Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți din seria 1998 a ITRC Iași pe urmele sfântului Paul în Grecia

În perioada 28 mai - 1 iunie 2012, mai mulți preoți din seria 1998 a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași au efectuat un pelerinaj în Grecia, pe urmele apostolului Paul din cea de-a doua călătorie misionară, vizând trei centre importante: Tesalonic, Atena și Corint.

Pelerinajul a fost efectuat cu ocazia întâlnirii anuale colegiale și a fost organizat de pr. Cristian Gașpal, paroh al bisericii "Sfinții Apostoli" din capitala elenă. Sfinția sa activează de mai mulți ani în Grecia, fiind numit, la 10 octombrie 2008, capelan al comunității catolice de români din vechea Eladă și colaborator în munca pastorală a Arhiepiscopiei Catolice de Atena, pentru greci.

După ce am trecut prin Tesalonic, asemenea "celui de-al 13 apostol" am ajuns la Atena și am vizitat "Areopagul", locul în care de obicei veneau și discutau oamenii învățați ai timpului. Acolo am avut ocazia de a medita cum, vorbindu-le despre Isus Cristos și despre Evanghelia sa, atenienii îl ascultau cu atenție, dar când Paul a amintit despre învierea morților, cei prezenți i-au spus: "Despre aceasta te vom asculta altădată..." (Fap 17,32). Totuși, au fost câteva persoane care au crezut cuvântul spus de apostolul neamurilor, printre ei fiind și Dionisie Areopagitul (cf. Fap 17,34), sfânt ce a fost ales ca patron al catedralei catolice din Atena. Vizitând această biserică, am avut ocazia să ne întâlnim cu ÎPS Nikolas Foscolos, arhiepiscop de Atena, care ne-a prezentat situația minorității catolice din Grecia. Am înțeles că viețuiesc aproximativ 40.000 de greci catolici, cărora li se adaugă câteva mii de emigranți. Clerul grec din Arhidieceza de Atena înseamnă un arhiepiscop și vreo 10 preoți, cărora li se adaugă: câțiva preoți italieni capucini, câțiva polonezi iezuiți, un preot filipinez și unul din Africa. În Grecia nu mai există vreun seminar, studenții teologi pregătindu-se pentru Preoție în Italia, la Bari sau Padova. Pe teritoriul diecezei activează 12 ordine și congregații religioase.

De la Atena, sfântul apostol Paul a mers la Corint, unde a rămas timp de un an și șase luni, predicând Evanghelia și convertind pe mulți la credința în Cristos. Așa am făcut și noi. Din ceea ce am vizitat, am reținut că, în urmă cu 2000 de ani, Corintul era un oraș roman, profund păgân în orientările de viață, dificil și complex în același timp. Cercetările arheologice și activitățile de recuperare și restaurare a locurilor și monumentelor, atât din epoca romană cât și creștină, ne-au permis să retrăim în manieră mai bogată contextul cultural al locurilor pe unde a trecut și predicat apostolul Paul. Corintul era unul din cele mai importante și bogate orașe din Grecia, capitala Ahaiei, provincie romană foarte întinsă, care cuprinde întregul Pelopones și alte zone din Grecia continentală. Prin Corint, navele care proveneau din Italia și din Magna Grecia puteau să aducă sau să încarce mărfuri din și pentru Grecia și Orient, evitând periplul din Pelopones cu o economie de circa 400 de km. Două porturi, Cancreea la Marea Egee și Leheu la golful Corint asigurau posibilitatea transbordării mărfurilor. Mai mult, grecii, deja din secolul al VI-lea î.C., creaseră un sistem ingenios de transbordare a navelor în mod direct. Ei au creat pe istm, în direcția est-vest, o trecere de blocuri de piatră calcaroasă, cunoscută ca Diolkos, lată de 6 metri, care permitea să se transporte pe platforme de lemn navele de la o mare la cealaltă. Dar Nero, în anul 67 d.C., a gândit un adevărat canal care să lege cele două mări. El a trimis acolo 6.000 de sclavi ca să înceapă săpătura; dar moartea lui a blocat în mod prematur și pentru totdeauna proiectul. Va trebui să se aștepte până la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru ca să fie realizat canalul artificial pe care l-am văzut noi. Este impresionant!

În drumul de la Corint la Atena, am admirat Marea Ionică, Marea Egee și Canalul de lângă Corint, care leagă golfurile Saronikos și Korinthiakos. Ne-am entuziasmat de florile și fructele mediteraneene, dar și de celelalte frumuseți pe care ni le-a oferit tărâmul Odiseei și al lui Homer, al culturii elene de sute de veacuri.

Una dintre dorințele unora dintre noi a fost de a include în pelerinaj și Muntele Athos, pe care l-am localizat și pe care sperăm să-l putem vizita cu altă ocazie.

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai - 1 iunie: Preoți din seria 1998 a ITRC Iași pe urmele sfântului Paul în Grecia


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat