Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Castelpetroso (IT): Românii de la Roma în pelerinaj la sanctuarul "Maica Domnului Îndurerată"

După ce, la 1 mai 2012, tineri români catolici din Roma au participat la un pelerinaj la sanctuarul "Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate", la Gransasso, duminică, 6 mai 2012, a fost rândul comunității adulte. De data aceasta însă s-a schimbat destinația, optându-se pentru Molise, localitatea în care se află sanctuarul Maicii Domnului de la Castelpetroso.

Fiind vorba de un pelerinaj, plecarea însăși, binecuvântată de prezența pr. Isidor Iacovici, parohul comunității, a fost pusă sub semnul rugăciunii și al acceptării în spirit de penitență a inconvenientelor drumului.

Am ajuns la Molise după circa trei ore de mers cu autocarul, iar acolo, la poalele unui munte, învăluit în nori, ne-a întâmpinat frumosul sanctuar închinat Maicii Domnului Îndurerate.

După forma în care era construit îți dădeai foarte ușor seama că este vorba de inima Mariei străpunsă de către cele șapte săbii, simbol al celor șapte dureri. În biserică, statuia care o reprezenta profund îndurerată alături de Fiul mort trona în mijlocul prezbiteriului și-i aștepta pe pelerini, care, urcând printr-o parte și coborând prin cealaltă, imitau într-un oarecare fel urcușul și coborâșul muntelui Calvar.

A urmat sfânta Liturghie concelebrată după care, întregul grup, coordonat de către pr. Felician Tiba, a parcurs "Via Matris", un fel de variantă a Căii sfintei cruci, din perspectiva celor șapte dureri ale Maicii Domnului, stațiuni care culminează cu locul apariției Sfintei Fecioare Maria Îndurerate, alături de Fiul mort. Aparițiile au avut loc în ziua de 22 martie 1888.

Totul a culminat cu binecuvântarea finală, primită în fața grotei, după care, la fel ca și la venire, în rugăciune și în cântări închinate preasfintei Fecioare Maria, ne-am întors la Roma, unde pelerinajul de zi cu zi continuă...

Câteva detalii despre sanctuarul "Maica Domnului Îndurerată" de la Castelpetroso

Molise, localitatea în care se află sanctuarul "Maica Domnului de la Castelpetroso este un teritoriu vechi, cu o față nouă. Este situat între mare și munte, ceea ce îi dă o frumusețe rară. Astăzi, regiunea are circa 320.000 de locuitori, împrăștiați în 136 de comune și două provincii, pe o suprafață de circa 4.438 km2. Se învecinează cu Marea Adriatică, cu Abruzzo, Lazio, Campania și Puglia.

În anul 1888, pentru această zonă atât de frumoasă, prin apariția preasfintei Fecioare Maria la Castelpetroso s-a deschis o fereastră spre cer.

Era în ziua de 22 martie 1888, joi înainte de Duminica floriilor, când Fabiana Cicchino (35 de ani) căreia lumea îi spunea Bibiana, și prietena ei, Serafina Valentino (34 de ani), soția lui Domenico Cifelli, din Guasto, mergeau de la Guasto spre Cesa tra Santi la munca câmpului. Aveau cu ele și două oi. În acea zi, după amiază, Fabiana și-a dat seama că una dintre oi nu mai era acolo și s-a dus s-o caute. A găsit-o undeva lângă un fel de grotă din care ieșea o lumină. S-a apropiat și deodată, în fața ei, într-o lumină greu de descris a putut-o vedea pe preasfânta Fecioară Maria îndurerată, iar pe Isus, mort, în brațele ei. Maria era aproape în genunchi, cu brațele deschise și cu ochii îndreptați spre cer. Era îmbrăcată cu o haină de culoare trandafirie și cu o mantie de culoare brună, care îi acoperea întregul trup. Fecioara nu a spus nici un cuvânt. S-a apropiat între timp și Serafina, dar nu a putut vedea nimic. Zece zile mai târziu, chiar în ziua de Paști a avut loc o nouă apariție, iar de data aceasta a putut-o vedea și Serafina. Și de data aceasta Fecioara s-a prezentat ca și prima dată, cu aceeași îmbrăcăminte, cu Isus mort alături de ea, fără însă a spune nici un cuvânt.

Vestea apariției s-a răspândit imediat, iar oamenii au început să vină în pelerinaj. Circumspectă față de apariții, Biserica, prin vocea papei Leon al XIII-lea, a dat poruncă să se zidească grota apariției și astfel să nu se mai permită oamenilor să se apropie. Pentru acesta a fost delegat Mons. Francesco Macarone Palmieri, episcopul de Bojana. În dimineața zilei de 26 septembrie 1888, episcopul s-a dus la Cesa tra Santi pentru a executa ordinul papei, dar, lângă grota cu pricina, el însuși a avut harul de a o vedea pe Maica Domnului, exact așa cum o văzuseră și cele două vizionare mai înainte.

Ulterior Fecioara a apărut și altor persoane decât episcopului și celor două femei, de fiecare dată însă fără a spune nimic și îndurerată, cu șapte săbii care îi străpungea inima.

Imediat după apariții, din apropierea grotei a izvorât un fir de apă care a devenit ulterior făcătoare de minuni. Sunt mai multe mărturii clare în acest sens.

Actualul sanctuar a fost definitivat în anul 1975, prin grija și ofertele pelerinilor din Italia și din străinătate.

În ceea ce privește "Via Matris", este un drum care duce de la sanctuar la locul aparițiilor. Este împărțit în șapte părți, fiecare parte având câte un grup statuar care reprezintă cele șapte momente-dureri ale Mariei. Poate fi parcurs doar pe jos. După modelul Căii sfintei cruci, pietatea populară a fixat pentru drumul suferinței Mariei șapte momente principale, care coincid cu ceea ce ne transmit evangheliile. Astfel după modelul Via crucis, la Castelpetroso s-a format și Via Matris, calea suferinței Mariei: profeția lui Simeon, fuga în Egipt, pierderea lui Isus la templu, întâlnirea Mariei cu Isus pe drumul Calvarului, prezența Mariei la poalele crucii, punerea lui Isus în brațele Mariei după luarea lui de pe cruce și înmormântarea lui Isus.

Apropiindu-se de Maria, pelerinul trebuie să se simtă chemat să trăiască acea "dimensiune pascală" care îi transformă în mod gradual viața, prin acceptarea cuvântului lui Dumnezeu, prin participarea la sacramente și prin iubirea fraternă față de aproapele.

Pelerinajul la sanctuarul Maicii Domnului a fost și pentru pelerinii prezenți o fereastră deschisă spre cer, nu doar datorită altitudinii la care este situată biserica, ci și datorită trăirii în profunzime a momentului.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 mai: Castelpetroso (IT): Românii de la Roma în pelerinaj la sanctuarul "Maica Domnului Îndurerată"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat