Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Noi preoți în via Domnului

Sâmbătă, 26 mai 2012, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a hirotonit cinci preoți, trei pentru Provincia Franciscană Conventuală și doi pentru Misionarii Cuvântului Divin (Verbiți). La celebrare au mai fost prezenți fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial OFMConv., pr. Gianfranco Maronese, provincial al părinților verbiți, peste o sută de preoți din țară și din străinătate, seminariști, persoane consacrate și mulți credincioși.

Preoții nou-sfințiți

  • Pentru Ordinul Franciscan

    1. Ovidiu Cojan din Parohia Romano-Catolică Bacău "Sfinții Petru și Paul"

    2. Vasile Dior din Parohia Romano-Catolică Tețcani "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

    3. Florin-Cristian Farcaș din Parohia Romano-Catolică Buruienești "Sfântul Iosif, Muncitorul"

  • Pentru Misionarii Cuvântului Divin

    1. Claudiu Eva din Parohia Romano-Catolică Roman "Inima Neprihănită a Mariei"

    2. Gheorghe Iordache din Parohia Romano-Catolică Tuta "Regina Sfântului Rozariu"

Celebrarea a început cu procesiunea din amfiteatrul institutului către capelă, acolo unde cei prezenți înălțau către Dumnezeu cântul lor de laudă și preamărire.

După tămâierea sfântului altar și începerea celebrării, a urmat salutul de bun venit adresat tuturor oaspeților de fr. Mihai Gal, guardian al conventului "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman și îndemnul PS Aurel de a fi alături de cei cinci candidați cu rugăciunea de mijlocire, pentru ca sacramentul pe care aveau să-l primească să fie păstrat cu bucurie și fidelitate.

După proclamarea cuvântului divin, PS Aurel a ținut cuvântul de învățătură, în care a prezentat figura și menirea preotului, insistând pe rolul său de mijlocitor între Dumnezeu și oameni, de slujitor al cuvântului, de împărțitor al tainelor mântuitoare, de "sare a pământului și lumină a lumii", de exemplu de slujire și dăruire, după modelul preotului veșnic Cristos.

La apelul candidaților, fiecare a răspuns "Prezent" făcând un pas in față și afirmând astfel angajamentul lor de a-l urma pe Cristos pentru toată viața. Preasfințitul s-a rugat lui Dumnezeu ca să-i primească în rândul miniștrilor săi sacri prin învrednicirea lor cu taina sfintei Preoții. Au urmat celelalte acțiuni prevăzute de ritualul de hirotonire: prosternarea candidaților și intonarea litaniei tuturor sfinților, impunerea mâinilor de către episcop, urmat de toți preoții de față, rugăciunea de consacrare, îmbrăcarea veșmintelor preoțești, ungerea mâinilor cu ulei sfânt, înmânarea pâinii și vinului și dăruirea păcii.

Liturghia a continuat cu oferirea darurilor și prefața, preoții nou-sfințiți urcând pentru prima dată la altar pentru a celebra, împreună cu episcopul și cu preoții, prima lor sfântă Liturghie.

La sfârșitul celebrării, un preot nou-sfințit a mulțumit, în numele tuturor, în primul rând bunului Dumnezeu pentru că i-a chemat la viață și i-a chemat să-l urmeze pe Fiul său Cristos; de asemenea, și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au contribuit la creșterea și formarea lor și la organizarea celebrării, pentru ca, la final, să se încredințeze rugăciunilor celor de față, ca să rămână mereu slujitori fideli și plini de credință.

PS Aurel Percă a felicitat pe noii preoți și provinciile din care provin, transmițând tuturor și salutul PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, care a fost alături cu rugăciunea și dragostea sa părintească de cei hirotoniți. PS Aurel a mulțumit, de asemenea, lui Dumnezeu pentru darul noilor preoți, și i-a îndemnat pe cei prezenți să continue să-i susțină cu rugăciunea și grija lor, pentru ca misiunea pe care au primit-o să fie cât mai rodnică, iar viața lor să se conformeze tot mai mult cu Cristos pe care-l vor reprezenta printre oameni.

La final preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Sărbătoarea a continuat după Liturghie, preoții nou-sfințiți bucurându-se împreună cu rudele lor care le-au oferit flori, i-au felicitat și s-au bucurat împreună de marele dar pe care l-au primit de la Dumnezeu, în timp ce ceilalți prezenți s-au adunat pentru a servi prânzul, oferit cu dragoste de frații franciscani.

Pace și bine!

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 mai: Roman: Noi preoți în via Domnului


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat