Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Executați fără judecată

Când am ajuns acolo, se topea zăpada. Era sfârșitul lui martie. Iarna aproape trecuse. Mai încercasem o dată cu trei săptămâni înainte, dar n-am reușit. Zăpada era prea mare. Dealul Mărului nu este departe de Roman. Pe drumul spre Vaslui, după 13 km, pe partea dreaptă, este o fântână și un drum pietruit care merge prin pădure, cunoscut ca Drumul Cireșului. După 500 m pe partea stângă, sub un mic deal, e o cruce de fier pe care este scris: "În amintirea celor executați fără judecată de către comuniști". Crucea a fost pusă de puțin timp, mai înainte fusese alta de lemn.

Aici auzisem că se descoperise o groapă comună. M-au impresionat cele întâmplate și doream să văd locul. Am recunoscut cu ușurință crucea din scoarța copacului. Am privit cu atenție și, împreună cu prietenul cu care am ajuns acolo, m-am rugat.

În toamna anului 1990, Ioan Roșca (Asociația "Dialog" Piatra Neamț) și Neculai Popa (Asociația Foștilor Deținuți Politici - Neamț) au căutat groapa și au descoperit 11 morți, victime ale Securității. La cercetări au mai participat și alții, printre care: frații Tănase, Ioan Bălan și Livia Dandara.

Cei 11 au fost împușcați în anul 1950. Dați jos dintr-o mașină, au fost aliniați, puși să-și sape groapa și uciși. În cele din urmă călăii i-au acoperit cu pământ și au plecat, crezând că taina nu va fi descoperită niciodată. În pădure era atunci Tudor Gheorghe, acela care în anul 1990, la 80 de ani, a indicat locul. "De 40 de ani aștept să vină cineva și să mă întrebe... - a spus el atunci. Era și timpul, că nu mai am mult!" Zona era ușor de ținut minte. După plecarea călăilor, omul s-a apropiat și a scrijelit în coaja celui mai apropiat copac o cruce, care a crescut odată cu copacul. Apoi au fost scrijelite și alte cruci. Oamenii din împrejurimi știau și vorbeau pe șoptite.

În groapă au fost găsite cruciulițe, monede cu Republica Populară Română și alte lucruri pe care cei uciși le purtau la gât sau în buzunare.

Cei 11 au rămas necunoscuți, mai ales că dosarul depus în 1990 la Procuratura Militară Bacău a fost închis prin NUP (neînceperea urmăriri penale) în 1994. Întrucât trecuseră peste 15 ani de la săvârșirea faptelor s-a tras concluzia prescrierii.

Țăranii uciși la Dealul Mărului probabil refuzaseră colectivizarea sau făcuseră ceva care nu era pe placul celor de la putere. Putea fi oricine, din satele din împrejurimi sau aduși din localități mai îndepărtate.

În satul Butea, nu departe de locul execuției, în august 1949, locuitorii s-au ridicat împotriva comuniștilor, atunci când au vrut să-l aresteze pe parohul lor. Un avion a survolat satul, care în scurt timp a fost înconjurat de armată. Soldați și milițieni înarmați până în dinți au intrat și au primit ordin să tragă. Câțiva au fost răniți, alții bătuți până la sânge.

În lunile următoare au fost arestați mai mulți. Cinci familii au fost deportate. Șapte țărani au fost închiși și, după ani de zile, s-au întors în sat. Singurul care nu a mai revenit este Petru Cotnăreanu. Despre el sătenii știu că a fost ucis fie la Dealul Mărului, fie la Poarta Albă. Avea șapte copii. Cea mai mică, Lenuța, avea un an și jumătate când tatăl ei a fost arestat. Am întrebat-o pe Nița Milea, una dintre fetele lui (86 de ani), ce-și amintește de tatăl ei. "Când l-au arestat eu aveam 23 de ani. Eram cea mai mare. Era fierar tata. L-au luat de la fierărie. Au luat și toate actele. Mai târziu a venit vestea că este mort. Nu știu cum și nici unde... I-am pus o cruce în cimitir... Noi am crescut fiecare cum am putut, fără tată: pe cea mai mică a luat-o o mătușă, pe următorul, Gheorghiță, l-a crescut bunica". Ion era în fierărie când miliția l-a arestat. "Aveam 11 ani... L-au luat pe tata din fața mea. Nu l-am mai văzut", mi-a spus el.

Din Dealul Mărului am plecat cu gândul la acea zi, când cei 11 au fost uciși... Dumnezeu să-i odihnească! Cine știe câte gropi mai sunt în țară în care zac semeni de-ai noștri uciși fără nici o vină!

("Ziarul Lumina", sâmbătă, 5 mai 2012)

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Dealul Mărului: Executați fără judecată


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat