Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vizita cardinalului Christoph Schönborn cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa

Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a fost prezent în zilele de 21 și 22 mai 2012 la Iași, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Eminența sa este al treilea cardinal al Bisericii Romano-Catolice care primește acest titlu din partea Universității ieșene, după cardinalul Zenon Grocholewski (5 noiembrie 2010) și cardinalul Karl Lehmann (28 aprilie 2004).

Luni, 21 mai, începând cu ora 17.00, comunitatea academică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a avut ocazia de a primi în mijlocul ei pe una dintre cele mai proeminente figuri ale Bisericii Catolice contemporane, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena. Prezența Eminenței sale la Iași a fost ocazionată de primirea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea acestei instituții de cultură, în semn de prețuire față de activitatea marcată de spiritul de colaborare generoasă cu toți oamenii de bunăvoință, așa cum o spune și motoul său episcopal: "Vos autem dixi amicos" ("Pe voi însă vă numesc prieteni" - In 15,15). Alegerea cardinalului Schönborn pentru acest titlu vine ca o recunoaștere a contribuției sale în crearea unui spațiu de întâlnire și colaborare între Biserică și lumea modernă și/sau postmodernă în vederea împlinirii planului lui Dumnezeu, care dorește o familie umană unită, o lume a dreptății și a păcii, în care să fie recunoscute și respectate drepturile fundamentale ale tuturor oamenilor, creați cu toții după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Ceremonia a fost deschisă de prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității, care l-a prezentat pe distinsul oaspete auditoriului. După acest moment, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a citit discursul Laudatio, prin care a evidențiat calitățile științifice, pastorale și umane ale cardinalului Schönborn. Discursul episcopului de Iași a cuprins patru puncte: o prezentare generală a profilului uman și a motivației care a stat la baza acordării acestui titlu, o prezentare succintă de natură biografică, evidențierea contribuției sale științifice și o concluzie în care s-a pus în lumină dimensiunea ecumenică a activității cardinalului și contactele pe care acesta le-a avut cu diferiți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. După citirea, în limbile latină și română, a diplomei prin care se conferea titlul de "Doctor honoris causa", cardinalul Schönborn a mulțumit printr-un discurs în care a evidențiat importanța studiului plecând de la izvoare: Ite ad fontes ("Mergeți la izvoare"), indicând necesitatea studierii teologiei "în genunchi", adică importanța umilinței în înțelegerea teologiei.

La sfârșit, corul "Gaudete" al Facultății de Teologie Romano-Catolică a susținut un recital muzical cu implicație ecumenică, marcând astfel încheierea acestui moment cultural deosebit.

În cea de-a doua zi a prezenței sale la Iași, marți, 22 mai, cardinalul Christoph Schönborn a fost oaspetele Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Înaltul prelat a mai fost oaspetele Institutului și cu alte ocazii, dar s-a arătat foarte emoționat, aflându-se în mijlocul comunității academice a Institutului.

Cardinalul Schönborn a fost însoțit de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și de pr. Pavel Balint, care lucrează de mai mulți ani în Arhidieceza de Viena. La Institut, Eminența sa a celebrat, la ora 7.30, o sfântă Liturghie în capelă, împreună cu preoții și seminariștii.

După proclamarea lecturilor și după ce a fost salutat de PS Petru Gherghel, cardinalul Schönborn a subliniat, în cadrul cuvântului de învățătură, importanța rugăciunii în viața lui Isus. Mântuitorul se retrăgea adesea în rugăciune, deoarece ea era izvorul comuniunii sale depline cu Dumnezeu Tatăl și sursa activității sale. Domnul îi învață și pe ucenici să se roage și le cere să rămână constanți în rugăciune. Cei prezenți au fost îndemnați să învețe să prețuiască rugăciunea, avându-l ca exemplu pe fericitul Ioan Paul al II-lea care se transfigura atunci când vorbea cu Dumnezeu prin momentele de rugăciune și interiorizare. Cardinalul Schönborn i-a invitat pe seminariști să mediteze profunzimea rugăciunii lui Isus, pentru că aceasta este modalitatea perfectă pentru a înțelege ceva din profunzimea lui Isus. Eminența sa a încheiat predica punctând două adevăruri importante. Primul constă în faptul că Isus a promis apostolilor și implicit creștinilor că se roagă pentru ei, astfel încât, mai înainte de a ne ruga noi, Isus ne asistă cu rugăciunea sa. Al doilea adevăr este că rugăciunea este o luptă ce se duce în fiecare zi, deoarece ea presupune un proces continuu de creștere și maturizare.

La ora 9.00, cardinalul Schönborn s-a întâlnit cu seminariștii și preoții care lucrează la Institut în Aula Magna a Seminarului, unde distinsul oaspete a prezentat anumite aspecte ale "Catehismului pentru tineri" (YouCat), care a fost lansat la Madrid anul trecut, cu ocazia celei de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului. YouCat este un rezumat al Catehismului Bisericii Catolice pregătit special pentru tineri, care beneficiază de o prezentare grafică deosebită, este structurat în formă de întrebare și răspuns și continuă să se bucure de o mare popularitate printre tineri. Trebuie amintit faptul că prelatul austriac a fost secretarul Comisiei de pregătire a Catehismului Bisericii Catolice, de la a cărui lansare se vor împlini 20 de ani în luna octombrie a acestui an. Eminența sa a amintit cu admirație faptul că ediția românească a acestui Catehism, apărută în anul 1993, a fost a doua ediție după cea originală, publicată în limba franceză în anul 1992. Tot în cadrul întâlnirii cu seminariștii, a fost amintit caracterul sintetic al acestui text, din care oricine poate afla în mod concis învățătura Bisericii Catolice.

Întâlnirea s-a încheiat cu încurajarea și binecuvântarea cardinalului Schönborn pentru seminariști, ca aceștia să se pregătească cu mult curaj și responsabilitate în vederea sfintei Preoții.

La ora 13.00 cardinalul Schönborn s-a deplasat la aeroportul din Iași de unde s-a întors la Viena.

Adaptare după www.itrc.ro de Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

CHRISTOPH SCHÖNBORN s-a născut la 21 ianuarie 1945 în Skalken, Boemia. Stabilit în Austria după cel de-al Doilea Război Mondial, a intrat în ordinul dominican în anul 1963. A studiat filozofia și teologia la universitățile din Viena, Bonn, Regensburg și Paris, iar în anul 1970 a fost hirotonit preot la Viena de către cardinalul Franz König. În anul 1974 a susținut doctoratul în teologie la Institutul Catolic din Paris și, până în anul 1991, a predat teologia dogmatică la Universitatea din Fribourg (Elveția), ca specialist în teologia părinților de limbă greacă și în teologia Bisericii Ortodoxe. Din anul 1980 a fost ales membru al Comisiei Teologice Internaționale. La 29 septembrie 1991 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Vienei, iar în septembrie 1995 a fost numit arhiepiscop al Vienei, alegându-și ca moto cuvintele lui Isus din Evanghelia după sfântul Ioan (15,15): "Pe voi însă vă numesc prieteni". La 21 februarie 1998, papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la rangul de cardinal. În ziua de 29 octombrie 2007 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, iar la 30 octombrie 2007 i-a fost decernat același titlu la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 mai: Iași: Vizita cardinalului Christoph Schönborn cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat