Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Somușca: Vizita Icoanei Maicii Domnului din Cacica

În după-amiaza zilei de 20 mai 2012, întreaga comunitate din Parohia "Sfântul Luca" din Somușca a întâmpinat cu multă bucurie și emoție icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica. Mai erau de față Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de părintele Valentin Ciceu, paroh al comunității Somușca, preoții și credincioși din parohiile învecinate.

Icoana a fost întâmpinată cu un alai demn de o regină a cerului și a pământului.

Sfânta Liturghie de întâmpinare a Icoanei și celelalte sfinte Liturghii au fost speciale și totodată emoționante; la crearea acestei stări contribuind numărul mare de credincioși din Somușca și din satele vecine veniți ca să o vadă pe Maica Domnului, predicile părintelui Marius Sabău, precum și cântările înălțătoare a corul din Somușca care au reușit să emoționeze credincioșii până la lacrimi.

În tot acest timp, Icoana Maicii Domnului a fost înconjurată de sute de credincioși mânați de iubirea lor pentru sfânta Fecioară Maria care au intonat cântece și au recitat rugăciuni pentru ca Mama lor cerească să-i vegheze și să-i ajute în necazuri.

Lăcașul în care Maica Domnului a fost primită nu a putut trece neobservat, fiind împodobit cu numeroase și frumoase flori. De asemenea, și femeile din comunitate au înfrumusețat decorul îmbrăcate în straie populare deosebite.

Marți, a fost celebrată o sfântă Liturghie pentru cei bolnavi, fiind prezenți și câțiva bolnavi care au fost vizibil emoționați de prezența Icoanei Maicii Domnului și de cuvintele de încurajare a părintelui Marius Sabău.

După sfânta Liturghie de seara a avut loc procesiunea cu Icoana Maicii Domnului prin sat la care au participat un mare număr de credincioși din Somușca și din parohiile vecine.

Pe parcursul acestor zile de har pr. Marius Sabău ne-a ajutat să ne apropiem de Maica Domnului și ne-a arătat cum trebuie să fie un adevărat cinstitor al sfintei Fecioare Maria.

Miercuri, 23 mai, a fost poate una din cele mai triste zile pentru comunitate, deoarece Maica Domnului părăsea satul. Liturghia de încheiere a pelerinajului Icoanei Maicii Domnului a fost prezidată de pr. decan Farcaș Gabriel, înconjurat de preoții din parohiile vecine. În timpul sfintei Liturghii biserica din Somușca a primit, ca amintire de suflet, o icoana ce imită Icoana Maicii Domnului de la Cacica, iar părintele paroh a adresat mulțumirii tuturor celor care au venit în aceste zile în comunitatea din Somușca și mai ales preoților care i s-au alăturat în celebrarea sfintelor Liturghii.

După amiaza un număr mare de credincioși s-a adunat în jurul icoanei pentru a-și lua rămas bun. S-a recitat sfântul Rozariu ca mulțumire pentru această mare bucurie pe care comunitatea a trăit-o în aceste zile și ca mulțumire pentru toate harurile primite de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria. A fost o despărțire emoționantă. Credincioși au petrecut icoana cu aplauze puternice și cu lacrimi în ochi. Mulți spuneau cu regret că prea repede au trecut orele și zilele în care Icoana Maicii Domnului a fost în mijlocul comunității.

Sperăm ca acest pelerinaj al icoanei de la Cacica să fie un punct de referință și să trezească în familiile noastre dorința de sfințire și de convertire permanentă.

Mulțumim pr. Cristian Pal care a însoțit Icoana și pe această cale mulțumim tuturor celor care au contribuit ca această icoană a sfintei Fecioare Maria să ajungă în parohia noastră și tuturor celor au colaborat ca acest pelerinaj să fie un moment de rugăciune și de convertire.

Larisa Ghepeș și Lidia Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-23 mai: Somușca: Vizita Icoanei Maicii Domnului din Cacica


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat