Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Ancora"

În cadrul proiectului "Cum trăiesc eu Învierea lui Cristos?", un proiect exclusiv "Deus meus in te confido" (Ps 25,2), pe care îl coordonează, Claudia Stan a publicat și reflecția intitulată "Ancora" scrisă de dr. Ecaterina Hanganu, text pe care l-a propus și pentru cititorii sitului ercis.ro.

*

La căpătâiul celui care pleacă, vorbele sunt de prisos. Apostolii stăteau în fața celui care pleca - iar vorbele păreau de prisos. Isus, om întreg și Dumnezeu întreg, pleca. Și nimeni nu îndrăznea să repete întrebarea pe care Simon-Petru i-o adresase, când se oferise să-l urmeze, afirmând că-și va da chiar și viața pentru el. Isus îi prevestise martiriul, dar și renegarea. Iar acum apostolii tac.

Mâhnirea omului Isus se reverberează în jalea apostolilor. Sigur, el le spusese că nu-i va lăsa orfani - dar ce Apărător le putea trimite Isus, când el, Dumnezeu însuși, pleca de la ei? Întristarea le copleșise inima - fiindcă, între suflarea de viață pe care Dumnezeu o pusese în Adam și Calea, Adevărul și Viața pe care le reprezenta Isus, trecuseră toate generațiile Pământului așteptând Mântuitorul. Iar acum Mântuitorul pleca. El însuși urma să moară. Iar moartea lui avea să le fie de folos, dar în acea clipă ei nu pricepeau folosul promis.

Același cer de jale îl cuprindea pe Isus-om adevărat și pe apostoli: Isus își începuse abia de trei ani misiunea, mai avea multe de înfăptuit, multe de spus apostolilor - oameni simpli, ca noi, fiecare cu defectele lor dintre care nu lipsea nici orgoliul, nici dorința de răzbunare - iar moartea care-l aștepta era cruntă și rușinoasă. Dar în același timp, Dumnezeu adevărat, Isus mai privește o dată spre pământ, arătându-le apostolilor întreita greșeală a lumii, cu privire la păcat, la dreptate și la judecată. La căpătâiul celui care pleacă nu aștept cuvintele lui, nici el nu așteaptă cuvintele mele. Vorbele sunt de prisos. Întreita greșeală a lumii se sfârșește acolo, pe patul morții, fiindcă din adâncurile ființei țâșnește atunci speranța supremă: credința în Isus-Mântuitorul, credința că el s-a dus la Tatăl și certitudinea că stăpânul lumii a fost judecat și aruncat afară.

Ecaterina Hanganu a meditat Evanghelia după sfântul Ioan 16,5-11: În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: "Acum mă duc la cel care m-a trimis și nimeni dintre voi nu mă întreabă: Unde te duci? Dar pentru că v-am spus acestea, întristarea v-a copleșit inima. Totuși vă spun adevărul: Este în folosul vostru ca să mă duc; căci, dacă nu mă duc, Apărătorul nu va veni la voi, iar, dacă mă duc, vi-l voi trimite. Când va veni, va da pe față greșala lumii cu privire la păcat, la dreptate și la judecată. Cu privire la păcat, pentru că nu cred în mine; cu privire la dreptate, pentru că mă duc la Tatăl meu și nu mă veți mai vedea; cu privire la judecată, pentru că stăpânul acestei lumi a fost judecat".

*

Claudia Stan prezintă și câteva informații despre autorul acestui articol: Ecaterina Hanganu (n. 1948) este medic primar Medicină Internă și Hematologie Clinică, doctor în Științe Medicale. În prezent este șeful Clinicii de Hematologie din Institutul Oncologic Regional Iași și șef al Disciplinei de Hematologie Clinică de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași. În afara lucrărilor științifice și de monografiile de specialitate publicate, este autoare a patru volume de povestiri-reflecții și meditații asupra evangheliei zilnice (Potecile Cerului - 2009, Pe aripi de Înger - 2010, Meșterul - 2010, Poiana cu Îngeri - 2011), editate la Editura "Junimea" din Iași. De asemenea, a coordonat volumul Ioan-Paul al II-lea, Apostol al Milostivirii Divine, realizat la Editura "Presa Bună" din Iași, în anul 2011.

Toate meditații care fac parte din acest proiect pot fi vizualizate la adresa:

http://klaudiastan.wordpress.com.

Claudia Stan


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat