Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Primind vizita statuii sfintei Fecioare Maria de la Fatima

Miercuri, 23 mai 2012, comunitatea catolică românească din Cesano (Italia) și împrejurimi a trăit clipe de neuitat, în jurul unui oaspete de seamă: statuia sfintei Fecioare Maria de la Fatima dar și a relicvelor Iacintei și a lui Francisc, doi dintre cei trei păstorașii cărora le-a apărut Maica Domnului acum 95 de ani (13 mai 1917), la Fatima.

"Vestea că sfânta Fecioară Maria de la Fatima vine la noi nu ne-a putut lăsa indiferenți" au fost cuvintele cu care majoritatea românilor veniți la acest mare eveniment au lăsat toate pentru a trăi împreună bucuria de a fi alături de mama noastră cerească.

"Binecuvântată cea care vine în numele Domnului" a fost motoul acestui pelerinaj/vizite a statuii sfintei Fecioare Maria de la Fatima la Cesano. Inițiativa de a aduce copia statuii Mariei de la Fatima la Cesano i-a aparținut parohului comunității italiene, pr. Federico Tartaglia, care a vrut să se folosească de această ocazie pentru a face să crească devoțiunea față de sfânta Fecioară și mai ales apropierea credincioșilor de sacramente.

Deoarece alături de mama noastră cerească oamenii vor mereu să stea mai mult, imaginea Mariei a sosit la Cesano duminică, 20 mai, în jurul orei 18.00 și va rămâne în comunitate până duminică, 27 mai, în jurul orei 9.30. În tot acest timp, biserica "San Sebastiano" din localitate a devenit un adevărat sanctuar, un loc de pelerinaj și de har, pentru toți pelerinii (în special italieni, dar și de alte naționalități) care au venit să o viziteze.

Pe lângă programul destul de intens organizat de comunitatea locală, în limba italiană, parohul comunității, de comun acord cu pr. Adrian Chili, păstorul comunității catolice românești din dieceză, a găsit spațiu și pentru comunitatea catolică românească. De aceea, pe lângă celebrarea multilingvă (italiană, română, spaniolă și engleză) de marți de la ora 18.00 s-a creat spațiul necesar, astfel încât miercuri, 23 mai, la ora 19.30 să fie posibilă celebrarea sfintei Liturghii și în limba română. Aceasta a fost celebrată de pr. Isidor Iacovici, la care, pe lângă pr. Adrian Chili, parohul comunității catolice românești din localitate, au mai concelebrat alți opt preoți români prezenți la Roma (majoritatea pentru studii), iar alți doi preoți au fost prezenți în scaunul de Spovadă pentru a împărți milostivirea și îndurarea Domnului.

"Am auzit că aveți oaspeți de seamă aici în localitate și de aceea am venit și noi", acestea au fost cuvintele cu care Mons. Anton Lucaci a început cuvântul de învățătură la care au participat un număr mare de credincioși români veniți chiar și de la 50 km distanță, pentru a fi alături de Maria de la Fatima. Mons. Anton, responsabil cu Radio Vatican, secțiunea limba română, a ținut să prezinte în câteva cuvinte istoria aparițiilor de la Fatima, dar și mesajul, mereu actual, pe care Maica Domnul îl adresează fiilor săi.

Bucuria și emoțiile celor prezenți s-a simțit cel mai mult în cântecele și rugăciunile cu care cei prezenți s-au prezentat înaintea Domnului. Pentru a nu uita de obiceiurile și cultura românească, costumele populare românești și prezentarea darurilor la altar, au îmbogățit și înfrumusețat celebrarea.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Adrian, păstorul acestei comunități, a mulțumit tuturor celor prezenți și în special preoților care au concelebrat într-un număr atât de mare, încât niciodată credincioșii români catolici de aici nu au mai văzut. Înainte de binecuvântarea finală acesta, împreună cu toți preoții concelebranți și mulțumea credincioșilor, s-a rugat înaintea statuii de la Fatima "Actul de consacrare către Inimă Neprihănită a Mariei", prin care a dorit să consacre întreaga comunitate catolică românească ocrotirii și mijlocirii Mamei noastre cerești.

Mulțumim Domnului pentru darul pe care ni l-a făcut de a o avea pe Mama lui alături de noi și pentru că ne-a făcut să-i simțim bucuria și căldura unei inimi de mamă, care ne ocrotește și veghează mereu asupra noastră din cer.

Lidia Susanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 mai: Cesano: Primind vizita statuii sfintei Fecioare Maria de la Fatima


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat