Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Vizita Icoanei de la Cacica

În frumoasa lună mai, închinată mamei noastre cerești, sfânta Fecioară Maria, întreaga comunitate de credincioși din satul Pustiana, și nu numai, a avut parte de o vizită deosebită și cu totul înălțătoare. În după-amiaza zilei de 24 mai 2012, într-o zi de joi, întreaga suflare a comunității noastre s-a pregătit să o întâmpine, cu cele mai calde salutări, pe aceea care zilnic ne ocrotește, pe aceea care este făcătoare de minuni și cea care mijlocește pentru noi haruri la Dumnezeu Tatăl, și anume, pe Sfânta Fecioară Maria.

Deși vremea ploioasă ne-a dat puține emoții în momentul sosirii icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, se pare că, prin ploaia care parcă nu mai contenea, Maria a vrut să reverse asupra noastră, încă de la sosire, o ploaie de binecuvântări și haruri, astfel încât, în zilele în care ne-am bucurat de prezența ei în mijlocul nostru să simțim cu adevărat mijlocirea și protecția ei de mamă.

Astfel, joi seara, după primirea solemnă a icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica de către părintele paroh Augustin Benchea, decan de Moinești, însoțit de părintele vicar Ștefan Bortă, precum și de alți preoți din comunitățile vecine, a urmat sfânta Liturghie, moment central, când, aflați în jurul icoanei Maicii Domnului, preoții și credincioșii, laolaltă, am putut să ne exprimăm bucuria și entuziasmul, prin cântările și rugile aduse, că o avem prezentă în mijlocul nostru, pe Mama noastră cerească, Maria.

În cele trei zile de sărbătoare, când am avut imensa bucurie de a sta în jurul icoanei Maicii Domnului de la Cacica, prin celebrările deosebite și înălțătoare, precum și prin predicile pe care părinții predicatori le-au împărtășit, noi, credincioșii acestei comunități am descoperit, poate într-o mai mare măsură, deosebita frumusețe a Mariei, precum și imensa ei bunătate, căldura cu care ea, de fiecare dată, ne primește și ne ocrotește, dar și numeroasele haruri pe care aceasta ni le mijlocește. Așa cum spunea un celebru dicton latin "Per Mariam ad Jesum", înțelegem că, încredințându-ne Mariei, rugându-ne și cerându-i ajutorul, vom avea parte de bucuria deplină a întâlnirii cu Cristos.

În aceste zile, adunați în jurul icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, fiecare dintre noi a putut să-i vorbească personal prin intermediul vizitelor făcute; fiecare a putut să-i încredințeze Mariei grijile și necazurile, suferințele și bucuriile care ne însoțesc zi de zi. Fiecare dintre noi a avut posibilitatea de a-i aduce mulțumire, cinste și laudă celei care ne veghează și ne ocrotește de sus, de la Tatăl.

Astfel, în seara zilei de 26 mai 2012, înconjurată de o mulțime de credincioși, icoana Maicii Domnului a fost purtată, într-o scurtă procesiune, și pe străzile satului nostru, convinși fiind de faptul că avem nevoie de protecția ei, nu numai la nivel personal, cât și la nivel de comunitate, cerându-i astfel ca ea să aibă grijă, nu numai de noi, de familiile noastre, de toți cei apropiați nouă, ci și de întreaga noastră comunitate.

Ziua de duminică, ultima în care mai aveam în mijlocul nostru icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica a fost deosebită. Convinși fiind de faptul că în preajma Mariei nu ne vom plictisi niciodată, că în jurul ei mereu vom afla alinare, despărțirea de către aceasta a fost cu atât mai grea, cu cât fiecare dintre noi simțea că aceste momente pline de har au trecut prea repede.

În jurul orei 14.30, așezați în genunchi, la picioarele Mariei, preoții și credincioșii comunității, uniți în rugăciune, au recitat sfântul Rozariu și i-au cântat Mariei, înainte ca aceasta să se îndrepte spre o altă comunitate de credincioși care o așteptau, și ca semn de prețuire deplină, în momentul în care icoana părăsea biserica, copiii, îmbrăcați în straie alese, au înălțat către cer, din micile lor mâini gingașe, porumbei, simbol al păcii și al Duhului Sfânt, care sperăm să domnească în sufletele, în familiile și în comunitatea noastră.

Deși icoana sfintei Fecioare Maria a plecat de la noi, cu siguranță că harul binecuvântarea și bunătatea Mariei au pătruns adânc în sufletele noastre, umplându-le de o bucurie imensă și de multă pace.

Sperăm ca această vizită și aceste momente unice trăite în familiile din comunitate noastră să nu fie uitate prea repede și harurile Mariei să ne însoțească pretutindeni în fiecare clipă a vieții noastre.

O, Marie, mama tuturor, roagă-te pentru noi!

Prof. Ramona Laslău

* * *

Fotografii au fost publicate pe facebook, în contul părintelui Ștefan Borta: www.facebook.com/pr.stefanb. Albumul poate fi vizualizat dând clic aici.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat