Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mariazell: În cortul Mariei

Cuvintele din titlu nu le-am pus la întâmplare. Mariazell (Zell, Zelt) înseamnă de fapt cortul Mariei. În intimitatea Maicii Domnului, în cortul ei, am avut bucuria să se strângă, grupul de pelerini plecați de la Iași în pelerinaj la sanctuare mariane din patru țări, România, Ungaria, Austria și Germania, în perioada 15-23 mai 2012, căruia m-am alăturat și eu la Mariazell, pentru a celebra sfânta Liturghie la 17 mai 2012, pentru a-i cânta și a o încânta pe Mama noastră cerească. Ca să ne arătăm apartenența comună la aceeași patrie, am intrat în curtea bazilicii cu steagul național înaintea noastră. Am pășit până în fața altarului unde este statuia Maicii Domnului, o statuie veche din secolul XII, care ascunde în simplitatea ei exterioară multă istorie. Acolo am stat în rugăciune tăcută înaintea Celei care mijlocește har pentru toți oamenii, din toate națiunile. Stăteam în fața Mater Magna Austriae (Marea Mamă a Austriei), Magna Hungarorum Domina (Marea Stăpână a ungurilor) și Mater Gentium Slavorum (Mama popoarelor slave), meditând la această atracție a sfintei Fecioare exercitate asupra tuturor oamenilor, indiferent de obiceiurile, limbile sau culturile din care provin. În jurul Mariei simțim bucuria de a fi copii înfrățiți.

A urmat sfânta Liturghie concelebrată de preoții prezenți: pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei din Iași, pr. Alois Fechet - vicar episcopal, pr. Vasile Petrișor, vicar responsabil cu pastorația tineretului la catedrala din Iași, și pr. Cristian Diac.

Survolând peste veacurile de istorie creștină a acestei localități, te cuprinde un sentiment de uimire și venerație pentru lucrarea pe care sfânta Fecioară o face pentru oameni și între oameni. Mariazell-ul a fost inițial o bisericuță. Statuia Maicii Domnului de la Altarul harului a fost purtată în secolul XII de un preot dintr-o localitate învecinată. Acesta, în drumul lui spre Mariazell, conform unei tradiții, a așezat-o într-un cort, de aici derivând și numele: Mariazell, cortul Mariei. În secolul al XIV-lea s-a construit o biserică gotică cu turnul alb, actualmente în mijloc. Între anii 1644-1683 s-au construit celelalte doua turnuri laterale în stil baroc. Altarul harului (Gnadenaltar), unde este statuia Maicii Domnului, a rămas în mijlocul bazilicii. În anul 1907, biserica a fost ridicată la rangul de basilica minor. O renovare recentă (1992-2007) o redă în toată splendoarea și claritatea culorilor, a reprezentărilor picturale și a altarelor principale și secundare din interiorul ei.

Biserica are șapte clopote, primind fiecare dintre ele nume de sfinți, cum ar fi Benedict, Rupert, Florian. Sunetele sunt fixate pe diferite tonalități și pentru diferite momente ale zilei și în funcție de sărbători. În bazilică sunt patru orgi. Orga principală este în spatele bazilicii (imaginea de jos). Realizarea și înveșmântarea ei cu forme și motive în stil baroc a fost finalizată în anul 1739.

Locul principal din bazilică este desigur "Altarul harului", care adăpostește statuia Maicii Domnului. Din anul 2008, când bazilica a aniversat 850 de existență, Madona a primit din partea papei Benedict al XVI-lea, ca distincție specială acordată de suveranul pontif sanctuarelor, trandafirul de aur. În fața acestei statui de 48 cm, mereu înveșmântată în funcție de culorile liturgice, îngenunchează în fiecare an, în sezonul deschis pelerinajelor peste un milion de pelerini din întreaga lume.

Mariazell-lul este un sat aflat într-o zonă muntoasă, în care poți să inspiri aer curat, să te bucuri de pădure, de creste care și în luna mai sunt înzăpezite, într-un cuvânt de natură virgină. Acest cadru nu poate decât să faciliteze aproprierea de cea care este Virgină prin excelență și să-ți înalțe minte spre contemplarea chipului Maicii Imaculate.

M-am bucurat personal să petrec câteva clipe de rugăciune cu cei veniți de acasă, să cânt împreună cu ei și să celebrăm jertfa euharistică. Vârstele sunt diferite, ocupațiile variate, însă aceeași conștiință, și anume că toți sunt copiii aceleași Mame cerești. Pelerinajul grupului continuă și în următoarele zile. La sfârșitul lui se pot bucura că au fost la Maria-Pocs, în Ungaria, trecând rând pe rând pe la Maria Laach am Jauerling, Maria Taferl, Maria Plain, Maria-Altöting. Sunt atâtea Marii și totuși o singură Mamă dăruită noi de Fiul ei.

Eu le doresc zile umplute de iubirea și ocrotirea Macii Domnului.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat