Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gransasso (Italia): Pelerinaj al unui grup de tineri români din Roma la sanctuarul "Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate"

Și uite-așa, în prima zi a lunii florilor, tinerii de la San Vitale, alături de preoții care îi călăuzesc la Roma, pr. Daniel Iacobuț și pr. Felician Tiba, s-au pornit de dimineață să petreacă 1 Mai într-un mod mai special. Surpriza pe care ne-a făcut-o pr. paroh, Isidor Iacovici, a fost un pelerinaj la sanctuarul "Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate", la Gransasso. Deși nu ne-a putut însoți, ne-a salutat urându-ne un drum bun și o zi cât mai frumoasă.

Am plecat astfel plini de voioșie și de bucurie, cu propunerea să ne cunoaștem mai mult pe noi și între noi. Timpul până la Gransasso a zburat repede, umplut de cântece, poze, prezentările noastre și o primă parte a filmului despre viața sfântului Gabriel. Am ajuns deci într-un loc plin de aer curat, datorită munților care se ascundeau în nori, un loc plin de credință, datorită mulțimii de pelerini adunați in jurul aceluiași sfânt.

Ne-a uimit pe toți frumusețea celor două sanctuare: două, întrucât inițial mormântul sfântului Gabriel era depus în sanctuarul vechi, dar acum l-am putut vedea în sanctuarul cel nou. După ce ne-am recules deci în fața mormântului, am putut să-l cunoaștem mai bine văzând de asemenea camera în care și-a petrecut ultimii ani de viață, muzeul plin de ex-voto din partea celor care au primit o minune deosebită prin mijlocirea lui, corul și alte imagini ce descriau fiecare un mic crâmpei din viața sfântului Gabriel.

Centrul zilei a fost întâlnirea cu Cristos cel Înviat, sfânta Liturghie pe care am celebrat-o în sanctuarul cel vechi. Prin cuvintele pr. Felician pe care ni le-a adresat la predică, ne-am putut opri câteva clipe și medita la ce înseamnă a fi tineri și ce înseamnă a munci. Munca și iubirea sunt cele două picioare pe care pășește omul. Prin muncă, omul se descoperă; prin ceea ce omul face, poți cunoaște ceea ce el este. Omul are nevoie de muncă, dar fără a uita că pe lume muncește pentru a trăi și nu trăiește pentru a munci. O reflecție frumoasă, pentru noi tinerii și pentru această zi a muncii, avându-i ca exemple pe sfântul Iosif Muncitorul și pe sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate, un sfânt al tinerilor, care nu s-a dat înlături de la munca de zi cu zi.

Și cum sufletul ni l-am hrănit, a urmat și hrana trupească: mult-așteptatul prânz. Iarbă verde, umbră, aer curat, rucsacul cu bucate și toți împreună: rețeta potrivită pentru o masă copioasă.

Ziua noastră a continuat cu o plimbare prin pădure, printre copaci și stropi de ploaie, o plimbare sănătoasă, numai bună să ne amintească de potecile noastre de-acasă. După ce ne-am udat nițel, ne-am reluat drumul spre casă, cu sufletul plin de experiențe deosebite. Fiecare purta cu el un "ceva" ce i-a rămas, ce l-a impresionat. Drumul spre casă a fost la fel de tineresc: am cântat, ne-am rugat și am urmărit a doua parte a filmului de dimineață. Îi mulțumim acum la sfârșit bunului Dumnezeu pentru această zi și pr. Paroh pentru darul pe care ni l-a dat.

Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate (Francesco Possenti) este unul dintre sfinții cei mai populari ai lumii, datorită miilor de pelerini care îi vizitează sanctuarul în fiecare an. Francesco s-a născut la 1 martie 1838, la Assisi. Rămas orfan de mamă la vârsta de 4 ani, s-a mutat împreună cu restul familiei la Spoleto, unde a locuit până la vârsta de 18 ani. Foarte vivace și inteligent, s-a remarcat prin sârguința cu care studia, dar și prin modul natural prin care își trăia tinerețea: se îmbrăca la modă, făcea parte din grupuri de tineri, dar nu-și trăda niciodată valorile morale.

La 10 septembrie 1856 a intrat în noviciatul Ordinului Pasioniștilor, schimbându-și numele în Gabriel al Maicii Îndurerate, in cinstea sfintei Fecioare Maria. Alegerea vieții consacrate a fost radicală, căci își găsise în sfârșit fericirea. În scrisorile pe care le mai trimitea celor dragi scria: "Viața mea e o continuă bucurie... Mulțumirea pe care o trăiesc aici este negrăită... Nu aș schimba nici măcar un sfert de oră din această viață".

Ultimii doi ani și jumătate din viață i-a trăit în conventul situat la Isola del Gran Sasso, unde a murit, bolnav de tuberculoză, la 27 februarie 1862. Deși scurtă, viața lui a fost simplă, fără semne mari, dar marcată de eroicitatea fiecărei zile și devoțiunea față de Isus și Maria. Murind la vârsta de 24 de ani, a devenit patronul tinerilor, prin mijlocirea căruia s-au săvârșit și continuă să se săvârșească multe minuni.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Gransasso (Italia): Pelerinaj al unui grup de tineri români din Roma la sanctuarul "Sfântul Gabriel al Maicii Indurerate"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat