Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Camilian Demetrescu: Moartea, sărutul lui Dumnezeu

În locuința sa din Gallese, nu departe de Viterbo, în centrul Italiei, a trecut recent (6 mai 2012) la cele veșnice Camilian Demetrescu, un renumit pictor român, sculptor și cercetător de artă romanică. A căutat prin artă să vorbească despre Dumnezeu. Înmormântarea a avut loc în ziua de 8 mai în Gallese, localitate de care a fost legat și în care și-a redescoperit credința.

S-a născut în anul 1924 în Bușteni. A fost botezat în Biserica Domnească din Bușteni, cu numele de Paul Constantin. Pierzându-și tatăl, care a murit la 36 de ani, a luat numele acestuia: Camilian. A studiat medicină, filozofie și Bellearte la București, În anul 1969 a cerut azil politic în Italia. Prin diverse articole denunță ororile comunismului. Restaurând o biserică romanică (sec. XII) în anul 1977, arta și viața prind o altă direcție. De la abstract trece la simbol. În anul 1979, cu ocazia unei expoziții la Paris, îl întâlnește pe Mircea Eliade. Abandonează definitiv abstractismul și se dedică artei inspirate din sacru. Cutreieră Europa în lung și-n lat, cu hârtie și creion în mână, pentru a se "alfabetiza", după cum spune el însuși, cu limbajul simbolic al artei romanice. Redescoperă tezaurul de artă creștină medievală, reevaluează alegoria și simbolul. Lucrările sale, sculpturi, picturi, tapiserii, goblenuri, vor începe să aibă au caracter religios, fiind apreciate de foarte mulți. În anul 2008 donează o colecție de tapiserii care întâmpină pelerinii în sălile Aulei "Paul al VI-lea" din Vatican. Ține conferințe și publică câteva volume, organizează expoziții în Italia și în străinătate, primește mai multe premii.

Trecerea sa la cele veșnice atrage atenția asupra morții. Cum vede Camilian Demetrescu moartea? Ca un sărut din partea lui Dumnezeu pentru om. De aceea una dintre lucrările lui din anul 1996 se numește chiar așa: "Moartea, sărutul lui Dumnezeu".

Pornește de la ideea lui Mircea Eliade despre hierofanii, manifestări ale sacrului în existența omului. Dumnezeu se manifestă în realitatea morții. Ca atare Demetrescu reprezintă moartea ca un principiul al marii inițieri care împiedică distrugerea spirituală și conduce la adevărata viață: "Mors janua vitae" (Moartea, poarta vieții). Atâta timp cât există cultul morții, moartea nu și-a pierdut sensul. Este un nou început: pământului îi este restituit trupul iar cerului sufletul. Dumnezeu îl primește la sine pe acela pe care îl cheamă. În tablou apar mai multe simboluri. În partea de sus este lebăda cu două capete cu alfa și omega pe aripi: reprezintă eternitatea. Cristos este începutul și sfârșitul, alfa și omega. În partea dreaptă de sus este lebăda care pescuiește peștele: Cristos este pescar de suflete. În partea de jos este porumbelul care zboară din cușcă, reprezentând sufletul care lasă trupul. În dreapta jos este sufletul (peștele), care urmează fidel corabia Bisericii cu catargul în formă de cruce.

Camilian Demetrescu a pictat și moartea răsturnată de civilizația noastră: moartea ca dezintegrare și ca sfârșit a toate. Deoarece sufletul nu există, se pune accentul pe conservarea trupului (eforturi pentru congelare, sicrie sofisticate etc.). Există o teroare, o frică de cadavru care trebuie ascuns. Când cultul morții ia sfârșit, totul devine inutil. Tabloul reprezintă mașina timpului care demolează carcasa umană. Ca simboluri, în partea de sus este lebăda care ciugulește peștele (sufletul), emblema lui Satan. Jos, neantul - locuința șarpelui. În dreapta este cifra 1 care își pierde aripile: totul începe să fie redus la zero. Este concepția societății moderne despre moarte.

La o expoziție intitulată "Hierofanii, între speranță și nihilism", un tânăr l-a întrebat pe pictor: "Maestre, pe ce cale trebuie să apucăm?". Camilian Demetrescu a răspuns: "Voi, cei din generația voastră, vă aflați astăzi, după apusul ideologiilor, la o răscruce cu numai două direcții: într-o parte, bulevardul larg, autostrada care duce la nihilism, la cultura lui «nu»; într-alta, cărarea culturii spirituale, a lui «da», care conduce la Dumnezeu. Trebuie să alegeți. Înțeleg că e greu. Autostrada este rapidă, captivantă, dar nu duce nicăieri, sfârșește în balta dezamăgirii. Cărarea, în schimb, este îngustă, dar merge departe. Cei mai mulți, probabil, vor alege autostrada. Dar voi, voi ce alegeți?".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat