Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pordenone: Sărbătoare în comunitatea catolică română

Comunitatea catolică română din Pordenone, a sărbătorit marți, 1 mai 2012, hramul "Sfântul Iosif Muncitorul".

Sărbătoarea a început la ora 10.30 cu sfânta Liturghie solemnă. Celebrantul principal a fost părintele Francisc Roșu, iar alături de el, la sfântul altar, au fost prezenți: pr. Paul Budău, pr. Ciprian Sava, pr. Mihai Roca și pr. Ciprian Ghiurcă, responsabilul comunității române din Pordenone.

Pr. Francisc, originar din Vizantea Mănăstirească, a studiat în Seminarul Diecezan din Concordia-Pordenone și a fost sfințit preot pentru această dieceză anul trecut, prin impunerea mâinilor Excelenței Sale Giuseppe Pellegrini, episcop de Concordia-Pordenone. Deoarece comunitatea română a fost mereu alături de părintele încă din anii de formare din seminar, pr. Ciprian l-a invitat să celebreze sfânta Liturghie în sărbătoarea hramului nostru.

Totul s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă.

Părintele Francisc, deși celebra pentru prima dată în limba română, a știut să-si ascundă bine emoțiile. Corul a fost la înălțime ca de fiecare dată. La predică, pr. Paul Budău ne-a vorbit cu exemple foarte frumoase despre sfântul Iosif muncitorul, care devine pentru noi mijlocitor în fața lui Dumnezeu.

După Liturghie, multe dintre persoanele prezente au luat parte la prânzul organizat de mai mulți voluntari din comunitatea română din Pordenone. Trebuie menționat faptul că la sărbătoare au participat și patruzeci de români, care l-au însoțit pe părintele Paul, de la Padova.

Un alt eveniment important pentru românii din Pordenone a fost pelerinajul la Barbana și Aquilea, pe care comunitatea noastră l-a făcut duminică, 29 aprilie.

Barbana este o insulă situată la extremitatea orientală a lagunei de la Grado, unde în anul 582 a fost construit o biserică închinată Maicii Domnului, după ce o furtună foarte puternică a amenințat să distrugă orașul Grado. Aici am celebrat sfânta liturghie, ne-am rugat sfântul Rozariu și am făcut consfințirea la inima neprihănită a Mariei. În drum spre casă, ne-am oprit la bazilica din Aquilea care datează de la începutul secolului IV și este biserica mamă a tuturor bisericilor din nordul Italiei și din împrejurimi. Aici am putut admira impunătoarea bazilică cu turnul înalt de 73 metri și baptisteriul, cu mozaicurile pline de simboluri creștine, din secolul IV.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a oferit posibilitatea de a petrece aceste zile minunate în rugăciune și voie buna, iar părintelui Francisc îi urăm succes și-l mai așteptăm în mijlocul nostru.

Cristos a înviat!

Adriana Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Pordenone: Sărbătoare în comunitatea catolică română


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat