Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Milano: Întâlnirea Mondială a Familiilor

Între 30 mai și 3 iunie 2012, la Milano, episcopi, preoți și credincioși români l-au întâlnit pe Sfântul Părinte, cu ocazia celei de-a VII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, cu tema "Familia, munca și sărbătoarea" (www.family2012.com).

Dorind să ne facă părtași de fericirea inimaginabilă a paradisului în mod liber, Dumnezeu a conceput un plan de iubire, conform acestui plan chemându-i pe soți - un bărbat și o femeie, uniți pentru toată viața -, să colaboreze cu el la transmiterea vieții și la educarea apoi în credință a copiilor lor, într-o atmosferă de dragoste și ajutor reciproc, ridicând căsătoria la rangul de sacrament. Din păcate asistăm astăzi, în societatea noastră secularizată și de multe ori anticreștină, nu numai la o schimbare pasivă de mentalitate privitor la căsătorie și familie, ci chiar la o contestare uneori violentă a ceea ce Cristos și Biserica învață în această privință.

Biserica, păstrătoarea adevărului revelat de Dumnezeu însuși, este datoare să evidențieze și în același timp să ocrotească frumusețea și demnitatea căsătoriei și a familiei așa cum le-a voit și le voiește Dumnezeu. Tocmai în această direcție se înscrie inițiativa Întâlnirii Mondiale a Familiilor, voită de fericitul papă Ioan Paul al II-lea și continuată de actualul papă, Benedict al XVI-lea, întâlnire cu cadență trienală, care a ajuns anul acesta la a șaptea ediție. Această a VII-a întâlnire a avut loc la Milano, în perioada 30 mai - 3 iunie, având ca temă Familia, munca și sărbătoarea, fiind constituită din mai multe evenimente, care au culminat cu sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte papa.

Printre cei peste un milion de participanți la Liturghia de duminică, 3 iunie, Liturghie celebrată în aer liber în parcul din Bresso, în partea de nord a orașului Milano, s-au aflat și patru episcopi români, doi de rit latin: PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, PS Cornel Damian, episcopul auxiliar de București, și doi de rit oriental: PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj, și PS Virgil Bercea, episcopul de Oradea. De asemenea, printre participanți au fost și mai multe grupuri de români veniți din toate colțurile României: un grup de vreo 50 de persoane venit din diecezele de Iași și București, grup însoțit de pr. Fabian Măriuț, responsabil în Arhidieceza de București cu pastorația familiilor, de pr. Alois Fechet și de pr. Iulian-Eugen Kropp, cărora li s-a adăugat și pr. Isidor Mărtincă, și alte două grupuri venite din diecezele de Cluj și Oradea. La aceștia s-a adăugat și un mare grup de credincioși catolici români care locuiesc la Milano și în partea de nord a Italiei.

De altfel grupul de credincioși catolici venit din diecezele de Iași și București a făcut un lung pelerinaj din România spre Italia cu autocarul, plecând spre Milano pe 27 mai și revenind în țară pe 5 iunie. Pe toată perioada cât a stat la Milano, și anume de miercuri 30 mai până duminică 3 iunie, grupul a fost găzduit în familii în parohia italiană din Buccinasco, unde activează pr. Maricel Mititelu, responsabil cu pastorația românilor catolici de rit latin din Dieceza de Milano. Românii veniți din România au vizitat obiectivele turistice mai importante din Milano (Domul, Castello Sforzesco, Basilica Sant'Eustorgio, Basilica San Lorenzo, Basilica Sant'Ambrogio, Universitatea Catolică "Sacro Cuore", Basilica Santa Maria delle Grazie, Scala din Milano) și Pavia (mormântul Sfântului Augustin, Domul din Pavia), au participat la mai multe conferințe pe tema familiei ținute la Fiera din Milano, au întâmpinat, împreună cu un grup de peste 60.000 de persoane, pe Sfântul Părinte la sosirea, vineri, 1 iunie, în piața din fața Domului din Milano, au participat la mai multe momente comunitare în parohia din Buccinasco, împreună cu episcopii români de rit latin, PS Petru Gherghel și PS Cornel Damian. După sfânta Liturghie de duminică, la întoarcerea în parohia gazdă din Buccinasco, grupul de români din România, împreună cu grupul de români imigranți din Milano și familiile care i-au găzduit pe credincioși, alături de episcopii noștri și de preoți, a participat la o agapă frățească cu cântece și dansuri românești.

Noi, românii catolici din Milano, adresăm gândul nostru de mulțumire episcopilor noștri care au fost prezenți aici la Milano, familiilor de români din țară care au participat la acest important eveniment, familiilor care i-au găzduit pe credincioșii veniți din România și ne exprimăm speranța că acest moment va impulsiona și viața comunităților noastre din țară, pentru ca la următoarea Întâlnire Mondială, care va avea loc la Philadelphia, în Pennsylvania (SUA), în anul 2015, să putem participa într-un număr și mai mare.

Comunitatea românilor catolici din Milano

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 mai - 3 iunie: Milano: Întâlnirea Mondială a Familiilor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat