Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pralea: Consfătuirea profesorilor de religie și simpozion național

Profesorii de religie din Dieceza de Iași au avut programate pentru zilele de 18, 19 și 20 mai 2012, la Pralea (în comuna Căiuți, județul Bacău), trei activități importante (prevăzute în calendarul activităților Oficiului pentru Pastorația școlară și Predarea Religiei în școli): o zi de reculegere și interiorizare (exerciții spirituale), o zi dedicată simpozionului național "Rolul Bisericii, familiei și școlii în educația contemporană" și o zi de reflecție și consfătuiri pe tema educației catolice.

Toate cele trei activități au avut ca puncte de desfășurare casa diecezană de spiritualitate "Don Bosco" din Pralea și biserica "Sfântul Nume al Mariei" a Parohiei Romano-Catolice din Pralea și au adunat circa 40 de profesori din Dieceza de Iași.

Ziua de vineri, 18 mai, a fost dedicată spiritualizării și interiorizării. Programul a început la ora 17.30 cu o meditație prezentată de pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, urmată de sfânta Liturghie în biserica "Sfântul Nume al Mariei" din Pralea. După cină, de la ora 20.30, profesorii au petrecut o oră de în rugăciune alături de Isus euharisticul.

Ziua de sâmbătă a fost mai plină. Dimineața, de la ora 9.00, profesorii au participat la prezentarea în plen a câtorva lucrări înscrise pentru ediția din acest an a simpozionului profesorilor de religie. Moderatorii acestei sesiuni au fost: conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae (Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași), prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc (inspector școlar diecezan) și prof. dr. Violeta Apostu (profesor în cadrul Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești).

Simpozionului național "Rolul Bisericii, familiei și școlii în educația contemporană", organizat de Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, a punctat deja a treia ediție în acest an. Tema abordată a fost "Familia și valorile ei", în strânsă legătură cu preocupările și planul pastoral al Diecezei de Iași, aflate în al doilea an consecutiv dedicat Familiei și Căsătoriei creștine.

Secțiunile simpozionului au fost:

  1. "Comunicări științifice și/ sau metodice",

    1. Apologia familiei de la scrierile marilor teologi și filosofi creștini la scrierile teologilor contemporani,

    2. Familia și valorile ei creștine în literatură, artă, societate

    3. Educația pentru familie în Biserică și școală (inclusiv exemple de bune practici, activ extracurriculare, lucrări transdisciplinare)

  2. "Creație", cu tema: "Universul familiei" (proză, poezie, dramaturgie).

La ora 11.00, profesorii împreună cu comunitatea catolică din Pralea au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. În jurul altarului au concelebrat pr. Benone Lucaci (rectorul Seminarului mare), pr. Toma Rediu (decan de Trotuș), pr. Valentin Aenoaei, pr. Iosif Enășoae, pr. Iosif Bisoc, pr. Petru Tamaș și pr. Richard Toth. În biserică au fost, pe lângă profesori, și un număr mare de credincioși din Pralea.

În predica sa, Preasfințitul a evocat personalitatea părintelui Anton Dănculesei (paroh de Pralea), de la a cărui moarte au trecut șase ani. La fel, în încheiere, parohul locului, pr. Richard Toth, a evidențiat rodul muncii acestui păstor care a muncit neobosit pentru ca și copiii și tinerii și profesorii să găsească în edificiul Casei "Don Bosco" un loc propice recreerii, educației creștine, spiritualizării, dar și culturii.

După prânz, Preasfințitul Aurel s-a aflat în mijlocul profesorilor adunați în sala de conferințe a Casei "Don Bosco" din Pralea pentru a trage concluziile sesiunii de comunicări a simpozionului profesorilor, pentru a aduce salutul Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, și pentru face câteva comunicări în prima ședință din cadrul consfătuirii anuale a profesorilor de religie. A fost prezent, în partea a doua a consfătuirii, și părintele Valentin Aenoaei (director executiv la Centrul Misionar Diecezan) care le-a vorbit profesorilor despre necesitatea implicării elevilor în sprijinirea activității misionare a Diecezei de Iași din Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador.

În seara zilei de sâmbătă, profesorii au primit vizita unui grup de copii din Pralea care, coordonați de prof. Mariana Ciorbă, au prezentat un program artistic foarte reușit. Restul serii a fost dedicat muzicii și divertismentului.

Duminică, 20 mai, a fost ziua concluziilor pentru cele discutate la consfătuire. Părintele inspector Iosif Bisoc a evidențiat rodul activității din acest an școlar, al profesorilor din Dieceza de Iași - multele premii obținute de elevii catolici din dieceză la olimpiadele de la Cluj și Onești, apoi a vorbit despre necesitatea responzabilizării tuturor colegilor față de missio canonica, menținerea unei relații bune și a colaborării cu părinții parohi, dar și a colaborării cu colegii din cele patru zone ale Diecezei de Iași: Iași, Roman, Bacău și Onești pentru reușita concursurilor specifice și pentru apropiatele modificări din sistem.

Încheierea celor trei zile de la Pralea s-a făcut în jurul altarului aceleiași biserici parohiale, în mijlocul comunității adunate pentru slujba duminicală de la ora 11.00. La predică, părintele Bisoc a mulțumit prălenilor și parohului lor pentru ospitalitate și deschidere.

Prof. Cristian Scripcaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-20 mai: Pralea: Consfătuirea profesorilor de religie și simpozion național


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat