Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma (Grotte Celoni): Prima Sfântă Împărtășanie

Duminică, 27 mai 2012, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, în biserica din Roma-Grotte Celoni, un grup de 14 copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie.

Povestea noastră începe undeva departe, în satele și orașele din România, acolo unde, înainte să ne naștem noi, s-au cunoscut părinții noștri. Mai întâi a fost căsătoria lor, apoi a fost botezul nostru, iar acum Prima Sfântă Împărtășanie.

Într-o astfel de zi, ne-ar fi plăcut să fie aproape și bunicii. Poate că fetițelor le-ar fi plăcut să fie îmbrăcate în mirese, dar, aici, în Italia, așa se obișnuiește, să ne îmbrăcăm în acele haine albe, frumoase, pe care le vedeți și în fotografii.

Poate că mama sau tata și-ar fi dorit să-l primim și noi pe Isus pentru prima dată în biserica în care l-au primit ei cu ani în urmă, dar, cum suntem de atâția ani în Italia, l-am primit aici.

Și apoi, celebrarea..., celebrarea a fost ca "acasă". De fapt, cuvântul l-am învățat de la părinții noștri, pentru că îl pronunță aproape în fiecare zi. Că, noi..., noi aici suntem "acasă".

De celebrat, a celebrat părintele paroh, Isidor Iacovici. Și dacă e adevărat că au venit să dea mai mare importanță sărbătorii, pe lângă părintele paroh au mai concelebrat și pr. Egidiu Condac și pr. Marius Adam. N-am bucurat să-i vedem, mai ales ca veneau din România, acolo unde de obicei mergem noi în luna august cu părinții.

La predică părintele Isidor ne-a întrebat din Catehism. Probabil că voia să vadă dacă suntem bine pregătiți! Dar cum să nu fim, dacă pregătirea a durat mai bine de jumătate de an și apoi... apropo, mulțumim sorei Maria-Ingrid Arbonos, din Congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei" și catehetei Adriana Solomon, care au avut răbdare cu noi în tot acest timp. Sincer, nu ne-a fost ușor! Pentru noi care învățăm la școală în limba italiană, care avem prieteni copii italieni, a învăța rugăciunile și principalele adevăruri de credință în limba română a fost un efort dublu. Le mulțumim, așa cum îi mulțumim și părintelui paroh care a avut încredere în noi.

Iar momentul primirii pentru prima dată a lui Isus... a fost încărcat de emoție. Nici nu-mi mai amintesc dacă am răspuns "Amin" atunci când părintele a spus "Trupul lui Cristos". Am avut emoții foarte mari!

Ceea ce însă ne-am propus la capătul acestei minunate zi din viața noastră, a fost să continuăm drumul început. Ne vom strădui să-l primim cât mai des pe Isus în sufletul nostru, să fim cuminți, să-i ascultăm pe părinți astfel încât ei să fie mândri de noi.

De aici din Roma, de departe de ceea ce părinții noștri și voi numiți "casă", vă salutăm pe toți și rămânem mereu uniți în rugăciune și în primirea lui Isus din Sfânta Împărtășanie.

Ale,
unul dintre copii

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai: Roma (Grotte Celoni): Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat