Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea studenților din cadrul institutelor teologice din Dieceza de Iași

Marți, 1 mai 2012, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc întâlnirea fraternă dintre frații studenți din cadrul acestui institut și studenții aflați în formare la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, eveniment al cărui obiectiv a fost acela al unei cunoașteri reciproce și al unei colaborări rodnice atât la nivel instituțional, cât și interpersonal.

După întâmpinarea oaspeților și salutul de bun venit, a urmat celebrarea sfintei Liturghii prezidată de către părintele Ioan Horvat, rectorul de formare al fraților studenți franciscani conventuali, la care au concelebrat părintele Benone Lucaci, rectorul Institutul Teologic din Iași, precum și ceilalți formatori ai celor două institute.

În cadrul omiliei, adresându-se studenților care se află în drumul de formare în vederea accederii la ministerul Sfintei Preoții, părintele Ioan Horvat a reliefat, pe de o parte, chipul lui Isus, Păstorul cel Bun, modelul prin excelență, mai ales pentru cei care sunt chemați să devină un "Alter Christus", iar, pe de altă parte, imaginea sfântului Iosif, bărbat drept în care a strălucit în egală măsură și virtutea tăcerii, calități atât de necesare celor care vor fi viitorii slujitori ai lui Cristos. Totodată, a fost evocată și personalitatea episcopului franciscan Nicolae Iosif Camilli care, la început, deși doar cu trei studenți, a avut inițiativa deschiderii unui seminar pentru formarea clerului indigen.

Un al doilea moment al programului l-a constituit organizarea unui meci amical de fotbal între studenții celor două institute, fiind urmat de o agapă frățească, după care s-au îndreptat cu toții spre amfiteatrul institutului, acolo unde au avut ocazia de a-și împărtăși diferite aspecte, trăiri și impresii din experiența vieții formative specifică fiecărui institut.

După acest moment a fost oferită posibilitatea de a vizita biblioteca institutului, fiind făcută și o prezentare a fondului de carte și al modului în care acesta a fost constituit.

La finalul întâlnirii, odată cu manifestarea recunoștinței și a bucuriei de a fi trăit aceste momente deosebite de comuniune, a fost exprimată și dorința ca astfel de evenimente să se repete și, de ce nu, să devină o tradiție vie și semn concret al colaborării și al bunei înțelegeri dintre cele două institute care își desfășoară activitatea în cadrul diecezei noastre de Iași.

Impresii în urma întâlnirii:

"Astăzi, 1 mai, în sărbătoarea sfântului Iosif Muncitorul, am avut prilejul de a vizita pe studenții de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, care ne-au primit cu o căldură deosebită. Am pregătit împreună sfânta Liturghie, în cadrul căreia părintele rector al Institutului Franciscan, Ioan Horvat, ne-a înălțat inimile, scoțând în evidență chemarea la sfânta Preoție. După celebrarea euharistică a urmat un meci de fotbal disputat în spiritul fratern și o agapă frățească încheiată cu un schimb de experiențe. Pe tot parcursul întâlnirii am simțit din plin o mare bucurie izvorâtă din cunoașterea mai îndeaproape a fraților noștri franciscani. Fie ca împărtășirea aceluiași ideal, de a deveni preoți sfinți asemenea lui Isus Cristos, să ne însuflețească în drumul nostru, întăriți continuu de rugăciunea Maicii noastre cerești pentru fiii ei. Regina preasfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!" (Cristian Nistor, anul II, ITRC)

"Vizita studenților de la Iași împreună cu formatorii lor a avut un profund caracter fratern, ce a constituit o ocazie de a ne revedea prietenii și de a face noi prieteni, de a împărtăși reciproc din experiențele de viață comunitară și intelectuală, de a pune în evidență multiplele aspecte ce ne sunt comune și a lăsa la o parte puținele lucruri ce ne diferențiază. Deși este prima întâlnire de acest fel din ultimii ani, sper ca această inițiativă să nu rămână la stadiul de eveniment sporadic, ci să se transforme într-o obișnuință, pentru că sunt convins că este necesar a construi încă de pe acum o legătură cu cei alături de care probabil vom munci în via Domnului" (Fr. Andrei Mîrț, anul II, ITRCF).

"Experiența pe care am trăit-o astăzi la frații noștri franciscani a fost cu adevărat fraternă. Am avut ocazia să trăiesc ziua liberă într-o ambianță de pace și bine. A fost un moment scurt, dar intens, în care am putut să ne împărtășim unii altora stilul nostru de viață. Sper ca astfel de inițiative să nu ne blocheze, căci noi trebuie să ne cunoaștem, pentru ca într-o zi să știm împreună cu cine aruncăm sămânța Cuvântului" (Leonard Farcaș, anul III, ITRC).

"Întâlnirea cu seminariștii din Iași m-a ajutat, în primul rând, să am o viziune cât mai reală despre realitatea în care ei «trăiesc, se mișcă și sunt» (cf. Fap 17,28). Am putut observa că atât ei, cât și noi, seminariștii franciscani suntem la etapa în care nu ne pregătim pentru nimic altceva decât pentru a sluji Biserica lui Cristos. Această întâlnire m-a făcut, de asemenea, să conștientizez că mă aflu în rândul acelor tineri luați dintre oameni pentru ca ulterior să fie trimiși printre aceștia, tineri căutători de Dumnezeu, El fiind unicul care poate oferi sens, pace, fericire, fidelitate, curaj în oferirea întregii noastre vieți în slujba Împărăției sale. Împărtășirea reciprocă mi-a dat oportunitatea să cunosc și ceea ce este specific fiecărui seminar în parte, întărindu-mi convingerea că diversitatea este un bun prilej de îmbogățire reciprocă. În cele din urmă, mărturisesc că am fost impresionat de deschiderea, de atmosfera plăcută și plină de comuniune care a fost prezentă între noi și care sper că va continua" (Fr. Emanuel Dorcu, anul IV, ITRCF).

"Comuniune și misionaritate sunt cuvintele însemnate în inimă, în urma zilei de azi. Așa cum a subliniat și părintele rector franciscan la predică, misionaritatea noastră trebuie să constea în căutarea tuturor oamenilor, indiferent de condițiile lor sociale. Noi, ca seminariști, trebuie să transformăm darul primit în certitudini de urmat în comunitățile noastre" (Emilian Jitaru, anul IV, ITRC).

"Mă bucur pentru faptul că întâlnirea de care am avut parte ne-a oferit posibilitatea unei cunoașteri reciproce mai profunde a particularităților institutelor noastre, ne-a ajutat să ne deschidem mai mult unii față de alții și să înțelegem că împreună ne pregătim pentru o misiune bine-precizată: aceea de a-i conduce pe oameni la Cristos, Păstorul cel Bun, ai cărui ucenici dorim să devenim prin sacramentul Sfintei Preoții. Am înțeles că împreună suntem cu adevărat o forță în ceea ce privește mărturia evanghelică pe care suntem chemați să o dăm, nu numai în dieceza noastră, dar în lumea întreagă" (Fr. Vlad Bejan, anul VI, ITRCF)

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Roman: Întâlnirea studenților din cadrul institutelor teologice din Dieceza de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat