Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Almanahul "Presa Bună" 2012

Editura "Presa Bună" anunță apariția Almanahului "Presa Bună" 2012, ajuns la a XX-a ediție.

Așa cum ne-am obișnuit, apariția acestei publicații este salutată de PS Petru Gherghel, în cadrul unui cuvânt înainte intitulat "În slujba comuniunii și a cunoașterii între familii", în care Excelența Sa compara Almanahul "Presa Bună" cu "o icoană a Bisericii noastre locale, o carte în care se oglindesc toate instituțiile și structurile diecezane și, mai ales, se regăsesc familiile creștine ce compun trupul Bisericii (...). Îi încurajăm pe toți fiii Bisericii noastre și pe fiecare familie în parte - scrie mai departe PS Petru Gherghel - să se apropie cu bucurie de această carte, ce se adresează tuturor și care are menirea să contribuie la o împărtășire spirituală cu date ce privesc credința, învățătura transmisă de slujitorii Bisericii, cu norme ce privesc trăirea spirituală ce decurge din tezaurul moștenit de la străbuni, informații cu privire la evenimentele ce s-au desfășurat și se desfășoară în Biserica Universală și, mai ales în Biserica locală (...)".

La rândul său, pr. Cornel Cadar, coordonatorul Editurii "Presa Bună" și redactorul coordonator al almanahului, semnează o "Premisă", în care prezintă semnificația anului 2011 pentru Biserică, creionând totodată evenimentele previzibile ale anului 2012. Pe plan universal, pr. Cornel Cadar prezintă câteva evenimente care au marcat anul 2011, cum ar fi cele cinci călătorii pastorale ale papei Benedict al XVI-lea în afara Italiei, publicarea celui de-al doilea volum al cărții lui Benedict al XVI-lea: Isus din Nazaret. De la intrarea în Ierusalim până la înviere; împlinirea a zece ani de la semnarea "Cartei ecumenice"; beatificare papei Ioan Paul al II-lea; publicarea "Youcat" (Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri); 30 de ani de la semnarea exortației apostolice Familiaris consortio; 60 de ani de preoție ai Sfântului Părinte; Ziua de reflecție, dialog și rugăciune pentru pace și dreptate în lume împreună cu liderii religiilor.

Pe plan local, pr. Cornel Cadar enumeră câteva evenimente importante care au avut loc în anul 2011, dedicat familiei și căsătoriei creștine, cum ar fi pelerinajele la Cacica și Sighetu Marmației; Ziua Tineretului la nivel diecezan la Butea; hirotonirea a 25 de preoți; 125 de ani de la deschiderea Seminarului "Sfântul Iosif"; comemorarea a 60 de ani de la moartea episcopului martir dr. Anton Durcovici; sfințirea a șapte noi biserici și altele.

Anul 2012 va fi marcat în plan universal de noi călătorii pastorale ale papei Benedict al XVI-lea în afara Italiei, de cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor care se va desfășura la Milano între 30 mai și 3 iunie; de Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor, cu tema "Noua Evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine".

Așa cum se cunoaște, papa Benedict al XVI-lea a proclamat Anul Credinței, începând cu 11 octombrie 2012, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a deschiderii Conciliului Vatican II și a împlinirii a 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice.

Pe plan local, anul 2012 va fi dedicat familiei și căsătoriei creștine, și va consemna două evenimente de mare însemnătate: cea de-a VI-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (Iași, 22-26 august), respectiv cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Tineretului Catolic (Iași, 25-29 iulie).

Almanahul "Presa Bună" 2012 conține rubrici bogate în articole, precum Anul Familiei, Anul Credinței, Ioan Paul al II-lea - beatificat, Viața consacrată, ZMT Madrid, Pelerinaje, Poezii, Istorie, Statistici, Au trecut la Domnul, majoritatea articolelor fiind prelucrate după alte articole ce au fost publicate pe situl Episcopiei Romano-Catolice Iași, precum și pe alte situri catolice.

Iubitorii de istorie, de exemplu, pot afla în cadrul rubricii Istorie partea a doua a valorosului studiu publicat în anul 1940 de istoricul pr. Bonaventura Morariu OFMConv., intitulat "Seria cronologică a prefecților apostolici ai vechii noastre Misiuni în Moldova și Țara Românească în sec. al XVII-lea și al XVIII-lea". Traducerea este o premieră în istoriografia catolică românească, fiind asigurată de pr. Iosif Agiurgioaei.

De asemenea, rubrica Au trecut la Domnul este un prilej de a ne reaminti figurile bisericești ilustre care au decedat în cursul anului 2011: pr. Anton Sociu, OFMConv., pr. Iosif Blaj, OFMConv., pr. Giovanni Petrone, OFMConv., sr. Elena Doboș, pr. Alexandru Suceu, OFMConv., sr. Fiorella Chinappi, pr. Mihai Gal, pr. Alberto Marson, SDV, sr. Maria-Alexandra Ciortea, OA, pr. Sebastian Vârgă, sr. Maria Gabor, NDS.

Au fost reactualizate, totodată, tradiționalele rubrici Organizarea Diecezei de Iași și Utile, iar la sfârșitul almanahului este publicată o listă a tuturor lucrărilor care au apărut la Editura "Presa Bună" Iași, după anul 1990.

Merită evidențiat efortul depus în realizarea Almanahului "Presa Bună" 2012 de colectivul de redacție coordonat de pr. Cornel Cadar, lucrare pe care PS Petru Gherghel o recomandă "tuturor credincioșilor și familiilor diecezei noastre, precum și tuturor celor care sunt dornici să intre în legătură cu Biserica noastră locală".

Menționăm faptul că Almanahul "Presa Bună" a apărut cu mult succes și înainte de anul 1948, fiind totodată un demers cultural unic în peisajul cultural din cadrul Bisericii Catolice din România, publicația fiind o sursă bibliografică intens folosită și citată de mulți cercetători în diverse domenii.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Almanahul "Presa Bună" 2012
Ed. "Presa Bună", 2012, 14x21 cm, 382 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat