieremia, cât și exemplul lăsat de el confraților săi capucini și întregului popor al lui Dumnezeu.

Pregătirea acestei sărbători s-a încheiat în seara zile de 7 mai cu o priveghere de rugăciune animată de seminariști, de scoutiști și de membrii Acțiunii Catolice din Onești, oră de rugăciune în care s-a rememorat "tranzitul" fericitului Ieremia din această lume la Tatăl ceresc, pentru a primi răsplata slujitorului credincios.

Ziua de 8 mai a fost încununată de celebrarea sfintei și dumnezeieștii Liturghii, prezidată de pr. Toma Rediu, paroh de Onești și decan de Trotuș, la altarul jertfei sfinte concelebrând peste 50 de preoți, unii veniți de la mari depărtări, însoțiți fiind de credincioși din parohiile pe care le păstoresc.

În predica sa, pr. Mihai Benchea a reamintit cinstitorilor fericitului Ieremia principalele virtuți pe care acesta le-a trăit în mod exemplar, meritând astfel slava cerească și lăsându-ne și nouă un exemplu vrednic de imitat.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Mihai Hușanu, guardianul fraternității din Onești, a mulțumit tuturor celor prezenți, menționând în special aportul corului (dirijor: prof. Monica Grosu, orgă: fr. Ionuț Baciu, OFMCap, tenor: fr. Eugen-Ferencz Mateeș, OFMCap), apoi prezența ing. Emil Lemnaru, primar al Oneștiului, și a pelerinilor veniți (unii dintre ei) de la mari distanțe (Sighet, Baia Mare, Roman, Buzău etc.).

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu o procesiune a statuii și moaștelor fericitului Ieremia pe străzile orașului, dopă care pelerinii prezenți au fost invitați la o agapă fraternă de frații capucini.

Solemnitatea hramului s-a încheiat cu o sfântă Liturghie de mulțumire, prezidată de fr. Leon Budău, custodele fraternității capucine din România, care, înconjurat de confrații săi, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în toți acești 20 de ani de prezență pe meleagurile natale ale fericitului Ieremia.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

* * *

Onești: Predica la hramul sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia Valahul"

Onești: Triduumul de pregătire pentru sărbătorirea hramului sanctuarului "Fericitul Ieremia"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Onești: Sărbătorirea fericitului Ieremia Valahul


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat