Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Familiei: Fericitul Ieremia s-a născut într-o familie care iubea sfințenia și cerul

Reflecție la sărbătoarea fericitului Ieremia

"Învață pe copilul tău calea pe care trebuie s-o urmeze și, până când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea" (Prov 22,6).

Sărbătorim astăzi, în luna mai, luna celor mai frumoase flori ale cerului, Iosif și Maria, o altă minunată floare a cerului, ce a răsărit de pe plaiul mioritic al "grădinii Maicii Domnului", pe fericitul Ieremia Valahul (1556-1625). A fost primul din cei șapte copii ai soților creștini Stoica Costist și Margareta Bărbat. Acești părinți sfinți și-au educat copiii în dragostea față de Dumnezeu, în dorul după cer și în teama de iad. Ei le spuneau copiilor lor că, pentru a ajunge în cer, trebuie să te înalți deasupra cele pământești, asemenea păsărilor în zbor.

Iar lui Ioan, căci acesta a fost numele de botez al fericitului Ieremia, care se arăta deschis față de viața consacrată, după ce tatăl i-a spus că trebuie să fie detașat de toate cele pământești, ca păsările în zbor, mama i-a zis că există o țară a sfinților, numită Italia, și că acolo trăiesc călugării sfinți și urmașul sfântului Petru, iar din această țară se poate găsi mai ușor drumul spre Dumnezeu și spre cer.

În casa părintească, toți copii, în frunte cu Ioan, au fost deprinși să umble numai pe drumul bisericii și pe drumul către ogorul familiei.

În casa părintească, pe lângă dragostea de Dumnezeu și față de paradis, copiii au mai învățat și dragostea față de Isus din sfânta Împărtășanie și față de Maria, respectul față de îngerul păzitor și evlavia către sfântul patron.

Părinții l-au învățat pe Ioan, pe lângă evlavia față de îngerul păzitor, și evlavia către sfântul arhanghel Mihail, pe care Ioan l-a chemat mereu în ajutor. Tot pe Ioan l-au învățat să-l imite pe sfântul lui patron, pe Ioan evanghelistul, cel care a rămas fidel și statornic în iubire față de Isus, chiar și atunci când toți l-au părăsit și și-au pierdut încrederea în el (cf. In 18,15; In 19,26; In 20,8).

Cu asemenea zestre sufletească, nu ne mirăm că Ioan a fost un copil bun, un tânăr bun, un om bun, un călugăr bun, un infirmier bun, un sfânt.

Cu asemenea zestre sufletească, nu ne mirăm că într-o zi, când asemenea lui Avraam, a auzit un glas din cer care i-a spus să pornească spre Italia, el liber fiind față de legăturile pământești, asemenea păsărilor cerului, și-a lăsat fără regrete familia, satul și țara și și-a luat zborul spre țara sfinților, spre țara Sfântului Părinte și a călugărilor sfinți, spre țara de unde poți găsi mai ușor pe Dumnezeu și paradisul său (cf. Gen 12,1).

Iar când Ieremia a plecat de acasă, spre împlinirea țelului său, sfințirea sufletului și cucerirea cerului, Dumnezeu i-a trimis și lui un arhanghel cu chip de om, ca și lui Tobia, un arhanghel care să-i fie ghid și ajutor până în "țara sfinților" (cf. Tob 5,1-17). Și ca o coincidență, dacă însoțitorul lui Tobia era medic, tot medic a fost și călăuza lui Ieremia.

Nu putem să nu exclamăm: "Ferice de copiii care au părinți credincioși!". Cel mai minunat gând ce poate preocupa mintea omenească este cerul și cum se poate ajunge acolo. Dumnezeu nu ne-a lăsat în întuneric, fără lumină și fără călăuză, ci ne-a lăsat tuturor cuvântul său, despre care psalmistul spune: "Cuvântul tău este făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 118,105).

Când vasul britanic "Titanic", condus de căpitanul Smith, se scufunda, la 14 aprilie 1912, ucigând 1.514 persoane din 2.224 aflate la bord, orchestra de pe vas, care atunci cânta de petrecere, acum dintr-o dată și-a schimbat registrul. Dirijorul Hartley, luând pentru ultima oară bagheta în mână, a dat ordin orchestrei să intoneze coralul: "Cerul e dorul meu, sunt călător,/ în lume sunt străin, rătăcitor. / La cer privesc mereu,/ acolo-i Domnul meu. /Cerul e dorul meu, sunt călător", sau în varianta britanică: "Mai aproape, Doamne, către Tine, Doamne."

E lăudabil că măcar în ultimele clipe de viață pasagerii de pe Titanic au fost chemați să se gândească la Dumnezeu și la Cer. Dar cred că infinit mai de lăudat sunt acei părinți care îi învață pe copiii lor, de micuți fiind, să stea mai aproape de Dumnezeu și să dorească Cerul, asemenea părinților fericitului nostru Ieremia.

În Vechiului Testament, pornind de la faptul că păsărelele își făceau cuiburi pentru puișori la adăpostul Templului Domnului, profeții îi chemau pe părinții să-și învețe copiii lor și să caute pentru ei lăcașurile veșnice ale lui Dumnezeu (cf. Ps 84,1-7).

Apoi, în Noul Testament, să ne amintim de timpul când Isus îi învăța pe oameni despre Casa Tatălui său veșnic, cea cu multe lăcașuri (cf. In 14,2-3), cea cu străzi de aur și palate de smaralde (cf. Ap 21,8), cea unde nu este durere și moarte (cf. Ap 21,4), unde nu este întuneric și teamă (cf. Ap 21,23). cum ucenicii lăsau toate și-l urmau (cf. Mt 19,27), cum părinții îi aduceau copiii (cf. Mt 19,13-14), și cum mamele îi ofereau copiii pentru a-i așeza la dreapta și la stânga sa în împărăția cerurilor (cf. Mt 20,21), cum mulțimi mari de oamenii veneau după el ca să-l asculte, uitând până și să mănânce (cf. In 6,1-5).

Să ne amintim apoi de timpul de după înălțarea lui Isus, când apostolii le predicau primilor creștini și păgânilor despre frumusețile cerului, cum aceștia își vindeau ogoarele și bunurile și aduceau prețul lor la apostoli (cf. Fap 2,45).

Să ne amintim apoi de timpul de după înălțarea lui Isus, când apostolii le predicau primilor creștini și păgânilor despre frumusețile cerului.

Să ne amintim iarăși de timpurile care au urmat erei apostolice, cum părinții buni le vorbeau copiilor lor despre dragostea față de Dumnezeu, de dragostea față frumusețile și bucuriile cerului, despre fuga de chinurile iadului, cum aceștia lăsau toate grijile pământești și căutau Împărăția cerurilor, mergând pe drumul pustiului sau al slujirii semenilor, făcând astfel să răsară și să crească sfinții ca Paul pustnicul, Anton pustnicul, Bernard și frații lui, Francisc și Clara din Assisi, Ieremia Valahul, și ca foarte mulți alții.

Dacă astăzi găsim tot mai puțini copii sfinți în familiile creștine, copii care să caute pe Dumnezeu și Împărăția cerurilor, slujind în viața retrasă sau în câmpul social, dar în schimb găsim tot mai mulți copii răi și obraznici, care umblă zi și noapte numai după amăgirile și desfătările scurte ale pământului, se datorează faptului că părinții nu le mai vorbesc copiilor lor de Dumnezeu, de fericirea cerului, și de viața veșnică, așa cum făcea psalmistul, așa cum făcea Isus, cum făceau apostolii, cum au făcut părinții fericitului Ieremia.

Îmi amintesc o istorioară creștină, în care se vorbește despre doi îngeri, care, din cauză că oamenii de pe pământ au uitat de iubirea Domnului și de paradisul deschis pentru ei, au fost trimiși de Dumnezeu pe pământ să le vorbească oamenilor de ele. Și spune istorioara că îngerii, umblând alături de oameni, după un timp au uitat pentru ce au fost trimiși pe pământ, ei înșiși lăsându-se atrași de toate cele pământești. Când într-un târziu au fost rechemați în cer, voind să zboare n-au mai reușit, pentru că aripile lor deveniseră ca lutul în care s-au complăcut.

Această istorioară are un corespondent și în Biblie, unde ni se spune că niște îngeri au fost trimiși de Dumnezeu cu misiune pe pământ, iar ei uitând de misiunea lor, s-au alipit atât de mult de cele pământești și de fetele oamenilor, încât au dat naștere unor ființe ciudate, pe care Dumnezeu s-a văzut silit să-i distrugă prin potop (cf. Gen 6,1-7).

Istorioara poate avea un corespondent și în unele familii de astăzi. Dumnezeu i-a trimis pe cei doi părinți, ca pe doi îngeri, care să le vorbească în primul rând copiilor lor și apoi celor din jur despre frumusețea lui și a cerului. Dar ei, lipindu-se prea mult de cele pământești, au uitat de misiunea lor și nu mai vorbesc copiilor și semenilor lor despre frumusețea lui Dumnezeu, ajungând să nască și să crească nu îngeri pentru cer, cum le-a încredințat Domnul, ci monștri cu chip de om destinați mâniei lui Dumnezeu.

Să revenim iar la viața lui Ioan. Ajungând în Italia, ghidul l-a călăuzit la o farmacie, unde să învețe ceea ce avea să facă mai apoi în mănăstire, îngrijirea bolnavilor. De aici, a fost condus la mănăstirea "Sfântul Efrem cel Vechi" din Pozzuoli, unde a primit numele de "Fratele Ieremia" și misiunea de infirmier al bolnavilor din mănăstire și din împrejurimi.

Intrat în mănăstire, Ieremia participa zilnic la sfânta Liturghie, unde asculta și medita cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură, se împărtășea și făcea adorație, și n-o uita pe Preacurata Fecioară Regină, a cărei coroană era Isus din brațele ei, și care îi apărea deseori. Cu astfel de întăriri, Ieremia a reușit ca timp de 40 de ani să slujească cu dragoste lui Dumnezeu și bolnavilor încredințați, pentru care alerga, se jertfea și cerșea cele necesare.

Sunt convins că fiecărui om care pornește, ca Ieremia, pe drumul sfințeniei și al cerului, Dumnezeu, pe lângă îngerul lui păzitor pe care i l-a dat deja, i-ar mai trimite și un alt înger, chiar cu chip de om, ca lui Tobia și ca lui Ieremia, ca să-l călăuzească și să-l apere pe acest drum.

Fericitul Ieremia, ca un adevărat "samaritean milostiv" (cf. Lc 10,25-37), după 40 de ani de slujire față de cei bolnavi, la 26 februarie 1625, în plină iarnă, pe când se întorcea de la un bolnav ce locuia la 12 kilometri de mănăstire, se întâlnește cu o femeie care îi spune: "Am să vin miercuri la mănăstire". "N-ai să mă găsești", i-a răspuns Ieremia. "Dar unde aveți de gând să plecați?", l-a întrebat femeia. "Vreau să mă duc în patria mea!". Pentru fratele Ieremia, patria era "sus în cer", căci în toată viața lui "cerul a fost dorul său".

În seara aceleiași zile, înainte de a muri, fără a se adresa cuiva anume, a rostit aceste cuvinte: "Mulțumesc! Isuse, vin! Vin să te întâlnesc pe tine! Vin să-i întâlnesc și pe șchiopii și schilozii în care te-am slujit!".

Să trăim și să muncim în viață astfel încât, la sfârșitul ei, să putem rosti și noi aceste minunate cuvinte ale fericitul Ieremia.

Fericite Ieremia, roagă-te pentru noi! Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat