Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horgești: Peregrinatio Mariae

Pentru comunitatea din Horgești (jud. Bacău), perioada 31 mai - 3 iunie 2012 au fost zile de sărbătoare deosebite. La anunțul că icoana Maicii Domnului de la Cacica va poposi în comunitatea noastră, credincioșii au fost entuziasmați începând pregătirile.

Ne-am rugat pentru ca apropiata prezență a icoanei în mijlocul comunității să fie cât mai rodnică în har și binecuvântare. În ziua de 31 mai am întâmpinat icoana în centrul satului, cu flori, cu cântece și cu rugăciuni. Alături de pr. decan, au fost prezenți preoți din Horgești și din comunitățile vecine.

Icoana a fost condusă și așezată la loc de cinste în biserică. Au urmat, pentru comunitatea noastră zile de o adevărată bucurie. Prezența icoanei a avut o încărcătură emoțională deosebită, mai ales că patroana comunității este Maica Domnului (15 august). Părintele Vicențiu Burlacu, predicator la sfânta Liturghie celebrată în ziua sosirii icoanei, a invitat întreaga comunitate să-și facă proprie exclamația Elisabetei, verișoara Maicii Domnului: "De unde mie fericirea aceasta să vină la mine Maica Domnului meu?".

Comunitatea din Horgești nu a fost vizitată timp de trei luni, așa cum s-a întâmplat în cazul vizitării Elisabetei, dar a stat trei zile, timp în care credincioșii au simțit din plin prezența plină de iubire a Mamei cerești.

În fiecare zi s-au celebrat câte două sfinte Liturghii. Rând pe rând, pr. Albert Iștoc, pr. Cristian Pal, pr. Valeriu Sabău, pr. Cornel Cadar i-au invitat pe credincioși să se roage, să participe la sfintele Liturghii și să se apropie de sacramentul Spovezii. În același timp, aceștia au evidențiat, în cuvintele de învățătură rostite în cadrul sfintelor Liturghii, iubirea ce izvorăște neîncetat din inima sfintei Fecioare Maria.

Biserica a fost vizitată în mod constant în aceste zile de către credincioșii care doreau să fie aproape de icoana Maicii Domnului. Chiar la primele ore ale dimineții, puteai vedea persoane care doreau, în liniște, să vorbească cu Maica Domnului. Celor din Horgești li s-au adăugat credincioșii din satele vecine. Ploile i-au oprit pe mulți de la muncile câmpului, astfel că au putut participa în număr mare la celebrările din fiecare zi. Fiind Anul Familiei, s-au rugat în mod deosebit familiile. Mamele cu copiii s-au apropiat de icoană. S-au înălțat rugăciuni și pentru cei plecați la muncă prin alte țări.

Sâmbătă, 2 iunie, după sfânta Liturghie celebrată la ora 19.00, comunitatea întreagă a însoțit icoana, cu entuziasm și credință, pe drumurile localității Horgești. Cu toții au cerut în rugăciune și cântări binecuvântarea tuturor caselor și familiilor din localitate.

A doua zi, duminică, 3 iunie, biserica a fost mai plină ca niciodată, la sfânta Liturghie celebrată de pr. Ștefan Lupu, reprezentant al episcopului. Sfinția sa a încărcat bateriile credinței și ale iubirii față de Sfânta Treime și Maica Domnului. S-au rostit rugăciuni și poezii închinate Maicii Domnului. Totodată, pr. Ștefan Lupu a prezentat credincioșilor cele două volume traduse ale Vechiului Testament la Editura "Sapientia".

După împărtășanie, a fost binecuvântat copia icoanei Maicii Domnului pe care sanctuarul de la Cacica a lăsat-o Bisericii din Horgești.

După recitarea Rozariului, la ora 15.00, icoana Maicii Domnului a părăsit comunitatea pentru a vizita și alte parohii.

Sperăm ca prezența icoanei să fie tocmai ceea ce spunea unul dintre părinții predicatori: un moment de răscruce pentru comunitate, despre care să se vorbească în continuare făcând diferența între Horgeștiul dinaintea vizitei icoanei și Horgeștiul de după vizita ei.

Pr. Emil Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
31 mai - 3 iunie: Horgești: "Peregrinatio Mariae" (I)
31 mai - 3 iunie: Horgești: "Peregrinatio Mariae" (II)

*


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat