Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Vizita icoanei de la Cacica

Într-o lună închinată Maicii Domnului, iată că în ziua de Rusalii am avut bucuria de a o avea în comunitatea noastră pe sfânta Fecioară Maria prin icoana făcătoare de minuni de la Cacica, care a poposit la noi, în Parohia Târgu Ocna, în perioada 27-30 mai 2012.

De la cei mai mici până la cei mai mari am încercat ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă prin implicarea fiecăruia pentru a o primi așa cum se cuvine.

Am așteptat cu multă emoție și bucurie momentul în care mama noastră cerească a ajuns în parohia noastră. Împreună cu părintele Anton Encuți, parohul nostru, și ceilalți preoți invitați am ieșit în întâmpinarea ei unde am avut ocazia de a simți dragostea ei de Mamă.

A urmat sfânta Liturghie unde fiecare dintre noi și-a deschis sufletul în fața Maicii Domnului mulțumindu-i pentru tot ce ne oferă și pentru grija ce ne-o poartă. Părintele predicator Toma Encuță ne-a îndemnat ca pe parcursul acestor trei zile să ne apropiem cât mai mult de sfânta Fecioară, deoarece numai cu ajutorul ei putem fi alături de Isus în toate încercările pe care le întâmpinăm în viața de zi cu zi. Astfel, părintele ne-a ajutat să intrăm în interiorul nostru și să medităm asupra credinței pe care o avem și la felul în care o trăim.

Un alt moment important a fost ora mariană pregătită de sr. Monica, asistenta noastră spirituală, și de noi, tinerii Acțiunii Catolice, în care am încercat să implicăm câți mai mulți copii,credincioși, dar și persoane consacrate. Copiii, tinerii și adulții au avut ocazia de a oferi o floare Maicii Preacuratei, simbol al iubirii desăvârșite împreună cu rugăciuni și cântări de slava în cinstea ei.

Chiar dacă vremea nu a ținut cu noi, am fost într-un număr mare de credincioși, catolici, dar și ortodocși la procesiunea închinată Maicii Preasfinte pe străzile orașului nostru. La cântecul "Ave Maria", credincioșii, neținând cont de ploaia abundentă, au ridicat florile și lumânările pe care le aveau în mână, reprezentând iubirea și respectul cu care noi o prețuim cu adâncă recunoștință pentru binecuvântările și harurile primite.

În ultima zi l-am avut în mijlocul nostru pe pr. Toma Rediu, decan de Trotuș, care a celebrat sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului.

Cel mai trist moment a fost atunci când fiecare dintre noi a conștientizat că orele se scurg, iar momentul plecării este tot mai aproape. În acel moment ne doream din adâncul inimii noastre ca orele să treacă cât mai greu, iar icoana Maicii Domnului să nu ne părăsească. Însă, cu toate acestea Pr. Toma Encuță ne-a alinat durerea din sufletele noastre spunându-ne că sfânta Fecioara Maria nu ne va părăsi niciodată, deoarece ea a fost, este și va fi mereu în mijlocul nostru, noi trebuie să încercăm să nu avem absențe la "școala credinței", ci să fim adevărați elevi silitori.

Înainte de a pleca icoana, părintele paroh Anton Encuți a încheiat într-un mod solemn acest pelerinaj al icoanei de la Cacica printr-un moment de rugăciune închinat sfintei Fecioarei, unde credincioșii, cu lacrimi în ochi, au însoțit-o pe Fecioara Maria până la plecarea ei.

Mulțumim, în primul rând, Bunului Dumnezeu pentru aceste trei zile binecuvântate de har în care ne-am bucurat să o avem pe Fecioara Maria în comunitatea noastră.

Mulțumim părintelui Dumitru Patraș, pentru că a avut bunăvoința de a o aduce pe Mama noastră cerească în mijlocul nostru și mai ales pentru invitația adresată la sfârșit credincioșilor de a o vizita în sanctuarul marian de la Cacica.

Mulțumim părintelui predicator Toma Encuță, pentru cuvintele înălțătoare și pline de Duh cu care ne-a uns sufletul și ne-a făcut să deschidem ochii la adevărata credință.

Nu îl putem uita nici pe părintele paroh Anton Encuți, care a făcut ca aceste zile să fie cât mai frumoase și ne-a îndemnat să fim mereu alături de Măicuța sfântă.

Tinerii Acțiunii Catolice

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-30 mai: Târgu Ocna: Vizita icoanei de la Cacica


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat