Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Înfrățire AC Iași - AC Nocera Inferiore-Sarno: Împreună în Cristos!

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" Iași (AC Iași) continuă drumul către Cristos alături de prietenii din Acțiunea Catolică Nocera Inferiore-Sarno (AC Nocera Inferiore-Sarno). Prima întâlnire s-a desfășurat în perioada 13-16 octombrie 2011 la Iași când am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru o delegație însoțită de Giovanna Civali, președintele diecezan, și pr. Roberto Farruggio, asistentul spiritual pentru sectorul tineri. În perioada 24-27 mai 2012, AC Iași, reprezentată prin pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan, Adriana Ianuș, președinte diecezan, Gabriel Măriuț, vicepreședinte, Viorica Spătaru, responsabil diecezan, sectorul adulți, Celina Dumitru, responsabil diecezan, sectorul tineri, și Mariana Ciuraru, administrator, s-a deplasat la Nocera, în Italia, pentru a cunoaște realitatea locală a asociației cu care s-a înfrățit.

În prima seară, în drum spre cazare, am vizitat sanctuarul "Sfânta Maria a Miracolelor" din Sarno, loc care oferă o panoramă minunată asupra orașului Nocera Inferiore-Sarno. Vineri dimineață, după rugăciunea Laudelor, realizată în capela Institutului "Surorile Fiicele Carității ale Sângelui Prețios" din Pagani, am vizitat în Nocera Inferiore Muzeul de Arhelogie, Galeria, biserica "Sfântul Anton", Castelul Fienga și Mănăstirea "Sfântul Andrei" unde am avut ocazia să întâlnim doi preoți români care activează acolo.

După-amiază, am fost în Nocera Superiore unde am vizitat Baptisteriul, al doilea ca mărime din Europa, Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor", Parohia "Sfântul Bartolomeu Apostol" (Sf. Cirus), Sanctuarul "Materdomini". Seara am participat la sfânta Liturghie care a fost celebrată de pr. Roberto Farruggio și pr. Felix Roca în Parohia "Sfânta Maria a Constantinopolului". După sfânta Liturghie a urmat întâlnirea cu asociația parohială, moment de sărbătorire a înfrățirii asociațiilor diecezane.

Seara s-a încheiat cu întâlnirea Consiliul Diecezan, moment de comuniune și cunoaștere. Am împărtășit așteptările și inițiativele care duc mai departe această înfrățire, dorința de a face cunoscută realitatea țărilor din care facem parte. Ca membrii ai vechiului continent Europa, a cărui rădăcini sunt creștine, avem responsabilitatea de a păstra și promova valorile creștine mai ales în aceste timpuri supuse crizei morale și economice. Ne-am amintit istoria unei alte întâlniri - a fericitului Ieremia Valahul, ne-am propus pe viitor să aprofundăm opera și viața sa și să încredințăm protecției sale această înfrățire a asociațiilor noastre.

Sâmbătă, după rugăciunea de dimineață, am pornit spre Angri, unde am vizitat Palatul Doria, Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul", Centrul Istoric, apoi ne-am îndreptat spre Pagani și am vizitat bazilica "Sfântul Alfonso Maria de'Ligouri", Muzeul și Biblioteca Alfonsiana, Mănăstirea "Sfânta Maria a Purității", sanctuarul "Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel". După-amiază împreună cu o parte din Consiliul Diecezan ne-am îndreptat spre palatul episcopal pentru a ne întâlni cu episcopul locului, PS Giuseppe Giudice. Seara am participat la sfânta Liturghie celebrată în catedrala "Sfântul Prisco". În cinstea sărbătorii Rusaliilor, în catedrala din Sarno a avut loc o veghe de rugăciune, moment de preamărire și binecuvântare alături de episcop și credincioșii diecezei.

Sfânta Liturghie de duminică a încheiat această vizită. Plini de bucurie și entuziasm ne-am întors în dieceza noastră pentru a continua misiunea de laici în via lui Cristos. Această întâlnire ne-a ajutat să înțelegem imensitatea bunătății lui Dumnezeu manifestată prin oamenii care sunt pe pământ. Toate acele locuri sfinte vizitate întăresc credința noastră și ne susțin în încercările vieții. Prietenia care s-a legat între aceste două asociații de acțiune catolică reprezintă un sâmbure de iubire și dăruire care încolțește în inimile noastre.

Următoarele experiențe le vom trăi la evenimentele care vor avea loc în Dieceza de Iași: Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din România, Adunarea Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și Jubileul de 20 de ani a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" Iași.

Adriana Ianuș

* * *

Impresii:

"O vizită fructuoasă, cu un program bogat și interesant, cu multe obiective religioase de vizitat și cu posibilitatea de a ne cunoaște reciproc. Menționez două momente care m-au impresionat în mod deosebit. Vizita la Conventul «Sfântul Andrei», unde ne-au așteptat doi preoți franciscani români, iar după prezentarea lăcașului de cult au oferit cărți scrise în limba italiană despre fericitul Ieremia întregii delegații. Ne-am reamintit câteva lucruri despre fericitul Ieremia, a plecat din Moldova ajungând să trăiască o viață de sfințenie pe meleagurile din Napoli. Am fost plăcut surprinsă când la întâlnirea cu Consiliul Diecezan, Giovanna Civale, președinte diecezan, a propus să se aprofundeze activitatea fericitului Ieremia în Italia.

Deosebită a fost și organizarea nopții de veghe la Coborârea Sfântului Duh la catedrala din Sarno. A fost o adorație minunată, celebrată de episcopul diecezei, cu multe cântece frumoase" (Viorica Spătaru).

"Trei zile în care am cunoscut istoria și stilul de viață al câtorva persoane reprezentative din Dieceza Nocera Inferiore - Sarno. Această înfrățire o văd ca pe o metodă de susținere și îmbogățire culturală și spirituală. Am cunoscut oameni deschiși și care își oferă cu pasiune timpul și cunoștințele pentru a fi în slujba Bisericii. Am cunoscut-o pe Carmela Tortora - vicepreședinte diecezan, sectorul tineri, cu care am avut ocazia să împărtășim câteva din experiențele noastre și mai ales din proiectele de viitor. A fost o ocazie de ne inspira din cultura istorică, de a identifica aspectele care ne unesc, dar și de a extrage bogăția din acele aspecte care ne diferențiază. În aceste zile am experimentat foarte bine rolul comunicării și roadele sale, dar și prezența Duhului Sfânt. Cum bine se știe că orice prietenie începe prin a identifica aspectele comune, dar și de a accepta cele mai puțin comune, drumul de la Roma la Nocera Inferiore ne-a ajutat să identificăm un aspect comun și anume fericitul Ieremia al cărui drum este bine cunoscut. M-a impresionat faptul că a și fost propus ca patron al acestei înfrățiri, semn că Duhul Sfânt lucrează. Toată această experiență mi-a reînnoit entuziasmul!" (Celina Dumitru).

"Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost simplitatea și bucuria cu care ne-au primit, cu care ne-au vorbit și prietenia deschisă pe care ne-au oferit-o. Dacă ar fi să subliniez doar o singură idee cu care am rămas, cred că aș rămâne la faptul că ei pun foarte mare accent pe credința în Dumnezeu, pe încrederea și prietenia celorlalți și pe faptul că, mai înainte de a judeca o țară, o persoană, trebuie mai întâi să o cunoști și să o privești așa cum este: fiu și prieten al lui Dumnezeu" (Mariana Ciuraru).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-27 mai: Înfrățire AC Iași - AC Nocera Inferiore-Sarno: Împreună în Cristos!


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat