Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Campus de formare pentru adulții din Acțiunea Catolică

În perioada 18-20 mai 2012, a avut loc campusul de formare adulții din Acțiunea Catolică, cu tema "Familia, munca, sărbătoarea", la Mănăstirea Carmelită din Luncani. Au fost prezenți 56 de participanți (acționari și simpatizanți ACA) din 15 parohii din Dieceza de Iași.

La acest campus au fost momente de formare cu temele: "Familia, munca și sărbătoarea", prezentat și comentat de pr. Felix Roca, și "Activitatea în grup, izvor de bucurie și binecuvântare" prezentat și explicat de pr. Alois Moraru. Catehezele: "Familia însuflețește societatea", prezentată de Anca Frona (fostă Lucaci), precum și "Munca și sărbătoarea în familie", prezentată și comentată de Viorica Spătaru (ambele membre ale ACRO.), au adus o completare la momentele de formare.

Aceste cateheze sunt o pregătire pentru cea de-a VII- a întâlnire a familiilor de la Milano, din 28 mai - 3 iunie 2012, la care va participa Anca Frona, din partea A.C.A. Iași.

Atât temele propuse pentru dezbatere, cât și catehezele au pus în prim plan familia, cu bune, cu reușite pe plan spiritual, moral, social, dar și cu dificultăți și probleme. În discuții s-au căutat soluții care să revigoreze și să întărească relațiile de cuplu, știindu-se că "familia este prima școală de virtuți morale și sociale".

După expunerea temelor în plen s-a lucrat pe grupe, în laboratoare formate din membri ACA din diferite parohii. Iată câteva din întrebările la care cei prezenți au căutat răspunsuri:

- Ce valori învață copiii din modul nostru de a trăi?

- Ce atenție acordă familia noastră vieții sociale?

- Ce ajutor oferim săracilor și celor în nevoi?

- Care sunt cele mai urgente nevoi ale comunității noastre?

- Ce putem face față de cel în necaz?

- Care sunt familiile pe care le putem ajuta și cum?

În întâlnirea noastră s-au găsit unele răspunsuri, însă aceste teme vor trebui dezbătute în parohiile noastre cu toți membrii ACA.

Foarte importante au fost și momentele de rugăciune: Laudele, Vesperele, sfintele Rozarii, adorațiile particulare, sfintele Liturghii, la care preoții celebranți, asistenți spirituali ai ACA: pr. Iosif Dămătăr, pr. Alois Moraru, pr. Felix Roca, au arătat prin predicile și alocuțiunile lor rolul ACA în familii cum se pot depăși momentele de dificultate, cum să se procedeze pentru a diminua numărul divorțurilor, al avorturilor, al migrărilor din familii, al abandonului familial, al viciilor etc. Toate acestea au încununat și întărit cele expuse în teme și cateheze.

Nu se putea desfășura un campus pe teme ale familiei fără a sărbători familia. Așa că s-a organizat o agapă familială în care am sărbătorit o familie (familia Trifescu din Roman) care a împlinit 30 de ani de căsnicie, o familie de buni creștini, în care și soțul și soția sunt membri ACA încă de la înființare. "La mulți ani" lor și tuturor familiilor din ACA!

Nu este de neglijat nici faptul că s-au licitat o serie de produse (alimentare, iconițe, obiecte etc.) aduse și prezentate de membrii ACA. Banii obținuți vor folosi tinerilor din AC la întâlnirea națională, de la Iași, din iulie 2012.

Aș aprecia campusul ACA ca o reușită a întâlnirilor noastre, nu numai datorită dezbaterilor pe tema propusă, ci și ca organizare. Aș menționa buna colaborare a doamnei Viorica Spătaru (responsabil diecezan ACA), cu toți responsabilii parohiali ACA, cu asistenți spirituali, cu toți cei de la mănăstirea carmelită, pentru buna organizare și desfășurare a campusului ACA.

Augustina Palade

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-20 mai: Luncani: Campus de formare pentru adulții din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat