Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Când mă băteau, eu mă rugam"

În zilele Paștelui de anul acesta (2012) mi-a revenit în minte discuția pe care am purtat-o cu câțiva ani în urmă cu Anton Țânțu, care a petrecut aproape 18 ani prin mai multe închisori. Tăria credinței, puterea rugăciunii, acceptarea crucii - sunt doar câteva dintre valorile care m-au impresionat în povestea vieții lui.

Când l-am cunoscut în Iași, avea 86 de ani. Între timp a trecut la Domnul. Purta cu sine drama suferințelor din închisori. Condamnat în total la 30 de ani, a fost închis de două regimuri și a cunoscut anchetele și tortura. Avea 35 de ani când a intrat în închisoare și împlinise 56 când a fost eliberat a doua oară. Din când în când, în timp ce povestea, îi dădeau lacrimile.

Prima dată a fost arestat în anul 1943 în regimul lui Antonescu. Lucra la Ploiești, era contabil. I-au dat zece ani pentru "activitate politică interzisă". L-au dus la închisoarea militară din Ploiești și de acolo la Aiud, Alba-Iulia, Sibiu și din nou Aiud.

După 1946 a venit în închisoare conducere comunistă. Situația s-a înăsprit: s-au suspendat toate: scrisori, pachet...

Își amintește de ultimul Paște înainte de a se instala comuniștii. A fost o sărbătoare de neuitat. În anul 1945, în prima zi de Paște, au cântat "Cristos a înviat" și au primit mâncare mai bună. După ce-au venit comuniștii nu s-a mai putut. "Dacă aveai încredere că în celulă nu este nici un informator, te rugai în cadru restrâns de trei-patru, câți erau în celulă. Dacă nu aveai siguranță, fiecare făcea Paștele în inima lui", mi-a spus dl Țânțu.

A învățat multe rugăciuni scriindu-le pe talpa bocancului. "Curățam și lustruiam talpa bocancului și apoi o dădeam cu un strat subțire de săpun înmuiat în apă. Cu o bucățică de sârmă scriam o rugăciune. După ce o învățam bine o ștergeam și scriam altele". I-am cerut să-mi spună o rugăciune învățată în vremurile acelea. Mi-a zis una lungă.

Cel mai greu în închisoare a fost în timpul foametei; erau toți secătuiți. Primeau în loc de ceai un fel de terci foarte subțire, până ce s-a terminat făina de porumb. Atunci i-au lăsat trei-patru zile flămânzi. Ajunsese un fel de schelet. Nu mai putea să se miște.

L-au dus să lucreze la linia ferată de la Fabrica de Ciment din Bicaz și apoi la Onești, la construirea rafinăriei de petrol. Comuniștii căutau ca aceste lucrări să apară ca o operă a lor. La anumite intervale de timp veneau UTC-iști îmbrăcați în salopete, cu steaguri roșii și cântece. Pe deținuți îi retrăgeau într-o văgăună, să nu fie văzuți. Cățărați pe schele, UTC-iștii erau filmați, apoi plecau. Lucrarea era a lor.

A fost eliberat în 1952. În toamna anului 1956, când începuse revoluția din Ungaria, a fost arestat din nou. Ancheta a fost groaznică: bătăi și torturi de nedescris. "Când eram sub aceste bătăi crunte, eu mă rugam. Ei vedeau probabil că bolborosesc ceva și, crezând că vreau să vorbesc, mă lăsau din bătaie și spuneau: «Vorbește, vorbește!». Dacă nu spuneam nimic, mă luau din nou, mă udau cu apă și tot așa... Îmi crăpa pielea, sângeram și maiorul spunea: «Mai dă-i, mai dă-i și din partea mea!»... Și acum se mai cunosc semnele care s-au cicatrizat". Acuzat de "crimă contra ordinii sociale", a primit 20 de ani de muncă silnică. De la Ploiești, a fost dus la Jilava și apoi la Aiud.

Mi-a vorbit despre cei pe care i-a cunoscut în închisoare. L-au impresionat Petre Țuțea, preotul ortodox Grevenea, generalul Logojeanu.

A fost eliberat la 22 august 1964. Când a ajuns acasă, soția nu l-a mai primit. Forțată de Securitate, divorțase de el. De la Miliție i-au spus că nu mai are ce căuta în Ploiești. Având rude în Iași, a venit în acest oraș. L-am întrebat dacă i-a iertat pe cei care l-au făcut să sufere. "Părinte, mi-a răspuns el, sunt nevrednic și neputincios. N-am purtat ură, n-am avut sete de răzbunare, dar, în mintea mea, uneori, mă gândeam că ar merita".

Ascultându-i pe cei ce au purtat crucea suferințelor prin închisori, ne întărim, ne reamintim unde duce un sistem fără Dumnezeu și realizăm cât de important este să păstrăm o conștiință trează. Pentru asta avem nevoie de mărturiile acestor oameni.

("Ziarul Lumina", sâmbătă, 21 aprilie 2012)

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat