Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Benedict nu este singur

Începe al optulea an de pontificat al lui Benedict al XVI-lea, ales la 19 aprilie 2005, în vârstă de șaptezeci și opt de ani, în mai puțin de o zi în conclavul cel mai numeros adunat vreodată în istorie. O dată celebrată cu bucurie și precedată de aceea, în mod tradițional privată, a împlinirii vârstei de optzeci și cinci de ani, care însă nu apărea în seria Papilor de la 1895 și care a fost deci sărbătorită cu mai multă căldură decât de obicei.

Pentru aceste sărbători din aprilie se înmulțesc așadar prilejurile de bucurie și urările, venite din toată lumea pentru a exprima un afect și o stimă generale, în această măsură ne-previzibile în momentul alegerii. De fapt nu trebuie uitat cumulul de prejudecăți, dacă nu chiar de opoziții, cu care alegerea foarte rapidă a colegiului cardinalul a fost primită în diferite locuri, chiar catolice. Prejudecăți și opoziții care față de cardinalul Ratzinger dăinuiau cel puțin de la jumătatea anilor Optzeci, dar care nu corespundeau deloc cu adevărata sa personalitate.

Succesorul lui Ioan Paul al II-lea - care fusese și cel mai autoritar colaborator al său, aproape imediat voit la Roma de către Papa polonez, și el îndelung combătut - a fost contrapus lui, după stereotipuri abuzate. Așadar un pontificat deschis în urcuș și pe care Pontiful a știut să-l înfrunte zi de zi cu seninătate lucidă și răbdătoare, demonstrată deja la 24 aprilie atunci când a cerut rugăciuni de la credincioși pentru ca să nu fugă, "de frică, din fața lupilor".

Era acea omilie prima dintr-o serie de acum lungă, care prin limpezime și profunzime nu va face impresie proastă alături de predicile lui Leon cel Mare, primele păstrate ale unui episcop de Roma, caracterizate de un echilibru exemplar între moștenirea clasică și noutatea creștină, asemănător cu intenția Papei Benedict de a se mișca în armonie între rațiune și credință. Pentru a se adresa și a vorbi tuturor, așa cum a sugerat în întâlnirea de la Assisi invitația adresată - pentru prima dat, la un sfert de secol după aceea voită de Ioan Paul al II-lea între cei care cred - chiar și celor care nu cred, pentru a vesti lumii de astăzi Evanghelia.

Așa a fost și în omilia cu ocazia zilei de naștere - care coincide cu aceea a botezului său, în Sâmbăta Sfântă din anul 1927 - când Benedict al XVI-lea a vorbit despre sfinții amintiți în calendarul liturgic, Bernadeta Soubirous și Benedict Iosif Labre, despre Maria, Mama lui Dumnezeu, și despre apa curată a adevărului de care lumea este însetată, adesea fără să știe asta. Prieteni invizibili, dar pentru aceasta nu mai puțin reali, a căror apropiere în comuniunea sfinților o simte Papa. Așa cum simte prietenia atâtora care se roagă pentru el în fiecare zi, sau chiar și numai privesc la el cu simpatie, ascultând cu atenție cuvintele sale.

(După L'Osservatore romano, 19 aprilie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat