Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Administrarea sfântului Mir

Atmosferă de mare sărbătoare la Cleja, în Parohia "Sfântul Francisc de Assisi", luni, 28 mai 2012, când credincioșii, cei 142 de candidați la sfântul Mir, ce așteptau cu mare nerăbdare această zi, părinți, rude și prieteni din alte localități l-au așteptat cu mare bucurie pe episcopul auxiliar de Iași, Preasfințitul Aurel Percă, pentru a-l împărți pe Duhul Sfânt cu darurile sale.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie animată de vocile tinerești ale copiilor și adolescenților care așteptau cu nerăbdare momentul primirii sacramentului Confirmațiunii. La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh Iosif Demeterc a adresat PS Aurel Percă un salut de bun venit în comunitatea noastră și i-a cerut să-l implore pe Duhul Sfânt să coboare asupra copiilor și tinerilor cu sfintele sale daruri, pentru ca primindu-l în această zi pe Duhul Sfânt, să mărturisească cu mai multă tărie credința primită la Botez.

În cadrul predicii, episcopul auxiliar Aurel Percă a subliniat importanța sacramentului Mirului și a Duhului Sfânt în viața credincioșilor, reamintindu-ne tuturor că sacramentul Mirului reprezentă o maturizare în credință a celor ce îl primesc, o confirmare a credinței mărturisite de părinți și de nași în momentul Botezului. După un dialog purtat cu candidații la sfântul Mir, Preasfințitul a invitat întreaga comunitate la rugăciune, pentru ca roadele Duhului Sfânt să fie vizibile în viața de zi cu zi a fiecărui creștin. A urmat administrarea sacramentului Mirului. Candidații, plini de emoție, având alături pe nașii lor, au primit din partea episcopului ungerea cu sfânta crismă.

La încheiere, atât părintele paroh, cât și nou-miruiții i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Duhului Sfânt, primite prin sacramentul Confirmațiunii. Mulțumiri au fost adresate apoi Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoților parohiei (părintele paroh Iosif Demeterc și părintele vicar Sergiu-Doru Stoica), preoților de la altar, părinților, nașilor, precum și tuturor celor care, alături de păstorii parohiei, au colaborat la formarea nou-miruiților și la pregătirea întregii sărbători, pentru ca această zi să fie plăcută Domnului.

Cei miruiți i-au mulțumit Preasfințitului pentru că a venit la ei și le-a dăruit "pecetea Duhului Sfânt", primind totodată și darurile lui sfinte și i-au promis lui Dumnezeu că vor rămâne buni, vor fi mai responsabili și prin harul acestui sacrament doresc să parfumeze viețile lor, ale familiilor lor, precum și ale tuturor pe care-i vor întâlni, cu iubirea lui Cristos.

Primindu-l pe Duhul Sfânt, copiii și tinerii au devenit mai tari în credință și mai conștienți de misiunea lor pe acest pământ. Au lucrat intens și s-au angajat să devină discipolii Domnului nostru, Isus Cristos. Mântuitorul este în inimile noastre, ale tuturor, și trebuie să-l iubim și să-l slujim toți: cei vechi-miruiți și cei nou-miruiți. Iar acum, când l-au primit pe Duhul Sfânt, cei nou-confirmați, luminați de darurile sfinte, doresc, cu mai multă ardoare, să fie flăcării vii de credință, ca niște fii aleși de Dumnezeu Tatăl, născuți cu adevărat din apă și din Duhul Sfânt.

Îl rugăm pe Duhul Sfânt să coboare asupra noastră, a celor care am fost prezenți în jurul altarului la această minunată sărbătoare, asupra întregii comunități, precum și peste lumea întreagă, ca să aprindă inimile tuturor de iubire sfântă față de Dumnezeu cel adevărat, unul și întreit.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Cleja "Sfântul Francisc": Administrarea sfântului Mir


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat