Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Familia și Viața" nr. 2/2012

Ediția de Paști a revistei "Familia și viața" pentru lunile martie și aprilie se deschide cu răspunsul părintelui Felician Tiba la întrebarea pusă de doamna Maricica din Boghicea cu referire la Legea împotriva violenței domestice cu plusurile și minusurile ei.

Pr. Iosif Enășoae în editorialul intitulat: "Iubirea, fundamentul necesar al familiei" îndeamnă soții să treacă de la iubirea ca instinct, impuls, atracție, sentiment la o iubire rațională și matură bazată pe cunoașterea valorii fiecărei persoanei umane și ajutorul reciproc în realizarea umană și spirituală. Doar o iubire umană matură oferă stabilitate familiei și face din aceasta un loc de armonie și fericire.

În paginile de actualitate în Biserică sunt cuprinse informații despre marșurile pentru viață realizate în mai mult de 20 de orașe din țară în preajma Bunei-Vestiri cât și despre rugăciunile ridicate către Dumnezeu pentru salvarea pruncilor nenăscuți în comunitățile catolice. În aceeași pagina este mărturia unei persoane care de trei ani se roagă rozariul în curtea unui spital pentru stoparea avorturilor. În continuare ne este prezentată vizita papei Benedict al XVI-lea în Cuba și Mexic care a avut loc între 23-28 martie, ocazie cu care s-a întâlnit cu reprezentanții politici ai celor două state, cu episcopi și mai ales cu credincioși, având mesaje speciale pentru familii, tineri și copii. Tot în aceste pagini, diaconul Iulian Gabriel Robu, ne oferă informații despre Ziua Mondială a Tineretului care anul acesta a avut motoul: "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4.4) și cuvântul adresat tinerilor cu această ocazie de papa Benedict al XVI-lea.

Interviul lunii este luat doamnei Mihaela Tișe - responsabila Centrului Maternal de la Turturești care aparține de Asociația Caritas Roman și "mamă" a 21 de suflete.

Știrile din Biserica universală sunt spicuite de seminaristul Cosmin Cimpoeșu, iar cele din Biserica locală de seminaristul Liviu Matieș.

În paginile dedicate familiilor veți găsi articolul doamnei Maria Gherghel despre mijloacele ilicite de reglementare a sarcinilor și mijloacele terapeutice permise, așa cum reiese din enciclica Humanae Vitae urmat de articolul metaforic al doamnei psih. Livia Gheorghiu despre bucuria nașterii unui copil. Logodnicilor li se adresează doamna psih. Mihaela Gemine care le prezintă o parte a puzzle-ului alegerii unui partener de viață. Pr. Cornel Gabor, adresându-se tinerilor, le prezintă povestea revenirii unui băiat în vechiul grup de prieteni de la biserică, care nu i-au reproșat nimic cu toate că știau cum și unde își pierduse timpul. Doamna Maria Andrici le spune adolescenților o poveste de viață adevărată a unui băiețel care a reușit să ia hotărârea de a nu lipsi de la școală. Copiilor le sunt pregătite două jocuri cu referire la etapele vieții unui om și la perlele care ne fac fericiți. Ioan Măgerușan se adresează vârstnicilor, dar nu numai lor, prin articolul "Cum se șlefuiesc caracterele!", iar Iuliana Petruț îi invită pe aceștia să-și pună întrebarea "Cum sunt ca persoană în vârstă?".

În paginile dedicate organizațiilor veți găsi oferta educațională pentru anul școlar 2012-2013 a liceelor catolice din Dieceza de Iași, iar în paginile următoare este prezentat proiectul educativ național "Să rămânem împreună!" de către responsabilul de proiect prof. Cristian Scripcaru. Proiectul își propune să reunească familia, Biserica și ONG-urile de profil în vederea revigorării interesului familiei pentru educația umană și religioasă a copiilor.

Apoi, în paginile de solidaritate creștină, Antonina Dogariu ne comunică că anul 2012 este considerat la nivel european anul îmbătrânirii active și al solidarității între generații, aceste deziderate fiind de altfel priorități ale Centrului Diecezan Caritas încă de la deschidere, iar alăturat Oana Romila face o trecere în revistă a anului care s-a încheiat și care a fost dedicat voluntariatului la nivel european pentru a atrage atenția asupra acestui aspect din societate.

În pagina medicală dr. Adina Zatîca prezintă principalele investigații ce trebuie făcute în timpul sarcinii, pentru că, după cum știm, există persoane care neglijează sarcina, așa cum există altele care fac exces în investigații medicale nu neapărat necesare.

Pr. Petru Tamaș continuă articolul din numărul următor despre rețelele de socializare, arătând consecințele folosirii neadecvate a social media, iar pentru timpul liber vă propunem o incursiune în istoria orașul Iași ce ne este prezentată de prof. Rodica Pal.

Cum sărbătoarea Paștelui continuă nu este impropriu să vă vorbim despre cum se pregătește friptura de miel - o specialitate culinară tradițională specifică acestei sărbători. Rețeta ne este oferită de ing. Silvia Tamaș, iar la pagina de curier juridic jr. Rafila Covasan le amintește medicilor că pot refuza să facă avort pe motiv de conștiință și nu pot fi forțați sau trași la răspundere pentru aceasta.

Pr. Alois Moraru propune spre dezlegare rebusul "Triduumul pascal" și câteva glume la pagina de divertisment.

Câteva pagini ale revistei pot fi citite pe site-ul Asociației "Familia și Viața" (www.familiasiviata.ro). Vă dorim lectură plăcută și așteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa redacției revistei.

Revista este scoasă prin colaborarea dintre Asociația "Familia și Viața" și Editura "Sapientia" și poate fi solicitată la adresa editurii: Str. Th. Văscăuțeanu nr. 6, Iași - 700462, tel: 0232/225228; 211476 sau Asociația "Familia și Viața", Str. Ștefan cel Mare, 228, 611040-Roman, Neamț, tel/fax: 0233/742505, e-mail: afav_roman@hotmail.com.

Un exemplar al revistei "Familia și viața" costă 4 lei, abonamentul individual costa 20 lei, iar abonamentele colectiv prin parohie 18 lei. Banii pot fi achitați prin bancă în contul Institutului Teologic Romano-Catolic Iași RO92BRDE240SV04360212400 cont în lei, deschis la BRD Iași, CIF 4541769 cu mențiunea: Pentru revista "Familia și viața" sau prin poștă pe numele Iuliana Petruț la adresa asociației mai sus menționate.

Asociația "Familia și Viața" și Editura "Sapientia"


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat